ČNB má monopol na komerční použití slova „mince!” Paralelní Polis hrozí pokuta

0
(0)
Kytka
Kytkahttps://kryptohodler.cz/
Člen týmu KM od začátku roku 2018. Zástupce hodlerské komunity, zakladatel webu KryptoHodler.cz. Autor se zaměřením na zajímavé novinky z kryptosvěta, propagátor finanční svobody a osobního rozvoje. Kytka je oddaný šiřitel "semínek" pozitivního přístupu k životu a snahy o změnu k lepšímu.

Do poněkud prapodivného sporu se dostala centrální banka ČR a kryptoanarchistické hnutí Paralelní Polis. Jde o slovo mince, na které si ČNB nárokuje monopol a hrozí pokutou.

ČNB má monopol na slovo

Najděte si jiné slovo, varuje centrální banka ČR Paralelní Polis. Minci si již zabrali a podle nedávného zákona z roku 2018 na ni mají v podstatě monopol. A toto výsadní právo si chtějí hájit pod pohrůžkou pokuty.

Kryptoanarchistické hnutí to však popírá a mají pro to své důvody.

„Minci nazýváme mincí,”

shrnuje jednoduše svůj postoj předseda Paralelní polis Martin Leskovjan a dodává, že tento výraz se pro daný předmět volně používá již od dob Antiky, až do roku 2018, kdy se ochrana slova „mince“ dostala do zákona.

Nesmyslné slovíčkaření?

Současné znění zákona o České národní bance podle všeho dává výsadní právo využívat slovo „mince“ právě ČNB. Ta se ke konkrétní kauze odmítla vyjadřovat, pouze ústy Petry Vodstrčilové, mluvčí ČNB, varuje:

„Ten, kdo při označení nebo popisu žetonu, medaile nebo podobného předmětu v souvislosti s jejich nabízením, prodejem nebo rozšiřováním používá slovo „mince“, dopustí se přestupku, za který může Česká národní banka ve správním řízení sankčním uložit pokutu do jednoho milionu korun.“

Z toho plyne, že by se podle ČNB mělo při tvorbě mincí použít jiná slova, např. zmiňovaná medaile či žeton. Může to vypadat jako slovíčkaření, ale Paralelní Polis poukazuje na fakt, že v žádném případě nekonkurují státní měně a v podstatě si pouze chtějí nazývat minci svým pravým jménem, nikoli zmiňovanými náhradními termíny.

Paralelní Polis nechce ustoupit

Leskovjan je přesvědčen, že si v tomto případě stát nárokuje nepřiměřenou autoritu. Slovo má původ ve starověku a do roku 2018 patřilo všem. K tomu předseda Paralelní Polis, která mj. provozuje známou bitcoinovou kavárnu v Praze a organizuje konference, dodává:

„Státní moc ať už prostřednictvím zákonů nebo i jinak na všech úrovních ukrajuje úplně běžné svobody, které byly úplně bezproblémové.“

Není to poprvé

Své stříbrné pamětní mince v limitovaném počtu 100 ks., které jsou navíc všechny podloženy 0,01 BTC (každá), vydávají v Paralelní Polis od roku 2017. Spor o slovo s ČNB však není jediným případem, kdy se postavili na odpor politické moci, kterou považují za nepřiměřenou.

Není to poprvé, v prosinci 2016 se totiž odmítli se svojí kavárnou zapojit do první vlny elektronické evidence tržeb. Doposud však podle svých slov odolávají pokutě.

Závěr

I v tomto případě jsou v Paralelní Polis, navzdory hrozbě pokuty ze strany ČNB, rozhodnuti bojkotovat nesmyslný zákon. Co tomu říkáte, podřídili byste se? Má tento boj de facto o právo, používat volně všechna česká slova, podle vás smysl? Ptaří náš jazyk nám všem, nebo si stát může jednotlivá slova přivlastnit, pozměnit či zakázat?

Co číst dále

Blockchain a novodobý vesmírný závod

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
10 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Uganda

To jsem nevěděl a je to nehoráznost, tak a naschvál nápisu mince a už mě čeká pokuta a aspoň 5 let kriminálu.

Hmm

Tos moc nepochopil Ugando. Napsat slovo mince si můžeš klidně na barák metr velkejma písmenama. Ale nemůžeš např. vyrábět nebo prodávat předměty a nazývat je “mincemi”.

