Tether se stal osmou nejcennější kryptoměnou

0
(0)

Volatilita kryptoměn je jedním z nejčastěji diskutovaných témat ve spojitosti s kryptem. K její stabilitě mají přispívat takzvané stablecoiny, z nichž nejznámější USDT, neboli Tether, budí řadu otázek.

Kontroverzní kryptoměna zvaná Tether, zkráceně USDT, se již několikrát dostala pod palbu kritiků, a to například jen pár měsíců zpět. V červnu totiž na Tether spadlo obvinění kvůli možným manipulacím s cenami na trhu. Manipulace s USDT má dokonce stát za prosincovým raketovým vzrůstem ceny Bitcoinu. Tether má sloužit jako takzvaný stable-coin. Ty mají za úkol stabilizovat trh a většinou jsou spojeny a kryty jinou měnou či majetkem. V případě USDT, jak již zkratka napovídá, se jedná o americký dolar, kterým má být Tether kryt v poměru 1:1. To však díky nedávným zjištěním výzkumníků Shamse a Griffina z Texaské univerzity nemusí být pravda. Firma se tak musí podrobit důkladnému auditu.

Tether a stablecoiny obecně bývají nejčastěji využívány jako ekvivalent fiat měny, nejčastěji za americký dolar, a to burzami, kterým se nepodařilo získat potřebná bankovní partnerství pro zalistování dané konkrétní fiat měny na burze.

Mohlo by vás zajímat: Tether čelí obvinění z manipulace kryptoměn

Tether: O něco cennější

Tether se však opět octnul pod drobnohledem světa díky vyšplhání se na osmou příčku v žebříčku tržní kapitalizace. Stal se tak osmou nejcennější kryptoměnou, a to konkrétně díky vydání nových tokenů, v celkové hodnotě 415 miliónů dolarů. Jeho celkový objem tak činí 2.7 miliard dolarů. Zároveň velmi lehce předčí jakoukoliv jinou měnu, vyjma BTC, v objemu obchodování. Jeho poměr objemu k trhu činí až 95 %. Podle seznamu společnosti Tether, tedy takzvaného “Rich List”, v překladu “bohatý seznam”, drží společnost další tokeny, které již byly schváleny pro vydání, a to v celkové hodnotě 251 miliónů dolarů. Na trh však prozatím uvedeny nebyly. Je však možné, že tomu bude v blízké době jinak.

Závěr

Ačkoliv vzbuzuje Tether spoustu kontroverzností, jeho role na trhu je poněkud kritická. Pokud by totiž došlo k jeho kolapsu, na trh by to mělo nedozírné následky. Obvinění z manipulací a nízká míra transparentnosti příliš na klidu nedodá. Dobrou zprávou však je, že firma Tether slíbila, že bude do budoucna postupovat více otevřeně, a zároveň najala bývalého šéfa Bank of Montreal, aby dohlížel na dodržování všech předpisů.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Zdrojccn.com
Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img