Charles Hoskinson: Pokud chce Bitcoin přežít, měl by přijmout protokol Cardano Ofelimous

4.8
(6)

Zakladatel projektu Cardano, IOG a jeden ze spolutvůrců Etherea, Charles Hoskinson, nahrál na Twitter zajímavé video. V něm komentuje nedávná doporučení Bílého domu o potlačení všech energeticky náročných odvětví, včetně těžby bitcoinů.

Hoskinson se domnívá, že nedávno představený protokol Cardano Ofelimous může Bitcoinu pomoci v tom, aby jako kryptoměna přežil. Ofelimous je protokol proof-of-useful-work, který byl vytvořen s cílem snížit uhlíkovou stopu řetězců proof-of-work, jako je právě Bitcoin a mnoho dalších mincí.

Ofelimous protocol od Cardana

Jde o nedávno představený a prokazatelně bezpečný protokol proof-of-useful-work, jehož cílem je snížit množství energie využívané řetězci proof-of-work na minimum. Na rozdíl od proof-of-work, proof-of-useful-work zajišťuje, že výpočetní výkon těžařů je zaměřen na řešení problémů přicházejících z reálného světa.

To však činí blockchain, který jej přijal, méně bezpečným, protože útočník může systém využít k řešení snadných problémů, a vytvořit tak více bloků, než by vytvořili těžaři se stejnými zdroji. Představitelé sítě Cardano však ujišťují, že Ofelimous toto dilema snadno vyřeší.

Hoskinson doporučuje, aby i těžaři Bitcoinu přešli na tento protokol PoUW, a minimalizovali tak svou uhlíkovou stopu Ta je nyní srovnatelná s tou, kterou po sobě zanechávají malé státy.

Bílý dům navrhuje zakázat těžbu kryptoměn, pokud nebude ekologičtější

Skupina zákonodárců z Bílého domu zveřejnila v březnu letošního roku zprávu vypracovanou na příkaz samotného prezidenta Bidena. Ta se týká nadměrné spotřeby energie různými odvětvími, včetně kryptoměnové těžby.

Ve stručnosti zpráva doporučuje, aby v případě, že tato odvětví nedokážou výrazně snížit spotřebu energie, byla zakázána. Nemalá uhlíková stopa, kterou zanechává těžba bitcoinových bloků, byla problémem, na který kritici BTC mnohokrát upozorňovali. Nedávno zveřejněné zprávy uvádějí, že množství energie spotřebované těžaři BTC (síť běží na konsensuálním protokolu PoW) je podobná spotřebě malých států na celém světě.

Se současnými rychle rostoucími cenami energetických zdrojů se tato otázka stává ještě aktuálnější. Zpráva tak ve svých závěrech říká, že přechod na protokol proof-of-stake pro PoW blockchainy by výrazně snížil množství energie, kterou využívají.

“PŘECHOD NA ALTERNATIVNÍ KRYPTOGRAFICKÉ TECHNOLOGIE, JAKO JE PROOF OF STAKE, BY MOHL VÝRAZNĚ SNÍŽIT CELKOVOU SPOTŘEBU ENERGIE NA MÉNĚ NEŽ 1 % DNEŠNÍ ÚROVNĚ”

Pro úplnost dodávám, že na tomto protokolu běží již zmiňované Cardano a na PoS se chystá přejít i druhý největší blockchain Ethereum. K dlouho očekávanému upgradu Merge má dojít zhruba za týden – mezi 15. a 20. zářím

Závěr

Využívat výpočetní výkon na řešení reálných problémů je určitě chvályhodný počin. Dokážete si ale skutečně u BTC představit změnu z proof-of-work na proof-of-useful-work?

Máte-li jakýkoli dotaz týkající se kryptoměn, neváhejte se přidat do naší diskuzní skupiny na Facebooku. Nezapomeňte se také připojit na náš oficiální discord server KRYPTOMAGAZIN CZ.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.8 / 5. Počet hlasujících 6

Buď první kdo článek ohodnotí

Zdroju.today
Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
33 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Alenn

Pro úplnost dodávám, že na tomto protokolu běží již zmiňované Cardano a na PoW se chystá přejít i druhý největší blockchain Ethereum.

