Jak se Bitcoin mění pod rukama velkých hráčů

0
(0)

Ještě před pár lety o kryptoměnový trh zavadil jen málokdo. Spíše šlo o malou, uzavřenou skupinu, která hnala cenu nahoru a do užšího kruhu většinou vstupovali jen znalci. Jak se od té doby trh změnil? Co odrazuje malé investory a co naopak láká ty velké?

Trhy v minulosti

Předminulý rok nastal obrat. Bitcoinové šílenství postihlo i malé investory a trh začal růst neuvěřitelnou rychlostí. Ještě větší nárůst zaznamenal hlavní tahoun kryptoměn v roce 2017, kdy se ustálil na 20 000 USD za kus. Přesto se dostavila korekce, Bitcoin spadl až k 6 000 USD a nastal poměrně očekávaný odliv lidí, kteří za tímto vším viděli jen rychlé zbohatnutí. Zároveň je odradily regulace a nečekané zákazy reklam ze strany technologických gigantů. Letošní rok se nese spíše v duchu velkých hráčů tzv. velryb, kteří si uzurpují část kryptotrhu pro sebe. Co za tím stojí?

V současnosti je “čistá hra” již passé

Ač by se mohlo zdát, že na burzách se nic moc zajímavého neděje a žádný obrovský příliv ani odliv kapitálu se nekoná, opak je pravdou. Šedý trh mimo burzy (OTC – Over the Counter) vzkvétá a poskytuje majetným investorům možnost neovlivňovat přímé dění, ale zároveň na obchodu vydělat. Ze 17 miliard USD klesly objemy obchodů na necelých 7,5 miliardy, a to za necelé čtyři měsíce. Jedním z důvodů je právě OTC, zejména platformy jako jsou Circle, Octagon Strategy nebo Kraken.

Velcí hráči vs. malí hráči

Celý proces přeměny snížil volatilitu, nechal malým investorům “hřiště na hraní”, zatímco se velké byznysy přesouvají mimo oficiální burzy. Podle průzkumu se jedna z pěti velkých společností chystá do pěti let nějakým způsobem podílet na obchodu s kryptoměnami.

Většina firem svůj otevřený postoj k blockchainu veřejně prezentuje, avšak pořád existuje určitá sorta společností, které navenek Bitcoin a další kryptoměny kritizují, a i přesto se aktivně podílí na obchodech. Z těch nejvýznamnějších je to například NASDAQ. Ten se chce časem stát jednou z burz zaměřených právě na digitální aktiva. Stejným způsobem se vyrojily i hedge fondy, které fungují především jako spořící platforma třeba na důchod nebo nové auto. Dohromady jich je přes 226 a nabízí takové rozvržení portfolia, že se investoři nemusí bát velkého rizika a zároveň mají zajištěný průběžný růst svého kapitálu.

Vývoj trhů v budoucnosti

To, zda považujete toto jednání za čistou hru, necháme na vás. Jisté je, že na trh proudí obrovské množství kapitálu, ovšem nikoliv na oficiální burzy (tudíž nehrozí velký růst hodnoty). Místo toho si popularitu získávají šedé trhy, kde se obchoduje s astronomickými částkami.

Naskočit na vlnu popularity kryptoměn se chystá drtivá většina společností, ať už oficiálně, nebo ne. Jisté je, že můžeme očekávat daleko menší volatilitu než v předchozích letech. To pravděpodobně přiláká po čase opět širší veřejnost. Hedge fondy najdou své uplatnění a místo rizikového obchodování na burze lidé zkrátka vloží své finanční prostředky pod dohled profesionálů a budou spořit daleko výhodněji než v bance.

Závěr

Zatím zažívá trh postupný růst a vzpamatovává se z regulací, které mu po Vánocích nadělily vládní instituce. Uvidíme, jak se celá situace bude nadále vyvíjet. Pokud se alespoň lehce uvolní tlak bank a některých států, které se zatím nestaví ke kryptoměnám příliš pozitivně, je určitá šance, že další korekce jen tak nepřijde. Zamlouvají se vám spíše rizikovější výkyvy, nebo pomalý růst? A investovali byste kryptoměny raději na burze nebo např. do hedgeového fondu?

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
1 Komentář
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Martin

Zajimave tema, rozhodne by bylo poucne tema dale a do hloubky rozebrat. Co je motivaci nakupovat mimo burzy, odlisnost cen nebo vyvazeni portfolii spolu s jinymi komoditami a produkty?

spot_img