Jsou poplatky za bitcoinové transakce až neférově nízké?

0
(0)
Denisa Ogurcakova
Denisa Ogurcakova
Kryptoměny mi vždy přišly zajímavé a svět blockchainu doslova fascinující, proto jsem se o tomto tématu chtěla dozvědět více a zapojila se do týmu kryptomagazínu.

Jednou z nejčastějších výtek, které se vůči blockchainu a zejména Bitcoinu nejčastěji uvádějí, jsou příliš vysoké transakční poplatky. O transakčních poplatcích, jež mají aktuálně klesající trend, jsme vás informovali už v tomto článku. Dnes se na tento fakt podíváme ještě o něco podrobněji.

Transakční poplatky

Transakční poplatky Bitcoinu v dnešních dnech padly na nejnižší minimum za posledních 12 měsíců. Podle jednoho z účtů na Twitteru, Bitcoin Core Fee, se transakční poplatky hýbou na hranici 1 Satoshi (nejmenší jednotka Bitcoinu). V jednoduchosti řečeno, transakce budou potvrzeny do méně než 10 minut a měly by vás vyjít pouze něco okolo 1 centu (z amerického dolaru).

Tento fakt se rozhodl ověřit například Bitcoinist, jeden z webových portálů zaměřených právě na kryptoměny. Pomocí Edge Wallet peněženky se tento portál rozhodl poslat transakci v hodnotě 10 000 USD. Díky tomu se transakční poplatek vyšplhal pouze na 1 cent. Průměrná transakce Bitcoinu je momentálně na hranici 1,23 USD.

Nízký objem transakcí = nízké poplatky

Jedním z hlavních důvodů pro nízké transakční poplatky je i poměrně nízký objem transakcí. Pro srovnání, v prosinci, kdy byl objem na nejvyšších číslech, byly průměrné transakční poplatky až téměř 55 USD za jednu transakci. To dělalo Bitcoin velmi nepraktickým a předraženým, což přivolalo vlnu kritiky vůči této kryptoměně.

Pokud by Bitcoin v takovém klesajícím trendu pokračoval, je velmi pravděpodobné, že by si získal pozornost obchodníků zpět. Mnoho z těchto obchodníků totiž dosud Bitcoin odmítalo zejména kvůli příliš vysokým poplatkům. Právě v případě, že by se transakční poplatky dokázaly udržet na tak nízké hladině, Bitcoin by se mohl těšit nárůstu na popularitě, zejména mezi obchodníky. Pokud by se tohle všechno Bitcoinu povedlo, možná bychom již brzy mohli platit za kávu nebo burgery pomocí kryptoměn.

Pomáhá i Segwit

Podle jednoho z předních představitelů kryptoměny Bitcoin Cash Jihana Wu pomáhá ke snižování transakčních poplatků i Segwit (Segregated Witness). Jako spoluzakladatel Bitmainu si rovněž Jihan Wu myslí, že tyto transakční poplatky by byly pro těžaře až neférově nízké.

Faktem je však i to, že v poslední době stoupl počet transakcí pomocí Segwitu až na téměř 30 – 35% ze všech transakcí. Napomáhá tomu například i implementace Segwitu na burzy jako například Coinbase nebo Bitstamp. Právě to umožňuje těmto burzám zpracovávat vysoký počet transakcí, a pomocí toho ušetřit peníze svým uživatelům.

Mohlo by vás zajímat: Coinbase implementuje Segwit

Závěr

To, že transakční poplatky klesají, nás všechny může těšit. Jak bylo již v článku zmíněno, mohlo by to pomoci zejména obchodníkům v širší adaptaci, a tím zvýšit i využití kryptoměn. A o to by nám všem mělo jít, no ne? Moct si pomocí kryptoměn zaplatit jakýkoliv nákup.

Tento článek byl přeložen ze slovenského originálu, jehož autorem je Marek Feder.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
2 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
kRoCaN

všechno jde už stejně do sraček celé krypto , snížení poplatku na minimum u bitcoinu je díky snížení zájmu o bitcoin ,proč by měli obchodníci zavádět opět btc ? aby jim zas vystřelili poplatky při vyšším zájmu o btc , na to se můžou vysrat .celý kryptotrh je v prdeli zanikne ještě dřív než se čekalo ,ty prachy co tam byli se už tam nikdy nevrátí a jen hlupák naivní si může myslet že jo.

Adam Bajus

No mě to rozhodně netěší. Čím je totiž levnětší transakční poplatek a bitcoin je jednoduché použít k běžnému placení, tím je jeho hodnota nižší. Bitcoin musí být něco cihla zlata – z té taky neplatíte hamburger v mekáči, pak bude mít teprve hodnotu.

spot_img