Rob

To dodáváte dost podivně, když Cardano běží odjakživa na PoS, o jehož implementaci se už roky snaží Ethereum, které od prvopočátku běží na konsensuálním mechanismu PoW (stejně jako Bitcoin).

Paul

Jo, Ethereum na sebe strhává pozornost, to každopádně. Ale také je možné, že si kope svůj vlastní hrob. Ovšem to všechno prověří až čas. Rozhodně bychom se však neměli vzdávat jediné jistoty, která nám v současnosti zůstává, totiž bitcoinu na PoW.

Lhts

Přesně tak ! U BTC je pravděpodobnost krtku, bugu, zamernych bugu, útoku botu, sofistikovaných útoku, logických chyb (základní protokol, update) velmi nízká.

Rob

Naopak. Ethereum by si určitě kopalo hrob, kdyby nebylo progresivní. Ethereum je platforma, hostící plno projektů. Jednoduše je pro něj důležitá rychlost, která přijde s implementací shardingu. Tedy ne po The Merge. Tato aktualizace pouze připravuje půdu pro jeho budoucí implementaci. CO2 nehraje takovou roli. PoS sice reálně spálí řádově méně energie, ale ta za určitě situace (za propadu jeho ceny v tom, za co se platí elektřina) nemusí být čistá, k čemuž naopak směřuje konsensus PoW. Každé má něco, ale Ethereum potřebuje rychlost. Jinak by zemřelo zcela jistě.

Lhts

Abyste nematl ty, kteří čtou jen diskusi. Stačí dat do uvozovek. 😀 p. s. Kryptoranajky to minuly týden spletli několikrát. V ústní podobě se mi to jeste nestalo tady na diskusi 1x

Poslední editace 1 rok před přes Lhts
Rostislav

CO2 je už modla připomínající Kult osobnosti. Toto je podrývání kapitalismu, svobody. JE to hlavně nesmysl úplatných ekofanatiků. Nikdo nevysvětlil jak poznali že zrovna tato molekula CO2 je z lidského zdroje a že ona je ta , která způsobuje oteplení. Je to celé nesmysl, který ignoruje cykly v příhodě – Slunce, rotace země, vnitřní pochody Země včetně sopečné činnosti. Oteplování stejně jako ochlazování je normální přirozený proces, který člověk nemá šanci nijak ovlivnit.
By mne zajímalo zda všichni ti ekofanatici a vědátoři se postaví zpříma a řeknou – my budeme hradit všechny ztráty každému, pokud do 5 let neklesne oteplování. Pak bych to bral.

an onym

článek není o co2, ale o spotřebě energie a tu má pow nesmyslně vysokou.

Marek Káčer

Ahoj, a co třeba bankovní domy ,třeba Spořitelna jaký má paláce a jiné bankovní instituce,jakou oni mají spotřebu energie – vytápění,světla,klimatizace, počítače a uklízečky, když rozfrčí vysavače atd. A myslím to globálně.Proč se o tomhle nemluví ?

Pet

Kolik lidí a firem využívá bankovní služby a jaké skutečně využití má BTC. Tyhle nesmyslná srovnání žádnou adopci BTC nepřinese. Chápu, že ti co nakoupili budou BTC obhajovat a hledat pozitiva. A věřte nebo ne blockchain je technologie jako každá jiná a uspěje jen ta nejlepší. Vy děláte z BTC ideologii, která má pouze nalákat další hejly, kteří tomu humbuku o snadném zbohatnutí uvěří:)

Kenny

A jine produkty spolecnosti (mnohdy zcela nepotrebne) muzou mit nesmyslne vysokou spotrebu energie, to nevadi? Ale PoW vadi jen proto abychom si nasli nejaky jakoze z prstu vycucany duvod pro ty co o tom moc nepremysli…

