Futures kontrakt – Co to je?

4.3
(8)
Ing. Jaroslav Jarolím
Ing. Jaroslav Jarolím
Šéfredaktor, vystudovaný ekonom, který našel zálibu v teoretické a investiční ekonomii. Zabývám se i technickou a fundamentální analýzou. Na webu mám na starost hlavně tvorbu analýz, vzdělávacího obsahu, zadávání úkolů a novinek. Téměř vše, co na Kryptomagazinu vyjde, mi projde pod rukama. Především se snažím, abychom čtenáře v klíčových investičních okruzích vzdělávali.

Futures kontrakt se řadí mezi tzv. termínové smlouvy (obchody). Respektive futures kontrakt patří mezi burzovně obchodovatelnou smlouvu. Což je rozdíl oproti forwardu, který se obchodovat nedá. Futures kontrakt je derivát, díky kterému lze obchodovat všechna myslitelná finanční a reálná podkladová aktiva.

V rámci dnešního vzdělávacího článku si proto zevrubně vysvětlíme, co to vlastně futures kontrakt je, jak funguje a k čemu slouží. A jaké trhy lze pomocí tohoto derivátu obchodovat.

Co to je futures kontrakt?

Jak už jsme si zmínili, futures kontrakt patří mezi termínové derivátové instrumenty. A zrovna termínové obchody typu futures jsou burzovní. Čili jsou burzovně obchodovatelné. Termínové obchody jsou specifické tím, že mezi okamžikem uzavření smlouvy a dohodnutým termínem vypořádání existuje delší časová prodleva. Pro futures kontrakt to zhruba bývá v řádu několika měsíců.

Díky tomu se dá s kontrakty manipulovat. Futures kontrakt je převoditelný, takže se s ním dá burzovně obchodovat. Termínované kontrakty nevznikají žádnou emisí jako třeba akcie nebo dluhopisy. Uzavírají se pouze smluvně na speciálních termínovaných burzách.

Vůbec první taková burza vznikla v Chicagu (Chicago Mercantile Exchange, CME) na konci 19. století. Zde se uzavíraly první forwardy na zemědělské produkty. Leč termínové obchody jsou z USA známy již z poloviny 19. století. A první futures kontrakt na světě se datuje do 17. století. Asi nikoho nepřekvapí, že to bylo v Číně.

Futures kontrakt – termínové obchody
Termínové obchody. Zdroj: Finanční trhy (Oldřich Rejnuš, 2014).

Futures kontrakt je na rozdíl od forwardu standardizovaný burzovní instrument, který lze burzovně obchodovat. Tudíž se s ním dá volně manipulovat, alespoň do splatnosti smlouvy.

Kupující (dlouhá pozice) se zavazuje v okamžiku vypršení smlouvy odebrat za předem dohodnutou cenu příslušné podkladové aktivum. Prodávající (krátká pozice) se naopak zavazují v daném termínu a za předem stanovenou cenu aktivum dodat.

Je vhodné zdůraznit, že futures kontrakt má ze své podstaty vždy dvě strany. Proto ke každé dlouhé pozici existuje krátká pozice. Čili poměr pozic je vždy 50:50. Možná to zní jako banalita, ale začátečníci mají v tomto zmatek. Proto je důležité si uvědomit, že smlouva má dvě strany.

Obchodovatelná podkladová aktiva

Futures kontrakt je výbornou možností, jak obchodovat celou řadu aktiv – reálná a finanční. Mezi finanční patří akcie, dluhopisy nebo cizí měny. Ovšem původním smyslem těchto kontraktů jsou nepřekvapivě reálná aktiva jako jsou komodity. Právě komodity se bez termínových smluv nedají obchodovat. Respektive dají, ale nemusíte mít třeba své vlastní skladiště. A nemusíte dlouho hledat kupce, zatímco vám to někde hnije.

Obchodování skrze futures kontrakt je proto velmi rychlé, levné a extrémně likvidní. Burzovní trh s termínovými kontrakty je proto pro komodity nesmírně důležitý. Spekulanti totiž dodávají okamžitou likviditu, což pohání produkci. Pro takového zemědělce je obrovská jistota, když ví, že už si někdo koupil pšenici, kterou sklidí až za půl roku. Čili vůbec neexistuje. Ale už si ji od zemědělce spekulant na burze koupil. Protože chce vydělat.

Futures kontrakt - podkladová aktiva
Podkladová aktiva. Zdroj: Finanční trhy (Oldřich Rejnuš, 2014).

Skrze futures kontrakt lze dále obchodovat třeba burzovní indexy, akcie, měny a komodity. Futures kontrakt je v podstatě na cokoliv si vzpomenete. Varietu podkladových aktiv lze proto považovat za neomezenou.

