5 největších krypto podvodů – 2. část

0
(0)

Stále rozvíjející se svět kryptoměn s sebou bohužel přináší také některé nectnosti nejen dnešní doby. Řeč je o podvodech a v dnešním článku vám přinášíme druhý díl našeho seriálu, ve kterém se podíváme na ty největší, které se v kryptosvětě odehrály. Na závěr se také podíváme, jak se těmto nástrahám vyhnout.

1. část si můžete přečíst zde

Bitconnect

Bitconnect. Další z řady podvodných ICO projektů. Uživatelům byly slibovány až astronomické zisky poté, co si za Bitcoiny nakoupili na platformě Bitconnect mince BCC – tedy Bitconnect Coin. Platforma dokonce umožňovala mezi uživateli půjčky BCC. Po důvodném podezření, že se jedná o ponzi schéma, a po obdržení příkazu k zastavení činnosti od dvou amerických regulátorů, společnost projekt ukončila a to v lednu tohoto roku. Bitconnect však nadále provozuje své stránky a kryptopeněženku.

Sympatie ze strany jiných kryptoburz se po ukončení činnosti Bitconnectu rovnala bodu mrazu. A není se nejspíš čemu divit. Řada uživatelů se poté vydala bojovat s Bitconnectem právní cestou s cílem získat zpět své peníze.

Plexcoin

Ponzi schémata jsou pro ICO podvody velmi oblíbená. Další kryptoměnou, která se touto skutečností může “chlubit” je například Plexcoin. Ten sliboval investorům zisk v astronomické výši až 1300% jejich investice. Ve skutečnosti však společnost obrala investory o více jak 15 milionů USD, než obdržela příkaz k zastavení činnosti od americké SEC (komise pro cenné papíry). Komise poté veškeré vybrané peníze zmrazila a zakladatele Plexcoinu poslala za mříže.

Za zmínku však stojí, že se jedná o první případ ICO podvodu, kdy byla do vyšetřování případu zapojena speciální jednotka SEC, zaměřená na kyberkriminalitu.

Centratech

Token, kterému udělaly reklamu hvězdy jako je boxer Flloyd Mayweather nebo známý DJ Khaled. Centratech měl klientům poskytnout snadnou směnu kryptoměn za fiat a to pomocí běžných debetních karet Visa nebo MasterCard. Ve skutečnosti však byli zakladatelé Centratechu zatčeni a obviněni z podvodu. Během ICO vybrali až 32 milionů USD.

Zakladatelé Sharma a Farkas se snažili svůj podvod co nejvíce zakrýt. Na sociálních sítích a na webu projektu vytvořili falešné osoby s vymyšleným, byť oslňujícím, životopisem a rovněž zaplatili některým celebritám, aby Centratech propagovaly. Americké regulační úřady chtějí obviněné donutit zcizené prostředky vrátit a to i s úrokem. Rovněž jim bude zakázáno účastnit se jakékoliv nabídky cenných papírů či jinak figurovat na burze.

Jak se lze do budoucna podvodům vyhnout?

Jak lze vidět, někteří podvodníci se neštítí zajít velmi daleko, aby své potenciální investory co nejvíce obalamutili. Základním pravidlem by mohlo být rčení “důvěřuj, ale prověřuj”. A prověřovat se vyplatí hned několikrát. Některé podvody totiž není tak lehké rozeznat.

Podle názorů některých investorů by s podvodnými projekty měla více zatočit především samotná kryptokomunita a dát tak podvodníkům najevo, že to budou mít těžké. Pokud tak neučiní včas, je možné, že je předběhne některý z vládou řízených regulačních úřadů, což by mohlo značně zkomplikovat budoucí vývoj kryptoměn.

Závěr

Kryptoměny jsou technologií budoucnosti. Staví na transparentnosti, decentralizaci a anonymitě. Budeme-li však příliš shovívaví k těm, kteří chtějí tyto technologie využívat pouze ke svému obohacení a to na úkor cizích lidí, je možné, že díky zásahům úřadů dojde k ohrožení některých ze základních pilířů této technologie.

Více informací k tomu, jak poznat podvodné ICO, najdete v našem článku.

NAŠE NEJNOVĚJŠÍ VIDEO:
Video nabité informacemi z dílny Kryptomagazínu je tu pro vás. Pokud se vám zalíbí, nezapomeňte na odběr našeho YouTube kanálu.

 

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
1 Komentář
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Freda
Hodnocení článku :
     

Před několika měsíci jsem také ztratil nějaké peníze neregulovanému makléři. Své peníze jsem dostal zpět prostřednictvím transakcí, které jsem provedl z mého bankovního účtu na můj coinbase účet, a poté jsem je poslal z coinbase do peněženky, která patřila podvodníkům s pomocí Chargeback Company s názvem www. Amendall .net. Už jsem si myslel, že jsem ztratil peníze, dokud mi Amendall recovery Company nepomohla získat zpět mé ztracené peníze. Jsou velmi dobří a rychlí při získávání ztracených peněz od všech těch online podvodníků.

spot_img