Lhts

BTC opravdu vadí (a proto ty neustále útoky skrz zelene žvásty ), protože je pro státy naprosto neuchopitelne / vubec nevědí co s tim (roli hraje i postavení velmoci Rusko Čína Indie Indonésie x “Západ”). Je to naprosto nezávislý, DECENTRALIZOVANÝ protokol. At si všichni propagatori PoS poslechnou úvahy o možnosti cenzury na Etheru po Merge. Vývojáři zatim nevědí co s tim, snad to upraví cas (větší decentralizace) V současné době stačí aby ozbrojené složky státu napochodovaly do 4 největších poskytovatelů Stake 2.0 (hlavně burzy), pripadne Amazon cloud a neposlete žádnou platbu, kterou stát označí za podezřelou. To se u BTC absolutně nemůže stát.

Zdeněk

Můžete tedy sdělit, proč se BtC nezačíná platit ve velkém a nezačíná vytlačovat klasické měny a na co se tedy čeká ??? pokud k tomu dojde a vytěží se většina BTC do roku 2030 pak nastane co ??? ti co vykoupí většinu budou diktovat ???

LHTS

Rozsireni / adopce BTC byla zalozena autorem protokolu na teorii her. V urcitem okamziku dojde k explozivnimu narustu zajmu o BTC.

“proč se BTC nezačíná platit ve velkém a nezačíná vytlačovat klasické měny a na co se tedy čeká ???”
Jednim z hlavnich atributu statni moci je mena. Pokud stat ztraci kontrolu nad menou, ztraci cast sve moci. Staty ve splupraci s bankami se logicky vetsi adopci brani. Napr. RB banka mi odmitla uznat prijmy z obchodovani na crypto burze / tezby pri posuzovani bonity. Neskutecne problemy spolecnosti s crypto businessem u nas jsou na dennim poradku (viz. zruseni beznych uctu Coinmate u ceskych bank)

“pokud k tomu dojde a vytěží se většina BTC do roku 2030 pak nastane co ???”
Neni jeste uplne vyresena odmena pro tezare, az se vytezi vetsina BTC. (teoreticky posledni BTC do roku 2140). Logicky se nabizi odmena ve forme poplatku (plati s uz dnes, soucast odmeny pro tezare) za transakce 1. vrstva / 2. vrstva = LN platby. Otazkou bude stanoveni “ferove ceny” pro tezare / overovatele transakci. Verim, ze i toto vyresi trh sam, pripadne dojde k nejake zakladni dohode v ramci komunity tezaru / overovatelu.

“ti co vykoupí většinu budou diktovat ???”
Rozlozeni vlastnictvi dnes neni optimalni (z hlediska zameru autora protokolu – plne decentralizovany platebni system), ale lepsi se to (v kvetnu 2022 pocet BTC penezek s vice jak 1BTC dosahl noveho maxima) https://finbold.com/number-of-addresses-with-over-1-bitcoin-hits-new-all-time-high-despite-volatility/

a neni uplne trivialni odhadnout koncentraci BTC. (mnoho lidi ma BTC pouze na burzach x vlastni vice penezek)

P.S. viz. napr.
https://www.zive.cz/clanky/za-poslednich-12-let-bylo-vytezeno-90–bitcoinu-ale-posledni-mince-se-nedozijeme/sc-3-a-214094/default.aspx

co se nespravne psalo v roce 2017
https://bitcoinblog.cz/infografika-kdo-vlastni-vetsinu-bitcoinu-jedno-procento-nejbohatsich-adres/

serozni zdroj ohledne koncentrace BTC
https://ecommerceinstitut.de/bitcoin-wealth-is-becoming-more-evenly-distributed-over-time-2-4-2/

40 mil. adres s nenulovych zustatkem
https://cryptosvet.cz/pocet-adres-s-nenulovym-zustatkem-btc-dosahl-40-mil/

