Grayscale se pouští do kryptoměnové těžby – podaří se snížit dominanci Číny?

4.5
(2)

Čína je domovem a jasnou jedničkou v oblasti těžby digitálních měn, a to navzdory snahám mnoha dalších zemí, které se snaží přilákat na svá území další těžařské společnosti.

Země severní Ameriky (USA a Kanada) se od roku 2018 marně pokouší zpochybnit globální dominanci Číny v těžbě kryptoměn. Zveřejněná data vědců z Cambridgeské univerzity ukazují, že zatímco dominance Číny nad hashovací rychlostí bitcoinové sítě je nad 65 %, USA na druhé pozici přispívají pouze 7,24 %.

Jednou z hlavních výhod, které Čína nabízí, jsou nízké náklady na elektřinu a dobrá dostupnost nejnovějšího těžebního hardware, protože tato země je také domovem jejich největších výrobců. Tato obrovská a výrazná nerovnost těžby bitcoinů vedla k masivním investicím v Severní Americe a dalších zemích, které se rozhodly těžbu podporovat.

DCG a Foundry podpoří těžbu kryptoměn v Severní Americe

Investiční společnost Grayscale, která se zabývá nákupem a správou kryptoměn pro institucionální investory se snaží snížit dominanci Číny v tomto průmyslu. Mateřská společnost Grayscale, společnost DCG, investovala 100 milionů dolarů do své dceřiné společnosti Foundry, která se zabývá kryptoměnovou těžbou a investicemi. Tyto peníze jsou určeny na rozšíření infrastruktury těžby BTC v Severní Americe.

Generální ředitel Foundry Mike Colyer uvedl, že společnost se snaží v USA a Kanadě budovat těžařskou infrastrukturu a podporovat další společnosti s podobnými zájmy.

“Chceme posílit decentralizovanou infrastrukturu v nové digitální ekonomice a naše práce podpoří rozvoj a růst těžařského průmyslu, zejména v zemích Severní Ameriky”

Určitě je třeba zmínit fakt, že v případě Foundry se spekuluje o podpoře amerického Kongresu. V dubnu letošního roku předložil americký Kongres návrh zákona o podpoře vývoje blockchainu a kryptoměn, včetně těžby, který pomůže USA zůstat konkurenceschopnými – zejména proti Číně.

Čínští těžaři v nejistotě

Čína doposud praktikovala vůči kryptoměnám téměř nulovou toleranci, od zákazu ICO v roce 2017 až po uzavírání neregulovaných burz. Čínští občané však mohou nakupovat, prodávat nebo držet různé kryptoměny. Těžba je soustředěna v několika místních regionech, které ovšem vyžadují dodržování odlišných předpisů.

Čínská lidová banka také s největší pravděpodobností navrhne a vydá první digitální měnu centrální banky, kterou Čína plánuje použít k nahrazení hodnoty dolaru na globálním trhu.

Díky tomuto všemu je osud horníků v Číně nepředvídatelný, a to zejména díky nedávným regulačním změnám ve Vnitřním Mongolsku, díky nimž se z této oblasti stane jedno z nejdražších míst pro zahájení těžby v Číně. A kupříkladu těžaři v S’-čchuanu vyjádřili obavy, že by se na ně mohlo vztahovat i zrušení 30% slevy z el. energie.

Závěr

Připomínám slova generálního ředitele společnosti Ripple, Chrise Larsena, který varoval, že vysoká závislost na čínských těžařích je nebezpečím pro národní bezpečnost Spojených států a ty by měly přijmout opatření, která by jim pomohla čelit čínské nadvládě. Jak vidno, nešlo jen o plané řeči.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.5 / 5. Počet hlasujících 2

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img