Rozhovor s CEO MicroStrategy – Proč drží tolik bitcoinů?

4.2
(6)

Společnost MicroStrategy asi netřeba kryptoměnovým fanouškům příliš představovat. Ve středu (26. listopadu) vysvětlil Michael J. Saylor, spoluzakladatel, předseda představenstva a generální ředitel MicroStrategy Inc. (NASDAQ: MSTR), proč vlastně jeho firma HODLuje tolik BTC.

11. srpna společnost MicroStrategy prostřednictvím tiskové zprávy oznámila, že zakoupila jako primární rezervní aktivum pokladny 21 454 bitcoinů a celkem za ně zaplatila 250 milionů USD.

Melissa Lee vyzpovídala M. J. Saylora

Během rozhovoru s Melissou Lee, která na CNBC provází show “Fast Money” se Michael J. Saylor rozpovídal o tom, proč se pro takto masivní investici do BTC rozhodli.

“Na počátku tohoto příběhu je rychlý růst peněžní nabídky, za kterým stojí centrální banky. Náklady na kapitál se za poslední rok ztrojnásobily z 5 procent na patnáct, a pokud se podíváme do budoucnosti na další čtyři roky, dluhopisy, kupóny a sazby EPS budou muset tuto překážku překonat, aby došlo k zachování hodnoty bohatství. My jsme měli v hotovosti 500 milionů dolarů a nově jsme vygenerovali další peníze v hodnotě 500 milionů a uvědomili se, že kdybychom je drželi v hotovosti nebo na účtu, znamenalo by to snížení hodnoty o 10 – 15 procent ročně. A to já nechci.”

Ne každý dobře chápe, že Bitcoin je právě teď nejlepším bezpečným rezervním aktivem státní pokladny na světě a je navržen tak, aby byl ve všech aspektech lepší než zlato. To, čemu rozumí, je skutečnost, že Bitcoin za poslední desetiletí vyroste každý rok více či méně o 100 % ročně. To, čemu naopak nerozumí, je, že Bitcoin je peněžní síť. My jsme se touto myšlenkou opravdu nadchli a viděli jsme ji jako řešení problému jak uchovat hodnotu a to nejen pro 300 bilionů dolarů kapitálu na světě, alej hlavně pro všech 7,5 miliardy lidí na naší planetě.”

Má vůbec smysl pokračovat v podnikání?

Na další otázku, zda je dnes společnost MicroStrategy stále softwarovou společností, nebo bitcoinovým zajišťovacím fondem (jinými slovy proč se vůbec MicroStrategy zabývá svým dalším podnikáním v oblasti software business intelligence, pokud skutečně věří, že cena Bitcoinu bude i nadále stoupat průměrným tempem 100 % ročně) Sayler odpověděl:

“Nejdříve ze všeho máme softwarovou společnost, která generuje hotovost. Kdybychom jednoduše nechali tyto peníze v nekryté měně, která by se znehodnocovala 15 procenty ročně, ztratili bychom v rozvaze tolik, kolik jsme vydělali. To nedávalo smysl.

Na druhou stranu, jednou z tradičních obav u BTC je, že by mohl být hacknut, mohl by být kopírován, mohl by být zakázán… Uběhlo více než deset let a Bitcoin nebyl hacknut, nikdo jej nedokázal zkopírovat ani reálně zakázat. Lidé se dívají na volatilitu, kterou během první dekády svého života zažil, ale v příštím desetiletí to tak volatilní a nestálé nebude. Ve skutečnosti to vypadá, že Bitcoin se jeví jako primární rezervní aktivum pro lidi, kteří hledají způsob, jak se vyhnout velké peněžní inflaci.”

CEO MicroStrategy dále dodal, že je přesvědčen, že jakmile investoři pochopí příběh Bitcoinu, přelijí svůj kapitál do bitcoinové sítě a nastane další cyklus adopce. Pokud jej nyní integrují společnosti jako Square či Paypal, brzy to bude Apple a Google, což opět povede k další vlně všeobecného přijetí.

Závěr

Na závěr rozhovoru se Lee ještě jednou vrátila k jedné ze svých předchozích otázek a znovu se Saylora zeptala, zda je MicroStrategy softwarová společnost, nebo bitcoinový zajišťovací fond, načež Saylor dodal slova, která se skvělý hodí pro náš závěr a která by mohla inspirovat i další společnosti:

“Naše P&L je softwarová společnost a prodáváme nejlepší světový software pro business business inteligenci. Naše rozvaha již není investována v dolarech; naše rozvaha je investována do BTC, protože věříme, že je to nejlepší rezervní aktivum státní pokladny, jaké jsme si mohli na světě vybrat.”

Pokud byste měli zájem si celý rozhovor poslechnout v angličtině, přidáváme ještě odkaz na originální video:

 

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.2 / 5. Počet hlasujících 6

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
8 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
ppetr1

muj odhad byl cca 30% rocne.
kdyz to bude 100% rocne budu jen rad – tak tem co spekuluji na pokles a nasledny rust preji stastnou volbu – osobne si myslim ze prohraji – jak rikal buffett – proti indexu nemate sanci – pokud nedisponujete lepsimi informacemi.mel vyhodu ze si vse spocital a predikoval budoucnost vyvoje 🙂 – touto vlastnosti ale oplyva mene jak 1% lidi.

SwingTrader

Pokud budou lidi a instituce verit tomu co je v clanku napsano a cemu se verilo uz pri prvni vlne tak by to bylo moc hezky!

ppetr1

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/soros-je-jako-hitler-tvrdi-madarsky-vladni-politik-opozice-v/r~224e1c72325511eb9d74ac1f6b220ee8/

pokud premysli politici timto zpusobem tak se mame jeste na co tesit 🙂 v oblasti btc a krypto.

Dariusz Matuszyński
Hodnocení článku :
     

Fajn clanek, diky Radku, jinak otazka, pouzivate nekdo nasi novou funkci cteni clanku? Diky za info, popr feedback.

Jari

Tak já už si to pustil. Čte celkem hezky i když česky čtená angličtina je otřesná.

mattczsk

Tuto funkci jste už kdysi měli a používal jsem ji v autě u řízení. Zatím jsem opětovně nevyzkoušel, ale určitě bude brzy příležitost.

Petr 2
Hodnocení článku :
     

Nakoupili za 11,5k vrazili 250 mega , dobře se je poslouchá ale otázka zní .
Koupili za 250 milionu za 4 měsíce vydělali 70% 160milionu …..znova za 4 měsíce…..
Hmmmmm proč čekat každý rok na 15 % když maji v kapse za 4 měsíce 70% zisk predpokladany za 5 let ?
Tak hloupý snad nikdo není a určitě ne finanční expert .

SwingTrader

To jo urcite musi i z casti Bitcoinu obchodovat tahle oslavna palba a clanky jim dobre poslouzi, aby se do btc nahnal plebs.

spot_img