Poslední editace 1 rok před přes LHTS
Lhts

Dobre uz po 155. Čím vyšší hashrate / vyšší spotřeba tim vyšší zabezpečení sítě. Nevim kolik investujete do crypta. Ale pokud 1000 dolaru, tak Vám nějaká diskuze PoW x PoS muze byt vázne úplně sumak. P.S. Ke spotřebě současného finančního systému viz. Marek Kacer

Mamlasman

Sám působíte jako fanatik. Za padesát let výzkumů se změna klimatu vlivem člověka potvrdila bezpochybně… Žijete pořád v 70. letech…

an onym

ofelimos nemá nic společného s cardanem

Paul

Všechny podobné úvahy jsou přáním lidí, kteří nechápou souvislosti. Jistěže by bylo skvělé, kdyby uhlíková stopa bitcoinu byla 100x nižší. A kdo by si to nepřál, že?.. Ale musíme si uvědomit, že je to jediná a prvotní cryptoměna, která odolala všem útokům v čase. Pokud vymyslíme jakoukoli formu upgradu zasahující do podstaty blockchainu, pak z něj rázem máme začínající měnu.

A co když něco nevyjde?.. Co když se díky podobným úpravám bitcoin nakonec zhroutí?.. Pak by se ovšem zhroutil veškerý cryptotrh a byli bychom rázem na začátku. Vůbec ani neuvažuji o tom, jak katastrofální by to byl ekonomický propad. Všechny smlouvy, všechno, co bylo až dodnes na blockchainu postaveno, by šlo do kopru. Uvědomil si vůbec někdo z těch chytrolínů tuhle variantu?..

Pokud PoS selže, je tady pořád ještě PoW. Ale pokud PoW nějakými idiotskými úpravami selže, nezbyde nám v rukou vůbec nic. A technologický vývoj se propadne o padesát let zpátky.

an onym

U btc je dobrá analogie s parním strojem. Způsobil technickou revoluci, obrovsky posunul možnosti, nikdo nepochybuje, že funguje, ale za cenu nesmyslné spotřeby energie.
Jestli chce btc zůstat relevantní, bude muset přejít na lepší konsensus, ať už to bude ofelimos nebo něco jiného, jinak dopadne v řádu pár let podobně jako parní stroj

Paul

Ne, já Bitcoin vidím jako jakousi sběratelskou měnu. Bitcoin není konečné slovo, jež má vyřešit platební systém budoucího světa. Ale musí tu být něco konstantního, pevného, o co se můžeme opřít. A to je právě Bitcoin. Který svou hodnotu již má. I své právo na existenci. Svět se kolem něj může vařit. Některé měny budou vznikat, jiné zanikat. Ale Bitcoin tu bude stát jako jakýsi pilíř jistoty, že jdeme správnou cestou. Může to být nakonec kupříkladu právě Cardano, které ukáže též své právo na existenci a rozjede se to na něm. Avšak může to být úplně jiná měna postavená na zcela odlišném principu, to ještě nevíme, nedokážeme odhadnout. Ovšem nesmíme, nemáme právo změnit Bitcoin na PoS, protože by se skutečně mohlo stát, že celá cryptoéra díky tomu skončí krachem.

Dave Sharm

Proč by měl měnit konsensus? Pokud je tu dost lidí kteří jsou ochotní těžit proč by měl bitcoin dopadnout jako parní stroj? Co je to za nesmysl. Myslíš že mi nekdo zakáže jak mám využívat mojí elektřinu? Naopak s konsensem PoS se z ETH stává token v World of Warcraft

an onym

Parní stroj nikdo nezakázal, dokonce se ve okrajových případech používá i dnes. Ve většině aplikací, kde kdysi dominoval, je dnes kvůli své spotřebě nerentabilní.
Jestli máte pocit, že přechodem na pos je z něj jen herní token, t.j. zmizely z eth tisíce aplikací, pak mi napište které to jsou, stačí 48. ( to je vtip )

Lhts
Hodnocení článku :
     

Když se Charles podívá na měsíční graf ADA/BTC věru nemá radost 😀

Mamlasman

Co na něm je? Se mi zdá krásný…

an onym

Vy zřejmě o p. Hoskinsonovi mnoho nevíte. 😃 On drží v obou btc i ada v řádu stovek miliónů usd. Odhaduju, že jestli má nebo nemá radost nejspíš nesouvisí s grafem ADA/BTC.