E15

Asi jsem to taky vůbec nepochopil, ale nejrůznější pamětní mince (ať už hodnotné nebo bezcenné) vydává kdekdo. Ti všichni taky dostanou pokutu?

Hmm

Ač se nám to líbí nebo ne, tak zákon hovoří jasně:

§ 21

(1) Nikdo nesmí vyrábět, dovážet, nabízet, prodávat nebo jinak rozšiřovat medaile, žetony nebo podobné předměty, které jsou svým provedením způsobilé uvést jejich držitele v omyl, že jde o mince vydávané Českou národní bankou.

(2) Nikdo nesmí při označení nebo popisu žetonu, medaile nebo podobného předmětu v souvislosti s jejich nabízením, prodejem nebo jiným rozšiřováním použít slovo ˙mince˙.˙.

Takže v tomhle souhlasím s ČNB.
Přirovnal bych to ke slovu “Revize”, je to sice taky obecné slovo, ale pokud chce někdo vydat dokument nazvaný “Revize” např. na elektrické zařízení, tak to má taky zákonem jasně daná pravidla a nemůže je vydávat kdokoli a na cokoli.

Martin

Nikdo taky nevydava Ceskou Korunu, to bych chapal ,ale mince je mince, at uz zlata investicni, stribrna pidlozena btc ne o jen digitalni… Rozmaha se nam tu takovy nešvat .. Nejsem zadny anarchista,ale fašos mi smrdí at uz je to jakakoli nesmyslna buzerace a diktatura

Martin

Sorry za preklepy, rozvašnil jsem se a na mobilu je to hned a nejde mi tu editace..
Jo a btw revize je zrovna taky nesmyslny priklad, ano muze to byt definovany doklad nebo ale take jen slovo , napr v technicke dokumentaci byvaji ruzne revize – updatovane verze daneho dokumentu ,to taky budou zakazovat tomu tak rikat? Celemu svetu? Svet se v p… obraci kdyz uz rodic nemuze flaknout vlastnimu decku kdyz zaslouzi..

Hmm

To Martin: zrovna tím jak jsi popsal slovo revize jsi naopak potvrdil, že to je vlastně správný a ten samý příklad jako s tou mincí. Krom toho nikdo přeci nezakazuje používat slovo mince a revize. Pouze se tak nesmí označovat určité výrobky.

Slovo “mince” jako obecný název kovových plíšků je bez problému. Stejně jako slovo “revize” pro označení např. kontroly provopisu.

Ale pokud budu někomu nabízet a prodávat kovové placky a pojmenuji je “mince blabla”, je to proti zákonu. Stejně jako když někdo vystavý dokument “revize spotřebiče” a nebude to revizní technik s příslušným opravněním. Naproti tomu dokument “kontrola spotřebiče” už může vystavit skoro kdokoli.

Tak snad to už někdo pochopil 😀

Garak

Já bych to tak jasně neviděl.
Z toho bodu 2 vaší citace vůbec nevyplívá, že by se skutečná mince nemohla nazívat mincí.
Jasné z toho je pouze že se nesmí mincí nazývat něco co mince ve skutečnosti není, jako třeba žeton na pokr, který má hodnotu pouze v herně a mimo ni je naprosto bezcenný.

Jelikož ty mince o která se tady jedná sou podloženy hodnotou 0,01BTC a dají se tedy použít jako “regulérní” platidlo, tak se na ně tento bod nevztahuje.
Problém bude možná v tom, že ČNB nepovažuje BTC za “regulérní” měnu.

Podle toho vašeho výkladu by se nesměli nazívat v ČR mincemi třeba ani eura nebo dolary(centy), jelikož je nevydává (ani nepojmenovává) ČNB.

Hmm

Vzhledem k názvosloví je úplně jedno jesli je ta jejich placka krytá BTC nebo není. Nebyla vydaná ČNB, takže se tady nemůže nazývat mincí. Protože nikdo jinej než ČNB u nás mince vydávat nemůže.

Zajímavější je ten konec vašeho postřehu ohledně Dolaru, atd. Celej ten zákon jsem nečetl, takže fakt nevím jesli je někde uvedeno, že se to vztahuje pouze na ČR.

kast

Tak slovo mince se nevyskytuje jen v češtině, že? Třeba by pomohlo váženou ČNB ujistit, že se jedná o např. produkt určený hlavně pro francouzský trh a podobnost názvu s českým výrazem je politováníhodná, ale čistě náhodná.

spot_img