McDonald’s, PizzaHut, Starbucks a Corps začínají v Salvadoru přijímat BTC

5
(3)
Michaela Nocarová
Michaela Nocarová
Už od mala mě táhla technika a sci-fi. Studium IT mě dotáhlo až do světa kryptoměn, kde se pohybuji od roku 2014. Od té doby jsem se toho naučila již mnoho. A stále se mám co učit. Nejvíc mě na nich fascinuje, že spojují tolik světů dohromady a možnost svobodné volby. Bez hranic.

“Kdo chce Pizza Hut?” – zeptal se veřejně salvadorský prezident Nayib Bukele při sdílení tweetu v den, kdy vstoupil v platnost nový zákon, podle něhož musí v zemi povinně přijímat BTC všichni obchodníci, kteří k tomu mají technické prostředky.

Snídaně v McDonald’s za BTC

Zatímco některé babičky prodávající banány na ulici možná nebudou schopny novou globální měnu přijímat, korporace jako McDonald’s již začaly novou platební metodu zavádět.

“Pro zaplacení prosím naskenujte kód,”

– píše se na nové účtence.

Vše lze platit v BTC

Samozřejmě můžete stále platit v dolarech, ale nyní mají v Salvadoru možnost platit za vše v BTC. To se týká daní, pokut, licencí, ale i taxikáře, autobusu, nájmu, týdenního nákupu, a dokonce i dluhů, které můžete mít u banky.

Život s BTC se zde stal právem, což je něco, co bylo ještě před několika měsíci těžko představitelné a co je trochu obtížné pochopit i v průběhu vývoje.

Korporace měly několik měsíců výpovědní lhůtu, takže vláda a zavedení poskytovatelé služeb pro podniky nyní bitcoinují s tím, že je zajímavé sledovat, zda Salvador zažije bitcoinovou turistiku, protože jednotlivci se možná budou chtít přesvědčit na vlastní kůži, jaké to všechno je.

Vláda vydala Bitcoin peněženku s názvem Chivo. Začátek byl trochu poruchový, ale nyní se zdá, že vše běží hladce. Salvadorci dostanou 30 USD v BTC za pouhé stažení aplikace.

Mileniál Bukele je tam hluboce populární, připisuje se mu, že dostal kriminalitu pod kontrolu. Někteří však proti tomuto zavádění BTC protestovali, ale protesty byly velmi malé, účastnil se jich sotva tucet účastníků.

Obecně se tedy zdá, že Salvadorci podpořili tento krok, který plně odlišuje jejich zemi. Bitcoin je tedy něco, co může dobře přilákat cestovní ruch na tak dlouho, jak dlouho bude tato jedinečná nabídka trvat.

Závěr

Rozhodně je zajímavé sledovat, jak se bude BTC dále vyvíjet se zemí, která jej plně podporuje tak, jako Salvador. Pomůže to Bitcoinu? To se ještě uvidí. Přidejte se také na náš oficiální discord server.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasujících 3

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img