LHTS

At si drzi kolik chce cehokoliv. To je jeho vec. Netusim proc sve “rady” nesmeruje k vyvojarum Cardana (Cardano mi vydelalo nejvice penez, porad cast drzim) .

“Odhaduju, že jestli má nebo nemá radost nejspíš nesouvisí s grafem ADA/BTC”
Cardano aspiruje na menu, ktera muze v budoucnu vytlacit BTC z pozice jednicky. Logicky se jeji zakladatel snazi cely proces maximalne urychlit. Bohuzel v tomto pripade tak cini pouze plivnutim na sveho konkurenta.

an onym

To už motáte úplné nesmysly. Tím, že podle vašeho dojmu “při pohledu na graf adabtc nemá radost” plive na konkurenta? To je stejně absurdní, jako myslet si, že on ten graf nějak sleduje a má podle něj náladu.
Zjevně o tom člověku víte úplné minimum. Schválně, dokážete sem hodit odkaz na citaci toho, co přesně doporučil btc. a druhou, co by podpořila vaši teorii, že je smutný z grafu?

Lhts

Místo minusu poraďte Charlesovi at Cardano změní na PoW menu, zaručeně bude bezpečnější. Uz chápete ? p.s. Pokud měna klesne od posledního ATH vůči BTC na 1/4, její zakladatel by opravdu neměl mit radost (pokud ma i nějaké emoce muze byt i smutný ) p.s. Plive na konkurenta = zapojil se do mainstreamove kritiky podporované některými politiky a státy a kritizuje BTC z hlediska emisi CO2.

Poslední editace 1 rok před přes Lhts
an onym

Hoďte sem odkazy (stačí dva – osm), kde říká to, co mu tady dáváte za vinu.
Radu přejít na pow mu samozřejmě nedám, neb se mě o ni neprosil, byl by to nesmysl, ktery by cardano, ktere je už teď bezpečnější než btc, zničil.
Zjevně jak o cardanu, tak o p.Hoskinsonovi víte úplné minimum, ale to vůbec nevadí, vždy je možnost se dovzdělat. Jen byste se mohl do té doby zdržet příkrých soudů a tvrzení, které odhalí mizivou úroveň vašich znalostí.
Kdybyste se chtěl cokoliv věcně zeptat, ptejte se. Kam moje vědomosti sahají, tam rád poradím.

Mamlasman

Proč tolik liší argumentuje vysokými cenami? Ty naopak tlačí spotřebu dolů, a nutí těžaře využívat levné čisté zdroje. Změna konsenzu by určitě přinesla víc problémů, než užitku. Lepší to nasadit na jiné sítí. Bitcoin funguje dobře. Až se to osvědčí, můžeme o tom přemýšlet.

Michal

Pokud to chápu správně, tak navrhujete snížit cenu těžby BTC. Nedokážu si představit, jak je toto kompatibilní se současným výkonem těžby a nastavenou rychlostí vytěžování mincí (až do roku 2140) a zároveň zachováním ceny BTC na vzestupné úrovni … dle mého jakýkoliv takový zásah nutně způsobí propad ceny BTC a přechod velkého množství investorů na ETH

an onym

Já to chápu tak, že spotřebovávat mraky energie na výpočet bambilionu hashů, které se všechny krom jednoho vyhodí z okna je plýtvání. Podobně to vidí i regulátoři např. v USA. Firma IOG, která se zabývá výzkumem kryptografie a vývojem softwaru, uveřejnila open source studii protokolu k využití části výpočetního výkonu na řešení skutečných matematických úloh a ředitel té firmy navrhl, že by Ofelimos mohl být pro btc vhodným řešením.

spot_img