Je snad Ethereum “centralizovaná hromada odpadků?”

0
(0)
Kytka
Kytkahttps://kryptohodler.cz/
Člen týmu KM od začátku roku 2018. Zástupce hodlerské komunity, zakladatel webu KryptoHodler.cz. Autor se zaměřením na zajímavé novinky z kryptosvěta, propagátor finanční svobody a osobního rozvoje. Kytka je oddaný šiřitel "semínek" pozitivního přístupu k životu a snahy o změnu k lepšímu.

Vitalik Buterin udělal v kryptokomunitě menší dusno, když na adresu projektů jako NEO, EOS, TRON prohlásil, že jde o „centralizovanou hromádku odpadků.” Avšak někteří odpůrci poté upozornili na podobný problém samotné kryptoměny Ethereum.

Hromada odpadků?

Vitalik Buterin, zakladatel kryptoměny Ethereum, je známý tím, že si rád zakládá na decentralizaci. Jak si možná pamatujete, prohlásil, že má nulový podíl na plánovaném forku Etherea s názvem Istanbul. Zároveň na Blockchain Connect konferenci vystoupil s ostrými slovy o “hromadě odpadků” proti některým kryptoměnám s rychlejším blockchainem, než má Ethereum.

ETH přitom aktuálně čelí citelným problémům se škálovatelností. Zakladatel Vitalik Buterin Uvedl:

„Když blockchainový projekt proklamuje, ‚můžeme udělat 3 500 TPS, protože máme jiný algoritmus,‘ to, co tím opravdu myslí, je, ‚jsme centralizovanou hromádkou odpadků, protože máme pouze 7 uzlů, na kterých celou věc provozujeme.‘”

Centralizovaná realita

V kryptosvětě se hodně mluví o decentralizaci, ale té je takřka nemožné dosáhnout na 100 %. Spíše se pak bavíme o určité škále, přičemž většina věcí “před kryptem” stojí na téměř 100% centralizaci. Kryptoměny se na této stupnici pohybují o značný kus směrem k decentralizovanějšímu ekosystému.

Mít v síti pouze několik jednotek či desítek uzlů má k decentralizaci skutečně velmi daleko, proto si to můžeme na oné stupnici představit o značný kus blíže k centralizaci, než např. Bitcoin či Ethereum. Ovšem Ethereum má problém, který mu dělá šrám na lesklé decentralizované “kapotě.”

Amazon Web Services (AWS) provozuje 25 % uzlů, a bude hůř!

Důvodem, proč někoho napadlo brát Vitalika za slovo a ptát se, zda i jeho projekt není jen “hromadou odpadků,” je tento. Jak uvádí Bitcoinist, pouze 38,4 % z 8 933 uzlů Ethereum je hostováno nezávisle. Zbylých 61,6 % uzlů pak běží v cloudu.

Největší zůčastněnou stranou je přitom nepřímo AWS. Cloudová služba společnosti nejbohatšího člověka na světě Jeffa Bezose – Amazon. Odhalil to Chainstack pomocí objevovacího mechanismu, který uzly používají k vzájemnému vyhledání pro připojení k síti. Kromě 25 % uzlů na cloudu AWS je dalších cca 36,6 % provzováno na jiné centralizované službě, vč. cloudové platformy od společnosti Google a od Alibaba.

Závěr

Vitalik Buterin tak získal odvetný útok od svých odpůrců za svá slova o hromádce odpadků. Jaký má totiž význam mít 8 tisíc uzlů, když je většina z nich provozována hrstkou centralizovaných služeb?

Jenže také celá kryptokomunita má důvod k zamyšlení. Pokud by nastala nejhorší možná situace a největší poskytovatelé cloudu by zneužili důvěry svých uživatelů, mohlo by Ethereum doslova přes noc zmizet z kryptosvěta. Co si o tom myslíte, je možné, že by tito giganti skutečně něco takového udělali?

Co číst dále?

[Zprávy] Bakkt zatím nemá výrazný vliv na BTC • IBM nabízí spolupráci Libře • a další novinky

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
2 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Uganda

Proč by to měli dělat ? Když jim z toho kape.

Rob

Tak to je opravdu k zamyšlení… Díky za článek.

spot_img