Jedna termínová smlouva vždy představuje nemalé množství podkladového aktiva. Jedna smlouva například obsahuje 5 000 bušlů kukuřice. Nebo 1 000 barelů ropy, 25 000 liber mědi. Nebo také 100 trojských uncí zlata. Čili i jedna jediná termínová smlouva má obrovskou hodnotu. Proto se prakticky nedají obchodovat bez tzv. finanční páky (maržové obchodování).

Jak funguje futures obchodování?

Termínový kontrakt slouží jednak pro komoditní producenty a skutečné kupce. A mezitím jsou spekulanti, jejichž jediným zájmem je přirozeně spekulace na cenu podkladového aktiva. Čili se dá říct, že futures kontrakt slouží primárně pro spekulace na burzovním trhu. Termínové obchody ovšem slouží i k zajištění, ale to se spíše týká kontraktů typu forward, jež nejsou burzovně obchodovatelné.

Když si spekulant myslí, že cena podkladového aktiva bude i nadále růst, vezme si dlouhou pozici. Vzhledem k tomu, že se jedná o spekulanta a reálně nemá o dodání podkladového aktiva zájem, musí se smlouvy včas zbavit. Když to neudělá, má problém. Má totiž povinnost podkladové aktivum převzít.

Proto se traduje, že když obchodujete například s červnovými futures, je dobré se jich ke konci května zbavit. Spekulanti s futures si musí i uvědomovat, že cena kontraktu roste se vzdálenější dobou splatnosti. De facto trh započítává i náklady na držení. Respektive je u těchto kontraktů prémie, která zohledňuje nejrůznější náklady – přeprava, uskladnění, pojištění, atd.

Futures kontrakt – Contango
Contango. Zdroj: Finanční trhy (Oldřich Rejnuš, 2014).

Čili například pšenice dodávaná v budoucnu se bude nyní prodávat za vyšší cenu, než je aktuální cena na promptním trhu. Promptní trh je vlastně spot. Takže zde dochází k okamžitým obchodům za nynější tržní cenu. Jedná se potom o contango market. Contango se s blížící splatností kontraktů snižuje. Až se cena smluv srovná s promptním trhem.

Existuje ještě opačný případ a tím je tzv. backwardation, při kterém kurz termínového kontraktu zaostává za promptním trhem. Respektive s klesající dobou splatnosti roste cena termínového kontraktu, čímž se zaostávání postupně snižuje. Contango a backwardation je proto plně závislé na očekávání ohledně trhu dané komodity.

Permanentní futures kontrakt

Existuje ještě taková rarita, které se říká permanentní (perpetual) futures kontrakt a v odborné literatuře jsem se s tím ještě nesetkal. S permanentní futures můžete obchodovat pouze na krypto burzách, kde se používají pro spekulace s bitcoinem a altcoiny.

Uvedené termínové smlouvy totiž de facto nemají specifikovaný termín dodání. Nejsem akademický ekonom, ale dovolil bych si tvrdit, že je potom oxymoron tyto smlouvy označovat za termínové. V podstatě se to obchoduje stejně jako CFD.

Reference:

REJNUŠ, Oldřich. Finanční trhy. 4., aktualiz. a rozš. vyd. Praha: Grada, 2014. Partners. ISBN 978-80-247-3671-6.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.3 / 5. Počet hlasujících 8

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
7 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Azgard
Hodnocení článku :
     

Tak v tom mám po přečtení dokonalý guláš…. 😄 Ale to se poddá… 👍Dík za článek.

ZemikosaZ

Jsem na tom stejně…a poddá se to taky. Holt si to budu muset přečíst vícekrát. 😉

LHTS

Zatim jsem kouknul jenom na obrazek. Domnival jsem se, ze je to jednodussi = “predikovat budouci cenu”. Vypada to, ze ne.

DejvLord

Musím uznat že moc hezky rozepisuješ své vzdělávácí články. Píšeš jednoduše a srozumitelně. Moc pěkná práce a jen tak dál 😉
Patříš tady rozhodně mezi TOP autory. Za mne TOP1.
Kvalitou i četností 🙂 K tomu streamy atd…
Navíc to děláš pro komunitu, osvětu a ne pro peníze… A to se cení 😉
Věřím že osobně tě čeká zajímavá budoucnost…

DejvLord
Hodnocení článku :
     

Pěkné vysvětlení. Už jsem o tom něco věděl a díky článku jsem si doplnil pár mezer co jsem měl. Je to hezky a jednoduše vysvětleno.
Kdo se v tom ztrácí tak to je pouze tím že se s tím setkává prvně.
Za mne palec nahoru 😉

spot_img