TOP 5 článků za uplynulý týden + 30 000 000 000 USD opustilo během jediného týdne bankovní systém USA

5
(6)

Pokud jste nestihli si přečíst všechny naše články za minulý týden, zkuste náš výběr top 5 článků plus bonusovou zprávu dne:

Pokles ceny kryptoměn by mohl pokračovat až do července

Při pohledu na cenu bitcoinu za poslední dva týdny je vidět trojúhelníkový pattern, který značí nerozhodnost. Jsou tu ale i další ukazatele, které naopak naznačují jasnou kontrolu medvědů a tak i možný pokračující trend klesající ceny. Tržní kapitalizace to nasvědčuje. Při pohledu na 12hodinový graf celkové tržní kapitalizace kryptoměn v USD je vidět klesající struktura. Celková tržní kapitalizace je nejníže za poslední dva měsíce. Dosahuje 1,13 bilionu USD. Samozřejmě při kratším pohledu lze graf spíše číst jako neutrální, protože tržní kapitalizace hlavních kryptoměn (bitcoin, ethereum a BNB) klesla jen o 0,3 % za poslední týden. Dlouhodobá klínová formace naznačuje, že by pokles mohl trvat minimálně do července.

Krize dluhového stropu USA – býčí, nebo medvědí zpráva pro bitcoin?

Spojené státy dosáhly 19. ledna svého zákonného dluhového limitu ve výši 31,4 bilionu dolarů. To přinutilo ministerstvo financí zavést mimořádná opatření a snížit zůstatek na všeobecném účtu státní pokladny (TGA), aby vláda mohla fungovat. Podle společnosti MacroMicro se zůstatek TGA snížil ze zhruba 500 miliard USD na začátku února na 68 miliard USD minulý týden. Podle Goldman Sachs se hotovostní zůstatek ministerstva financí pravděpodobně začátkem června sníží na minimálně požadovaných 30 miliard USD. To znamená, že přibližně do té doby musí být dosaženo dohody o dluhu. Jinak hrozí katastrofální platební neschopnost.

Jaká bude cena BTC během příštího halvingu – Co takhle 160 000 USD za minci?

Do dalšího půlení (halvingu) bitcoinu zbývá méně než 12 měsíců a mezi účastníky trhu se již nyní debatuje, co to bude pro primární kryptoměnu znamenat. Někteří tvrdí, že tato událost položí základy dalšího historického maxima v souladu s předchozími cykly půlení. Podle predikce zveřejněné na Twitteru pod účtem TechDev by však nový cenový rekord BTC měl přijít spíše dříve než později. Konkrétně mluví o 2. čtvrtletí roku 2024. Tato myšlenka byla autorem původně zveřejněna na začátku května. Tento týden pak byla popsána jako jeho “primární časově založená myšlenka”.

Dluhový strop – jak velký je to problém?

Navýšení dluhového stropu v USA byla a do jisté míry stále jen formalita. Od roku 1960 byl strop navýšen již 78krát z toho 49krát za republikánského prezidenta a 29krát za demokratického. Z navýšení stropu se však stala příležitost pro americký Kongres zvětšit svůj politický význam. Vždy, když má v Kongresu většinu jiná strana než americká vláda, stává se z navýšení dluhu velký problém. Jako je tomu nyní. Demokratický prezident Joe Biden musí protlačit navýšení stropu skrze republikánský Kongres. A republikáni nechtějí svoji kůži prodat lacino. Navíc do nových amerických voleb chybí už pouze rok a kousek. Hraje se tedy vysoko.

Množství Etherea na burzách kleslo na pětileté minimum

Již od září 2022 klesá množství tokenů Etherea (ETH) uloženém na kryptoměnových burzách. Nejvýraznější pokles přišel v listopadu a prosinci, po pádu burzy FTX. Současné hodnoty dosahují pětiletého minima. Podle údajů Glassnode se v současnosti na centralizovaných burzách drží jen 14,85 % celkové nabídky Etherea. Pro srovnání, při poslední býčí fázi trhu v roce 2021, drželi obchodníci na burzách kolem 25-26 % nabídky. Pro obchodování máme tak v současnosti k dispozici jen 17,86 milionu tokenů Etherea. Propad není jen na burzách. Při kontrole množství peněženek s více než 100 ETH je také patrný propad.

Bonusová zpráva

30 000 000 000 USD opustilo během jediného týdne bankovní systém USA

Nová čísla Federálního rezervního systému ukazují, že množství peněz, které lidé vybírají ze svých bankovních účtů, opět roste. Podle statistik sestavených systémem FRED (Federal Reserve Economic Data) si vkladatelé od 10. do 17. května “vytáhli” z amerických bankovních účtů 30 miliard dolarů. To představuje nárůst o více než 4 miliardy dolarů oproti předchozímu týdnu.

V americkém bankovním systému je nyní celkem 17,15 bilionů dolarů vkladů, zatímco před rokem to bylo 18,03 bilionu dolarů. Tempo odlivu vkladů se zvýšilo po krachu tří velkých regionálních bank – Signature Bank, Silicon Valley Bank a First Republic.

Podle zprávy Federálního rezervního systému je více než 700 amerických bank považováno za banky, které čelí “významnému riziku ohrožení bezpečnosti a stability” kvůli nerealizovaným ztrátám, které přesahují 50 % jejich kapitálu. Fed ve zprávě označuje vlastní zvyšování úrokových sazeb za hlavní důvod, proč se tyto banky nyní nacházejí v nejisté situaci.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasujících 6

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img