Velryby se probouzejí – Můžeme se těšit na zvýšenou volatilitu?

0
(0)

Za více než dekádu, co je Bitcoin na scéně, jsme si už na jeho poměrně velkou volatilitu určitě zvykli. O tom, že cenové akce a skoky Bitcoinu opravdu “stojí za to,” nás přesvědčilo zejména období mezi zářím 2017 a prosincem 2017, kdy došlo k obrovskému růstu ceny všech kryptoměn. Naopak, rok 2018 se nesl ve znamení velkých poklesů cen (80% až 90% pokles byl zcela běžný). Dá se však očekávat, že volatilita a velké cenové skoky nás budou čekat opět i letos. Ptáte se, proč? Odpovědí jsou velryby.

Velryby se probouzejí

Počet aktivních velryb (peněženek s obrovským množstvím Bitcoinů – řádově jde o tisíce až desetitisíce BTC) se zvyšuje. Výzkum společnosti Flipside Crypto naznačuje, že od října 2018 došlo ke zvýšené aktivitě hned na několika peněženkách takzvaných velryb. Většina z peněženek těchto velryb byla poměrně dlouho neaktivní (cca 6 – 30 měsíců).

Zvýšená aktivita na těchto peněženkách proto určitě vzbuzuje pozornost. Proč je tomu ale tak? Odpověď je poměrně jednoduchá. Tisíc největších vlastníků bitcoinových peněženek vlastní téměř čtyři pětiny všech vytěžených Bitcoinů. Stejně tak platí, že počet aktivních Bitcoinů (pravidelně obchodovaných a používaných) vzrostl od léta 2018 až o 40 %.

Pokud začnou lidé s takovým množstvím Bitcoinů obchodovat, ceny BTC budou “šílet”. Výrazné výkyvy cen nahoru ale i dolů mohou být v blízké budoucnosti k vidění určitě mnohem častěji.

Mohlo by vás zajímat: Víte, jaký je rozdíl mezi hot wallet a cold wallet?

Přijde změna trendu?

Eric Stone, jeden z hlavních členů týmu Flipside Crypto, se pro Bloomberg vyjádřil následovně:


“Určitě jde o velkou změnu trendu. Ta může přinést výraznější výkyvy cen, než jsme dosud viděli. Už jen samotný fakt, že většina z těchto peněženek je opět aktivní po tak dlouhé době, nám dává důvod k tomu, abychom zbystřili naši pozornost. Zkuste se na to podívat takto. Po tom, jak se probudily k životu, nemáme důvod věřit, že zůstanou neaktivní další 2 roky.”


Co to ale znamená pro kryptosvět?

Samozřejmě že s určitostí nemůžeme říci, že takové chování velryb potlačí cenu Bitcoinu ať už nahoru nebo dolů. Nicméně pokud se podíváme do minulosti, zjistíme, že vždy, když došlo k podobnému probuzení velryb, tak volatilita opravdu nabrala na obrátkách. I když většinou šlo zejména o býčí pohyby (a tedy růst ceny směrem vzhůru), nemůžeme vyloučit ani možnost pokračujícího downtrendu s případně ještě větším propadem.

Tip redakce: Bitcoinová bublina praskla – Jsou kryptoměny na konci své cesty?

Závěr

Co si pro nás velryby přichystaly? Volatilitu. Tedy, s velkou pravděpodobností se to dá očekávat. Jakmile se totiž někdo rozhodne ať už nakoupit nebo prodat 1 000 a více BTC, tak to s cenou Bitcoinu na burze pořádně zahýbe. Buďte proto velmi opatrní, zvláště pokud obchodujete na denní bázi. Velryby by totiž mohly mít moc změnit situaci na trhu s Bitcoinem, ale i ostatními kryptoměnami, poměrně rychle a nečekaně. A právě v těchto případech ony vydělávají nejvíce.

Co číst dále?

Názory expertů z „druhé strany“ – Není horší investice než kryptoměny

Přeloženo ze slovenského originálu, který pro čtenáře Kryptomagazínu připravil Marek F.

Zdroj:
newsbtc.com

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
6 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Petr

Ano naprostý souhlas začal nový rok . To je jen jeden z mála faktorů. A osobně si myslím že začne šrumec i když bych byl rád a potřeboval bych aby šlo krypto dolů kvuli dokoupeni a věřim že nejsem sam komu krypto z nejnizzsich cen uteklo ,obávám se že už se tak nestane a pokud ano bude to na velmi velmi krátkou dobu. Z druhé strany velká část krypta už se svých nejnižších cen udělala spoustu procent a asi se tam uz nevrati a velryby už v nich sto pro sedí .
Všichni sleduji jak bitcoin pořád( padá )všichni o tom píšou a nikdo nevidí že ostatní krypta už bonusuji .
Přirovnal bych to k pohádce.

Krypto (NE)padá, král je nahý.

Blábol

Král je nahý cha cha chca to jsou voloviny stačí se podívat na marketcap Bitcoin padá ze všech kryptomně nejméně .Myslím že se bát nemusíš dolů to pojede takovou rychlostí že se o krypto bude zajímat čím dál tím méně lidí .U lidí působí totiž úplně opačný efekt pokud krypto padá zájem o něj bude čím dál menší , krypto a hlavně Bitcoin potřebuje mít hlavně dlouhodobý růst aby lidi opět měli zájem pokud se tohle nestane a velryby vypustí stavidla znamená to konečná a začne jen boj o to aby všichni včas prodali a zachránili aspon něco čemuž věřím že toto právě nastane .Velryby se probudili protože se začali uvědomovat že krypto směřuje pomalu do sraček a ten kdo dřív prodá vyhraje , protože ne všechny velryby mají šanci prodat v ceně takové aby se jim to vyplatilo a zachránili by aspon nějaký kapitál díky limitům na burzách .

Anonym

Kdyz “ Tisíc největších vlastníků bitcoinových peněženek vlastní téměř čtyři pětiny všech vytezenych btc”, tak jakym zpusobem muzou zvednout cenu btc? Chapu, ze svym prodejem cenu muzou snizit. Ale jak zvysit?

Petr

Aha takže tisíc největších vlastníků peněženek se probudili a teď po 90% propadu začnou prodávat snižovat cenu a dívat se jak jim ujel vlak?
Samozřejmě že by měla jít cena nahoru. Nejen k vysoké volatilite je to jednoduché….

Blábol

Většina miliardářů co nakoupili Bitcoiny tak je nakupovali ještě o poloviční cenu než je ted .Například miliardař Janeček jak dělal rozhovor v televizi tak řekl že nakoupil Bitcoiny při ceně 800kč za kus (sice nevím kolik jich vlastní ale říkal že jich nakoupil v té době za 30 milionu stačí si spočítat pokud ještě nedokupoval časem).A takových miliardářů je plno co nakoupili docela levně , tak že prodat pořád se ziskem a vydělat se jim ještě vyplatí ale pouze těm kteří to prodají jako první , ne všichni na tom vydělají , některé velryby na tom bohužel taky prodělají díky limitům na burze a nestihnout to prodat v čas a cena klesne na takové minimum že rázem z desítekm milionů dolarů se stane jen pár stovek dolarů , tak že opět vyhraje ten kdo prodá dřív, neboli bude to boj velryb kdo dřív to prodá a srazí cenu na samé dno vyhraje.

Astalavista

to je spíš delfín na obrázku než velryba

spot_img