Top down analýza – Price action

V Top down analýze, jak už název napovídá, se postupuje ve sledování grafu od těch nejvyšších časových rámců až po ty nejnižší. Takže postupujeme z měsíčního grafu (MN1), přes denní (D1), čtyřhodinový (H4) a pro vstup do obchodu si můžeme zvolit hodinový (H1) nebo třicetiminutový (M30), ale i nižší.

To mi dává smysl, protože vyšší časové pásmo má vždy větší váhu a pokud je obchod ještě potvrzen na nižším časovém rámci například nějakou svíčkovou formací, naše pravděpodobnost úspěchu se zvyšuje. Takže se díváme na vyšší časová pásma, tam nacházíme důležité SR zóny a poté – až se trh do těchto SR zón vrátí, sledujeme jeho reakci na tyto oblasti na nižších časových rámcích. Takové dobré SR zóny tvoří hrany gapu, o kterém jsem hovořil v článku 123 Gap.

Příklad Top down analýzy na AUDJPY #

Pojďme se podívat, jak trh krásně reaguje na SR zóny vytvořené z měsíčních Gapů. Níže je graf AUDJPY s nakreslenou SR zónou ze spodní hrany longového Gapu.

Na dalším screenu vidíme, jak trh na tuto SR zónu reagoval na hodinovém timeframe (H1). Vytvořila se na něm pěkná formace Morning star do longu a potvrdila možný vstup do obchodu.

Čekání na obchod #

Samozřejmě, že měsíčních 123 Gapů je málo, takže my budeme dlouho čekat na svou příležitost k obchodu, s tím musíme počítat. Nicméně tyto SR úrovně jsou velmi kvalitní. Takový způsob obchodování je časově velmi nenáročný. V blízkosti SR zón z měsíčního timeframe si můžeme nastavit alerty ve své obchodní platformě, abychom byli upozorněni, až k nim trh doputuje.