Top 5 článků za uplynulý týden + Přední kryptoburzy kritizovány za nedodržování sankcí uvalených na Rusko

5
(2)

Pokud jste nestihli si přečíst všechny naše články za minulý týden, zkuste náš výběr top 5 článků plus bonusovou zprávu dne:

SEC: Terra USD (UST) byl podvod od samého počátku

Brzy to už bude rok od pádu předního stablecoinu UST a na něj napojeného ekosystému. Ihned po pádu se objevilo několik žalob, včetně obvinění Binance z prodeje produktů Terraform Labs. Kwon celou dobu prezentoval na sociálních sítích, že pád je výsledkem cíleného útoku na síť a že jej problém velmi mrzí. Nyní je tu ale přelomová žaloba. SEC neobvinila generálního ředitele a společnost Terraform Labs z diletantství, ale z podvodu.

Zásadní rozsudek pro ochranné známky a NFT

Autorská práva jsou ve světě web3 dlouhodobě vnímána jako šedá zóna. Hodně známých značek proto váhá se svým vstupem do tohoto prostoru. Aktuální rozsudek by to ovšem mohl změnit. Soud rozhodl, že vydavatel NFT porušil ochrannou známku a musí za to zaplatit. Digitální umělec Mason Rothschild vydal řadu NFT s názvem MetaBirkin. Odkazuje na design značky Birkin, kterou vytvořila společnost Hermès. Rothschild na ní docela slušně vydělal. Počáteční cena každé NFT začínala na 0,1 ETH. Ale s tím je teď konec. Soudce rozhodl, že umělec musí zaplatit 133 000 USD za škodu, kterou svým aktem způsobil. 110 000 USD je odhadovaný umělcův zisk z prodeje NFT a 23 000 USD je pokuta za „kybersquatting“ z důvodu registrace domény MetaBirkins.com. OpenSea tuto sérii již odstranil.

Příchod Bitcoin Ordinals může významně posunout celý kryptoměnový sektor

Příchod protokolu Ordinals, který umožňuje vytváření bitcoinových NFT, se časově shoduje s velkým cenovým skokem Bitcoinu (BTC). Když k tomu přidáme fakt, že Komise pro cenné papíry (SEC) nevnímá Bitcoin jako cenný papír, vyvstává před námi budoucnost Bitcoinu v býčích barvách. Pojďme si představit dva důvody, proč během uplynulého měsíce Bitcoin vzrostl na nejvyšší úroveň od poloviny srpna. Překonal tak všechna ostatní významná aktiva na krypto i tradičních trzích.

Bitcoin a akcie oslabují – Na trhu nepanuje dobrá nálada

Na posledním zasedání FED došlo k navýšení o 25 bazických bodů. To je sice méně, než jsme byli zvyklí v průběhu roku 2022, ale přesto na trhu moc pozitivní nálada nepanuje. Hodně to souvisí i s vystoupeními jednotlivých členů FED. Nálada tak jasně převažuje jestřábí a bitcoin reaguje poklesem. V loňském roce docházelo k navyšování sazeb o 50 až 75 bazických bodů při většině zasedání. Konec roku přinesl poměrně dobrá ekonomická čísla. Inflace začala brzdit a optimismus se vrátil na trhy. Trh kryptoměn a hlavně Bitcoin si za leden připsal skoro 40 % růst a spekulovalo se o počátku nového býčího trhu. Část analytiků ale neustále upozorňovala na situaci v dluhopisech. Ta většinou předpovídá budoucí vývoj akcií.

Evropská unie chce urychlit regulaci kryptoměn

Podle nejnovější zprávy se Evropská unie snaží o urychlení zavedení pravidel pro kryptoměny v bankovnictví kvůli rostoucímu využívání digitálních měn. Vzhledem k tomu, že kryptoměny nejsou regulovány, mohou být využívány k nelegálním účelům, jako je praní špinavých peněz nebo financování terorismu. Podle Evropské komise mají banky v současnosti jen minimální expozici vůči kryptoaktivům a jejich účast na poskytování služeb souvisejících s kryptoaktivy je omezená.

Bonusová zpráva

Přední kryptoburzy kritizovány za nedodržování sankcí uvalených na Rusko

Populární krypto burzy Huobi a KuCoin byly kritizovány za nedodržování sankcí uvalených na Rusko v důsledku jeho invaze na Ukrajinu. Společnost Inca Digital odhalila, že tyto dvě přední burzy nepřijaly opatření, která by zabránila sankcionovaným ruským bankám používat jejich peer-to-peer sítě.

Generální ředitel společnosti Inca Digital Adam Zarazinski v rozhovoru uvedl, že tyto transakce často využívají stablecoin Tether, který je předmětem vlastního vyšetřování ze strany regulačních orgánů. Může se tak jednat o porušení amerických a evropských omezení.

Na kryptografických burzách prý byly zneužívány debetní karty ruských bank. Společnosti Huobi a KuCoin na žádosti o komentář bezprostředně zatím nereagovaly.

Zpráva také upozorňuje na nedostatky v politice společnosti Binance, protože ta údajně nabízí ruským uživatelům “různé prostředky” k nákupu kryptoměn na své burze. Tento problém prý přetrvává i přesto, že v březnu loňského roku Binance omezila fiat vklady z některých ruských platebních karet.

Společnost Binance tato tvrzení ovšem vyvrací. Burza ujistila, že přísně prosazuje zákony typu “poznej svého zákazníka” (know-your-customer, KYC).

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasujících 2

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img