03.09.19 Technická analýza akciového indexu Dow Jones – Po velkých propadech index pomalu oživuje

0
(0)
Ing. Jaroslav Jarolím
Ing. Jaroslav Jarolím
Šéfredaktor, vystudovaný ekonom, který našel zálibu v teoretické a investiční ekonomii. Zabývám se i technickou a fundamentální analýzou. Na webu mám na starost hlavně tvorbu analýz, vzdělávacího obsahu, zadávání úkolů a novinek. Téměř vše, co na Kryptomagazinu vyjde, mi projde pod rukama. Především se snažím, abychom čtenáře v klíčových investičních okruzích vzdělávali.

Včera jsme se podívali na aktuální situaci na indexu S&P 500, kde sice ten poslední výplach dost zamíchal kartami, ale šance na up tam stále jsou. Jak je tom ale Dow Jones Industrial Average, což je nejstarší index vůbec? Abych řekl pravdu, tak vývoj těchto dvou indexů je vizuálně skoro totožný.

Jsou jak dvojčata, ale i přesto člověk nic nepokazí, když kontroluje oba sourozence naráz. Když se totiž podíváme do grafu pořádně, tak tam rozdíly jsou. A jsou to dost často rozdíly podstatné. Jsou prostě doby, kdy vám toho víc napoví Dow Jones a jindy toho zase vyčtete více z S&P 500. Taky je třeba říct, že Dow Jones je cenově vážený index, zatímco S&P 500 je hodnotově vážený. Teoreticky se tedy dá říct, že S&P 500 je relevantnější.

Aktuální situace na 1D TF akciového indexu Dow Jones

analýza DJI

Minulý vývoj

No, jak už jsem řekl v úvodu, tak vizuálně jsou v grafu indexy velmi podobné a tedy mají i podobný vývoj. Z toho důvodu vezmu shrnutí minulého vývoje velmi stručně, abych zbytečně nepopisoval něco víckrát. Proto doporučuji podívat se i na analýzu S&P 500 ze včerejška. Tento index má za sebou dlouhotrvající bull run, který byl na začátku minulého roku na krátkou dobu přerušen. Bylo to sice na krátkou dobu, ale to, co předtím rostlo víc jak deset týdnů, tak potom během jednoho týdne spadlo.

Hodnota idnexu tehdy spadla o cca 12 %, ale trh se z toho rychle otřepal a udržel si růstovou tendenci až do podzimu téhož roku. Povedlo se vytvořit vyšší vrchol a spolu s tím i nové all time high, ale vzápětí se setrvačnost radikálně obrátila dolů, což mělo za následek skoro tříměsíční downtrend, který skončil na konci roku odrazem od supportu v pásmu okolo 22 000 bodů. Index za tu dobu ztratil asi 19 % ze své hodnoty.

Zpátky ve hře

Index poté hodně agresivně umazával předchozí ztráty a zformoval se bearish pattern rising wedge. A stejně jako u S&P 500 se kurzu povedlo po breakoutu z patternu jít nahoru. V tuhle chvíli se trhu náramně hodila spodní hrana zakresleného rostoucího trinaglu, který se táhne přes celý graf. Od hrany se kurz odrazil up a díky tomu překonal rezistenční pásmo okolo 24 800 bodů. Tuhle úroveň následně trh dokázal využít jako support pro odraz up.

Během následujících několika týdnů se kurzu povedlo překonat další S/R levely 25 363 bodů a 25 680 bodů. Postup up byl krátce zamítnut až na hranici 26 200 bodů, kde se kurz odrazil a vyklesal až po 25 363 bodů. Díky dalšímu vývoji se nám v grafu zformoval pokačovací pattern, ze kterého následně kurz pěkně pumpl a to až po klíčovou rezistenci HIGH SUPPLY (26 700 bodů). Býci sice o tuhle hranici dost bojovali, ale po neschopnosti tuhle hranici odporu prolomit trh přepadla korekce.

Velká jízda up

Korekce měla dno v pásmu zaznačené jako HIGH SUPPLY/HIGH DEMAND (24 800 bodů) a následoval moc pěkný odraz s rostoucí akcelerací up. Po korekci, která trvala měsíc, se kurz brzy vrátil ke klíčové rezistenci, kde předtím korekce započala. Tentokrát se průraz už povedl. Měli jsme vyšší vrchol a nové all time high. Šlo ale vidět, že trh slábne a počítalo se s tím, že dojde k pullbacku k předchozí rezistenci, kde by nejlépe proběhl zase odraz up. Díky tomu bychom měli potvrzený support.

No, vzhledem ke stupňující se obchodní válce mezi Čínou a USA začal pořádný výplach, který zmiňovanou hladinou projel jako nůž máslem. Propad kurzu byl markantní a propálil více supportů. Propad se podařilo definitivně zastavit až na úrovni 25 363 bodů. Od té doby trh konsoliduje v rozmezí 25 363 – 25 600 bodů. V grafu se nám začal i tvořit bearish pattern medvědí praporek, ale kurzu se čerstvě povedlo dostat nad horní stranu útvaru.

Jestli se kurzu povede nad hranou i udržet, tak se pattern zneplatní. Tady byl právě zásadní rozdíl oproti S&P 500, kde máme rostoucí triangl. Tady jsme naopak měli bearish pennant. Což je rozdíl dosti zásadní. Trh je teď v situaci, kdy se prostě musí dostat zpátky tam, kde byl, než začal výplach. Tedy nad hladinu HIGH SUPPLY. Očividně se o to i býci snaží.

Všimněte si, jak je tahle rezistence silná a kolikrát od ní proběhl odraz směrem dolů. Z toho důvodu jsem hodně skeptický, že se to povede. Osobně si myslím, že z velké míry bude záležet na dalším jednání mezi Čínou a USA, které má tento měsíc proběhnout. Trh na to nejspíš i čeká a do jisté míry to i může rozhodnout o dalším pohybu, který si nyní vůbec nedovoluji odhadovat.

Indikátory

Dno křivky RSI je na hodnotě 28, což už je přeprodaná oblast. Křivka následně zformovala bearish rising wedge, což naznačuje, že může přijít další výplach. Na MACD máme čerstvě po bullish crossu, takže je momentum pozitivní. Na Stochastic RSI jsou křivky v překoupené části, takže se každou chvíli může momentum obrátit.

Závěr

Jak už jsem naznačil v samotné analýze, tak situace je teď krapet nejasná a nedovoluji si odhadnout další pohyb. Jisté je, že okolnosti moc nepřispívají tomu, abychom šli jen tak nahoru. Navíc, kurz je před hodně silnou rezistencí, která asi jen tak nepustí. Index ale tento rok už mnohokrát překvapil, tak třeba překvapí i teď. Z toho důvody se tedy nepřikláním ani na jednu stranu.

Co číst dále?

31.08.19 Technická analýza akcií společnosti Airbus – Airbus v bull trendu, bude to tak pokračovat?

POZOR: Žádné údaje v článku nejsou investiční radou. Před jakýmkoliv investováním proveďte vlastní research a analýzu, vždy obchodujete jen na své vlastní riziko. Tým kryptomagazin.cz důrazně doporučuje individuální zvážení rizik!

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img