2023: Počet hackerských útoků na kryptoměny neklesá

3.7
(3)
Ing. Kamil Pošvic
Ing. Kamil Pošvic
Nadšenec do krypta, Web3 a technologií. Ve svém portfoliu mám kryptoměny, akcie, drahé kovy, kryptoměnové deriváty a NFT. Primárně se rozhoduji na základě technické analýzy s přihlédnutím k makroekonomickým ukazatelům.

Společnost TRM Labs zveřejnila statistiky hackerských útoků na kryptoměny za rok 2023. Z jejich zprávy vyplývá, že množství úspěšných útoků se meziročně moc nemění, ale objem odcizených kryptoměn v porovnání s loňským rokem poklesl na polovic. Co se letos změnilo?

Hackeři letos uskutečnili přibližně 160 úspěšných útoků. To je, co do počtu, množství srovnatelné s rokem 2022. Loni se ale objem vyšplhal na 3,8 miliardy USD. Letos se útočníci primárně zaměřili na infrastrukturu (téměř 58 % všech útoků). Tyto útoky zahrnují krádeže soukromých klíčů nebo kompromitaci serverů za účelem krádeže aktiv nebo narušení transakcí.

Průměrná částka úspěšného útoku se pohybuje kolem 30 milionů USD. Přesto ale proběhly i výjimečné krádeže. Prvních deset největších v součtu dává téměř 70 % celkové roční sumy. Incidenty přesahující 100 milionů USD se odehrály například v březnu (Euler Finance), červenci (Multichain), září (Poloniex) nebo v listopadu (Mixin Network).

Pokles objemu souvisí s vývojem a spoluprácí

Zpráva označuje jako klíčové důvody poklesu objemů tři hlavní události. Za prvé se jedná o vylepšená bezpečnostní opatření včetně monitorování transakcí v reálném čase a systémy detekce anomálií. Svojí úlohu také hraje užší spolupráce agentur na celém světě a s tím spojené rychlejší reakce a efektivnější vymáhání. Posledním uváděným bodem vedoucím ke zlepšení je kvalitní sdílení informací o zranitelnostech a narušeních, které vede k funkčnější obraně proti kybernetickým hrozbám.

Závěr

Smutný rekord v podobě odcizených 14 miliard USD zatím drží rok 2021. Ale i letos odcizených 1,7 miliardy USD slouží jako varování. Svět kryptoměn se neustále vyvíjí a s ním i sofistikovanost hackerů. Je potřeba být neustále ostražitý a udržovat svoje kryptoměny v bezpečí. Dlouhodobě držené kryptoměny raději nedržte na burzách nebo on-line peněženkách, ale pořiďte si raději nějakou bezpečnou hardwarovou peněženku. S ohledem na možnou ztrátu je její cena zanedbatelná.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 3.7 / 5. Počet hlasujících 3

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
1 Komentář
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Juraj Zámek

👍🏻

spot_img