Staking – jak začít a jaké úroky očekávat?

4.7
(3)
Ivo Čechman
Ivo Čechman
Jsem dlouhodobým technologickým nadšencem do kryptoměn, kde se pohybuji už dlouhá léta. Mojí hlavní specializací jsou Decentralizované Finance.

V posledním článku jsme se ve spolupráci s Ivem Čechmanem z Crypto Kingdom podívali na staking. Ten je jednou z dalších velice zajímavých oblastí, jak rozmnožit kryptoměny. Dnes si pro vás Ivo připravil tipy na pár konkrétních způsobů, jak se stakingem začít.

I když poté staking vydáváme v seriálu zaměřeném na decentralizované finance, ne každý jej tak musí nutně brát. Je ale nepochybné, že i staking patří mezi projekty, na kterých se dají tzv. farmit výnosy (yield farming). Reálně se na stakingu dá přijít na jednotky až nižší desítky procent ročně na velkých kryptoměnách a až na stovky procent u kryptoměn menších. V tomto dílu pro vás máme jednotlivé příležitosti rozděleny do 3 kategorií. Ty dělíme právě na základě toho, kolik se na stakingu daných projektů dá vydělat. A rovnou si na nich ukážeme jednotlivé způsoby, jak se stakingem začít.

Staking <20 % APY – Cardano, Solana,…

Staking

Zde se jedná o ten nejméně rizikový staking, kdy se zpravidla jedná o ty největší kryptoměny využívající Proof of Stake mechanismus konsenzu. Také navíc jde o projekty, které spousta lidí HODLuje (dlouhodobě drží nezávisle na ceně). Nižší roční úroky poté ve většině případů znamenají, že na daných kryptoměnách neprobíhá žádná extrémní inflace, jako v případě těch, které nabízí astronomické roční úroky. Proto je tento typ stakingu v principu nejméně rizikový. I tak zde ale musíme myslet na to, že stakeujeme kryptoměny s volatilním kurzem a i odměny získáváme právě v nich. Proto pokud budeme prodávat po roce kryptoměnu navýšenou o 5% úrok, jejíž cena klesla o 50 %, samozřejmě budeme ve ztrátě. Stejně tak ale pokud krypto prodáme při výšší ceně, budeme za výhodnější cenu prodávat i to, co jsme si nastakeovali.

Chcete získat praktické návody k tomu, jak úročit své kryptoměny? Mrkněte na kurz Nech své kryptoměny vydělávat!

Informace o těchto kryptoměnách nalezneme na velkých srovnavačích úroků ze stakingu typu webu StakingRewards. Z konkrétních projektů sem patří většina blockchainových platforem od Etherea přes Cardano, Solanu a další. Mimo Etherea, kde je staking složitější a likvidita prostředků v současnosti při přímém stakingu nulová, zde máte zpravidla dvě možnosti. První je staking s využitím burzy, kdy velké platformy typu Binance či KuCoinu nabízí celou řadu staking produktů. Stále zde však budete muset důvěřovat dané platformě, přijdete o anonymitu atd.

Druhou možností je staking z k tomu určené peněženky, která běží přímo na blockchainu daného projektu. Budete tak muset dostat kryptoměny na daný blockchain (a na něm na peněženku, která staking podporuje). Dále se dostanete buď přímo ke stakingu, nebo k volbě validátora, kterému budete svůj stake delegovat. V pár kliknutích poté začnete stakeovat.

Staking <100 % APY – PancakeSwap, ChainX,…

Staking

V tomto případě již musíte myslet na to, jak vysoká emise kryptoměn zde probíhá. V těchto případech už doporučujeme více přemýšlet nad tím, jestli opravdu věříme, že se bude poptávka po daném tokenu či coinu zvyšovat. Případně také to, jestli zde existují nějaké deflační mechanismy, které inflaci způsobenou emisí nových kryptoměn zvýší. Pokud je poté plánujete držet na delší časový horizont, je staking u této i následující kategorie téměř nutností. Jinak vám emise nových mincí jednoduše znehodnotí vaše kryptoměny. A taky přijdete o velice zajímavý úrok.

Návod na Pancakeswap

U těchto dvou kategorií se poté jedná zejména o tokeny na již existujících blockchainech a coiny nových blockchainů využívajících Proof of Stake. S tím se ve spojitosti s vysokou inflací pojí samozřejmě také vyšší rizikovost stakingu. A to jak v oblasti bezpečnosti, tak v kontextu s možným propadem ceny kryptoměny, kterou stakeujete. I u těchto kryptoměn poté máte ještě často příležitost využít stakingu přímo na některé z burz, ale oproti minulému případu se zde již odměny za staking často poměrně výrazně snižují.

U stakingu coinů začínajících blockchainů tak stojí za to zvážit, či nezvolit stejný způsob jako u první kategorie. U tokenů poté můžete v některých případech využít taktéž nativní peněženky daného blockchainu. Zde ale peněženky často nenabízí přímou možnost stakingu a budete muset peněženku propojit s konkrétní platformou, kde staking probíhá. U těchto kryptoměn se často jedná o decentralizované směnárny typu PancakeSwap, jako v případě stakingu CAKE. Připojit se můžete např. pomocí peněženky MetaMask.

Návod na peněženku MetaMask pro vás máme připravený zde.

Staking s >100 % APY – Axie Infinity, začínající DEXy a DeFi tokeny,…

Staking

Staking s astronomickými úroky není na kryptoměnách nic nereálného a dostat se dá až na úroky v řádech stovek až tisíců procent ročně. Je zde však nutné opravdu hodně myslet na rizikovost, a to jak v kontextu s inflací (a možnými/pravděpodobnými výprodeji tokenů lidmi, co stakeují), tak v kontextu s bezpečností projektů. Ve většině případů totiž takové úroky nabízí projekty v naprostých začátcích. S tím se samozřejmě pojí jejich nízká ověřenost.

Konkrétně se poté jedná buď o coiny na vlastních blockchainech v úplně naprostých začátcích, kde ještě probíhají bonusy pro lidi, kteří se stakingem začínají. Mimo to podobné úroky nabízí převážně tokeny na již existujících blockchainech. Tyto možnosti poté již zpravidla nenajdete na centralizovaných burzách a musíte využít decentralizovaných směnáren či nových experimentálních peněženek pro dané blockchainy. U stakingu s tak vysokými úroky u projektů, které nechcete držet opravdu dlouhou dobu, může stát za to pravidelně úroky směňovat za stabilnější kryptoměny a pouze se svézt na trendu vysokých úroků (dokud nebudou sníženy, což se často stává).

Zajímavou možností, jak vyhledávat tyto kryptoměny, jsou poté začínající decentralizované směnárny. Ty často nabízí velice vysoký úrok za staking vlastního tokenu i za staking nově zalistovaných menších kryptoměn. Zde se také připojujete např. pomocí peněženky MetaMask. Zase připojené k blockchainu daného DEXu.

Chcete se o DeFi dozvědět ještě více? Dorazte na workshop. V současnosti v této oblasti pořádáme 2 workshopy:

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.7 / 5. Počet hlasujících 3

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img