17.10.2022 Tržní přehled pro Bitcoin a S&P500 – Výsledková sezóna může určit další směrování trhu

5
(6)
Ing. Adam Nemčík
Ing. Adam Nemčík
Nadšenec pro Trading, technickou analýzu a Futurologii. Zároveň predikování blízké a daleké budoucnosti. Velkou část volného času trávím studiem a čtením. K Tradingu a technické analýze jsem přičichl během studia na Vysoké škole psaním DP na téma: Možnosti predikce cen elektřiny na burze. To mě zaujalo do takové míry, že následující roky jsem prostudoval desítky knih a kurzů na téma tradingu a technické analýzy.

Vítáme Vás při pondělním přehledu trhu. Podíváme se na nejvíce volatilní altcoiny a fundamenty, které je vhodné sledovat tento týden pro akciový a kryptoměnový trh.

Nejvíce volatilní kryptoměny za posledních 24 hodin:

Začneme přehledem kryptoměn, které měly za posledních 24 hodin nejvýraznější pozitivní // negativní cenový vývoj. Se stabilní cenou Bitcoinu na kryptoměnovém trhu převládá pozitivní (až spekulativní) nálada a zároveň množství altcoinů, které rostou na ceně o desítky procent. O víkendu tento trend pokračoval.

Dolarový index vyčkává a drží celý trh v napětí

Dolarový index je posledních pár týdnů relativně stabilní a pohybuje se v rezistenčním pásmu 112 – 114 bodů. Na týdenním grafu lze vidět i aktuální zaváhání indikátorů RSI a MACD, které signalizují možnou krátkodobou otočku a pokles na nižší hladiny. Nerozhodný stav, kdy trh potřebuje čas na započtení všech rizik do cen jednotlivých aktiv, by mohl pokračovat až do konce roku. V takovém případě by se zvyšovala šance, že uvidíme pozitivní pohyb cen u většiny aktiv počínaje indexem S&P500 a Bitcoinem. Každopádně případný růst trhu bychom měli vnímat jako korekci dosavadních výprodejů.

Technická analýza dolarového indexu. Ticker: DXY. 1W graf.

Trh dostává čas pro vypořádání se s možnými riziky a správné nacenění do aktiv

Poslední týdny se po eskalaci války v Evropě a přicházející energetické “krizi” začíná projevovat riziko jednotlivých měn a jejich inflace. Každá země resp. centrální banka má vlastní přístup, jak bude inflaci krotit. Z Británie se čerstvě vyplavily problémy penzijních fondů související s rostoucími úrokovými sazbami. Pomohl jen zásah centrální banky.

Tento týden bude zajímavé sledovat 2 další fundamenty, které mohou určit další směrování vývoje finančních trhů:

1) Ve středu bude zveřejněna britská inflace (poslední zveřejněný údaj je 10,1 % meziročně). Další růst inflace by mohl “motivovat” Britskou centrální banku (BoE) zvýšit úrokové sazby. Zároveň minulý pátek BoE ukončila nákupy státních dluhopisů, které penzijní fondy musely prodávat.
Pokud britské penzijní fondy nestihly provést dostatečné změny portfolia, lze očekávat další turbulence a opětovný zásah BoE na dluhopisovém trhu. Fondy, které by nadále měly problémy, mohou být nuceny dále rebalancovat portfolia pro získání hotovosti a prodávat nejlikvidnější aktiva (například velké indexy typu S&P500 či jiná).

2) Výsledková sezóna ve Spojených státech minulý týden přinesla čísla hlavně pro banky. Zajímavé budou výsledky velkých technologických společností. Velká část investorů hodnotí výhodnost nákupu indexu S&P500 oceněním pomocí poměru P/E. (pozn.: Price / Earnings, tzn. poměr kolik měsíců trvá, než firma dosáhne stejných zisků, jako je jejich hodnota určená cenou akcie). Momentálně se toto číslo pro index S&P500 pohybuje kolem P/E = 18.
Upozorňuji, že během krize 2008 pokleslo až na 13). Za předpokladu poklesu přijmu společností se poměr P/E zvýší (zhorší!) v jejich neprospěch. Akcie budou nadále označené za nadhodnocené, to přenechá další prostor pro výprodeje. Historický průměr P/E pro S&P500 se pohybuje kolem 14,9.

