Tvůrce BitTorrentu chce zničit Bitcoin novou „zelenou kryptoměnou” Chia

5
(1)

Bitcoin má v současnosti více než 8 000 aktivních uzlů. V případě Etherea je to dokonce 10 500. V žádném případě však nejde o největší distribuované počítačové sítě na světě. V roce 2001, sedm let před vznikem BTC, totiž na svět přišel BitTorrent.

Tato služba má dnes desítky, možná i stovky milionů uživatelů a velké procento z nich ze svého počítače seeduje filmy, hudbu a další soubory. BitTorrent je, stejně jako Bitcoin, decentralizovaný a spojuje počítače do obrovské sítě.

Představujeme kryptoměnu Chia

Zakladatel BitTorrentu Bram Cohen nedávno vytvořil novou kryptoměnu zvanou Chia. Jde o coin, který se snaží vyřešit problémy Bitcoinu. V první řadě vysokou energetickou náročnost těžby.

Zatímco Bitcoin využívá Proof-of-Work konsensus, v jehož rámci musí mineři provádět složité výpočty, Chia funguje úplně jinak!

Proof-of-Space

Chia na vytvoření konsensu používá Proof-of-Space. Na její těžbu nepotřebujeme CPU, GPU, ani ASIC miner. Postačí hard-disk nebo SSD, které máte v notebooku.

„[..] lidé mají ve svých počítačích obrovské množství nevyužitého úložného prostoru. Dokonce tolik, že by eventuálně nemělo být výhodné nakupovat hard-disky pouze za účelem těžby.”

To dává smysl. Průměrný člověk má ve svém PC desítky gigabajtů volného prostoru. Pokud by všichni začali těžit, byl by „byterate” Chia sítě tak monstrózně velký, že by se nevyplatilo stavět velké Chia HDD farmy.

Není to však tak trochu utopie? Co si myslíte vy? Podaří se Bramovi porazit Bitcoin? A chcete vědět o Chia více? Přivítali byste například návod na to, jak se zapojit do těžby? Vaše myšlenky nám napište do komentářů. Těšíme se na to!

NAŠE NEJNOVĚJŠÍ VIDEO

Tento článek je přeložen ze slovenského originálu, který pro vás připravil náš šéfredaktor Samuel S.

Zdroj:
ccn.com

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasujících 1

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
9 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Karlos

Tak treba burst uz se par let tezi na HDD, ale pokud si nekdo mysli, ze nasdili par terabyte a neco natezi,Tak se plete. Je to stejny zacarovany kruh jako POW, kdy az petabyte budou mit nejaky vyznam.to znamena par disku, a spoustu tepla a zbytecne energie, ktera je bude otacet.

saf

Znalci kryptoměny Nano se musí smíchy ohýbat

Rob

Zásah! Při čtení článku jsem přemýšlel o Tangle a také jsem se usmíval. Kryptoměny jako Nano nebo IOTA totiž zvládnou masovou adopci. Nejdříve se bude zdát, že to dává i BCH (SV) se svými extra vypečenými bloky, ale pak vyjde pravda na světlo a řešením budou technologie Lightning network a mikrobloků, nízké decentralizace ve stylu DPoS (EOS) nebo přeci rovnou kryptoměn 3.0, kterým se podaří rozšířit, čímž získají obrovskou rychlost zpracovávání transakcí. 😉 Disclaimer: Toto není investiční rada.

Filcka

Tu už tu bylo takových Joudů co chtěli sesadit BTC svým altcoinem a je úplně fuk jakou mají špičkovou technologii.BTC si za svojí existenci vydobyl tak silné jméno že se stalo v podstatě největší značkou kryptosvětě(něco jako Gucci v modní branži) a proto si taky drží to své prvenství protože každý věří jistotě jakou jim BTC nabízí i když je zastaralý ale o tom to vůbec není jinak by už BTC dávno byl v prdeli.

Rob

Faktem je, že nutnost lepších technologií se ukáže až při masovější adopci kryptoměn coby platidla. Chápu, že dnes to ještě nechápete, ale změníte názor. Tím se nijak nevyjadřuji k Chio. Osobně tento projekt nepovažuji za něco průlomového, co by mělo nějaký hlubší smysl. Myslím to obecně.

hunter

No, Xerox byl taky největší značkou a jménem ve světě kopírek, Kodak ve světě foťáků, Eizo ve světě monitorů, Nokia (/Motorola) ve světě telefonů … a zajímá to o 10 let později někoho?

Rob

Nebo Internet Explorer… 🙂 Naštěstí to dobře dopadlo. 😉

Toníček

Určitě by byla zajímavý článek, jak na to a co se vyplatí.

Kmenyy

Určitě bych uvítal více info ohledně težení ?

spot_img