[Porovnání] Kryptoměny jsou bublina? – Možná! Ale stále jsme teprve na začátku

0
(0)

Kryptoměna jsou „tou nejhorší bublinou ze všech“. Přesně tak se vyjádřil jeden z nejznámějších ekonomů dnešní doby Nouriel Roubini před Kongresem Spojených států. Nouriel Roubini je nejen světově uznávaný ekonom, ale i člověk, který jako jeden z mála předpověděl finanční krizi v roce 2008. Stejně jde však také o člověka, který kryptoměnám ani zdaleka nevěří. Rovněž je také obrovským kritikem blockchain technologie, kterou označil za „nejvíce přeceňovanou a nejméně užitečnou technologii v historii lidstva“.

Nouriel Roubini kryptoměnám před Kongresem Spojených států pořádně „naložil“

Jako jeden z nejvíce uznávaných expertů na finanční trhy, bubliny, ale i podvody ve finančním sektoru se Nouriel Roubini poměrně často vyjadřuje na adresu kryptoměn. Jeho slova však fanoušky digitálních měn a blockchain technologie určitě nepotěší. Již delší dobu totiž tento expert „nadává“ na kryptoměny kdy to jen jde.

A právě díky jeho menu a kredibilitě se mu podařilo dostat se až před Kongres Spojených států. Nouriel Roubini se vyjádřil o kryptoměnách například i takto:

„Téměř každý, s kým jsem se setkal mezi Díkůvzdáním a Vánocemi 2017, se mě ptal na to, zda má investovat do kryptoměn. Nejhorší na tom je, že se mě ptali lidé, kteří o investování nic nevědí. Jde o lidi, jejichž finanční gramotnost je velmi, velmi nízká. Tito lidé například neznají rozdíly mezi dluhopisy a akciemi, ale do kryptoměn chtěli investovat.“

Kryptoměny versus zlato a jiné finanční trhy

Potom, co se Nouriel takto „směle“ vyjadřuje na adresu kryptoměn, jsme se rozhodli podívat se na toto vyjádření. Abychom však dali věci do lepší perspektivy, podíváme se nejprve na to, kolik peněz se nachází v kryptoměnách, zlatu, na burzovních trzích, ale i na jiných trzích.

To, kolik peněz se nachází v kryptoměnovém trhu, asi víte všichni. Ke dnešnímu dni (14. 10. 2018) jde zhruba o 200 miliard amerických dolarů. V porovnání s ostatními trhy je to však pouze špetka. Druhý „nejmenší trh“, na který se podíváme, je trh se zlatem. Ten má celkovou hodnotu kolem 7,8 bilionu amerických dolarů. Tedy pouze trh se samotným zlatem je téměř 40× větší než trh s kryptoměnami.

Burzové trhy mají v sobě ještě více peněz než trhy se zlatem. A to až 10×. Jejich celková odhadovaná hodnota je více než 77,7 bilionu amerických dolarů. To je však stále nic v porovnání s derivátovými trhy. Aktuálně jde o trh, ve kterém se nachází celkově nejvíce peněz vůbec. Odhadovaná hodnota těchto trhů je až 532 bilionů amerických dolarů.

Celkový počet peněz, dluh a skutečné bubliny

Ve skutečnosti je fyzických peněz mnohem méně, například na trzích s deriváty. Fyzických peněz by podle všech odhadů mělo být zhruba 43,2 bilionu (avšak toto číslo se velmi liší). Z toho zhruba 1,6 bilionu dolarů je právě přímo v USD. Pro srovnání, celkový světový dluh je 247 bilionu dolarů, z čehož až 21,2 bilionu dolarů dluží pouze Amerika samotná. Přesně taková je totiž částka státního dluhu Spojených států (U.S national debt).

Abychom si však ucelili obraz ještě více, pojďme se podívat na bubliny, které již skutečně praskly a přinesly s sebou velké škody. Konkrétně jde o dotcom bublinu, finanční krizi z roku 2007–2008 a krizi v Japonsku. „Nejmenší“ z těchto bublin, která vedla ke krizi, byla dotcom bublina. Kolem roku 2000 bylo v této bublině „napumpovaných“ až 7 bilionů dolarů (téměř tolik, kolik se dnes nachází v trhu se zlatem).

To však stále není nic ve srovnání s finanční krizí v letech 2007–2008. Ta totiž měla prasknout až při celkové hodnotě 8 bilionů amerických dolarů (kdy byly peníze například v swapech úvěrového selhání – CDS nebo v zajištěných dluhových obligací – CDO). Pravděpodobně největší bublina všech dob však začala v Japonsku. Tato bublina byla vyčíslena zhruba na 26 bilionů amerických dolarů předtím, než reálně praskla (v 90. letech minulého století). V Japonsku ztratily tehdy téměř všechny akcie až více než 80 % ze své hodnoty.

Závěr

Poté, co jsme si prohlédli opravdové bubliny, tak slova Nouriela Roubiniho znějí opravdu divně. Jako ekonom a člověk, který se v tomto sektoru pohybuje už dlouho, by neměl srovnávat 200 miliardový trh s kryptoměnami s 26 bilionovou japonskou krizí z 90.let, která se přenesla téměř do celého světa. A ne dokonce tvrdit, že kryptoměny jsou nejhorší bublinou vůbec. Za tu by měla být označována například ta japonská, která začala opravdovou bublinou a způsobila, že se akcie v této zemi propadly na hodnotu až o 80 %.

NAŠE NEJNOVĚJŠÍ VIDEO:

Zdroje:
cnbc.com
howmuch.net

Přeloženo ze slovenského originálu, který pro vás připravil Marek F.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img