S&P500 má zatím omezený potenciál růstu

Minulý týden index S&P500 uzavřel na hladině 3583 bodů, jen necelých 2,7 % nad lokálním minimem (3490 bodů). Co je podstatnější, na týdenním grafu se nachází pod hlavní rezistenci ve formě EMA 200. (Exponenciální klouzavý průměr posledních 200 týdenních hodnot). Pokud by se objevily během výsledkové sezóny velmi pozitivní zprávy, je možný růst po nejbližší rezistenční zónu (mezi EMA 200 a EMA 55 = 3650 až 3910 bodů).
Možný růst je však zásadně, ve srovnání s poklesem, limitován. Je na místě zvážit riziko a podle toho si nastavit strategii (případně velikost pozic) v případě pravidelných nákupů. Případný růst by však mohl znamenat výrazně vyšší procentuální zisk pro jednotlivé akcie, které se dostatečně připravily na těžší období.

Bitcoin jako nový stablecoin – kdy se rozhodne o dalším vývoji?

Bitcoin se během víkendu pohyboval v rozsahu 19 000 – 19 400 USD. (tzn. +- 1 % ). Dnes ráno stoupá na 19 380 USD. Z pohledu posledních týdnů či měsíců je až neobvykle stabilní a celý kryptoměnový trh čeká na aktivitu velkých hráčů (kryptoměnových velryb a investičních fondů) Vyústění z trojúhelníku, ve kterém se pohybuje, může nastat až koncem měsíce. Začíná to být hra o nervy a krátkodobé růsty / poklesy vychytávají stop-loss příkazy traderů. Následně, až budou z těchto pohybů ceny tradeři unaveni, tak přijde rychlé rozhodnutí o dalším vývoji trendu. S vysokou pravděpodobnosti bude ve stejném směru, jakým se pohnou akciové indexy.

Na této cenové hladině je potenciální poměr zisku / ztráty více nakloněn pro tradery a investory spekulujících na růst Bitcoinu a altcoinů. Je však na místě brát v úvahu i rizika dalšího poklesu. Uvažte proto, zda by další pokles trhu byl pro Vás spíše příležitost pro levnější nákup nebo nutnost zrealizovat ztrátu a opustit trh.

Máte-li jakýkoli dotaz týkající se kryptoměn, neváhejte se přidat do naší diskuzní skupiny na Facebooku. Nezapomeňte se také připojit na náš oficiální discord server KRYPTOMAGAZIN CZ. Máme taky Youtube kanál, kde můžete dát odběr, aby vám neuteklo žádné video nebo stream...

POZOR: Žádné údaje v článku nejsou investiční radou. Analýza se nesnaží predikovat budoucí cenový vývoj. Slouží výhradně jako vzdělávací obsah, jak k trhu myšlenkově přistupovat. Před jakýmkoliv investováním proveďte vlastní research a analýzu, vždy obchodujete jen na své vlastní riziko. Tým kryptomagazin.cz důrazně doporučuje individuální zvážení rizik

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasujících 6

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
2 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Gaspaccho

Velká část investorů hodnotí výhodnost nákupu indexu S&P500 oceněním pomocí poměru P/E. (pozn.: Price / Earnings, tzn. poměr kolik měsíců trvá, než firma dosáhne stejných zisků, jako je jejich hodnota určená cenou akcie). Momentálně se toto číslo pro index S&P500 pohybuje kolem P/E = 18.

To by bylo fajn, kdyby se firmy zaplatili už za něco málo přes rok.

spot_img