Retailoví obchodníci jsou stejně chytří jako správci velkých fondů

4.9
(14)

Jeden z nejúspěšnějších investorů rizikového kapitálu, který také několik let pracoval v nejvyšším vedení společnosti Facebook, Chamath Palihapitiya, říká, že příběh GameStop dokazuje, že maloobchodní obchodníci jsou stejně chytří jako správci velkých hedgeových fondů.

Generální ředitel společnosti rizikového kapitálu Social Capital se vyjádřil k burzovnímu šílenství kolem GameStop. To nám podle něj ukazuje, že retailoví obchodníci jsou dost chytří na to, aby dokázali porazit Wall Street.

Sága posledních dnů GameStop

Akcie společnosti GameStop zažily v posledních dvou týdnech prudký cenový růst, neboť reatailoví obchodníci sdružující se ve skupině WallStreetBets na platformě Reddit hromadně napumpovali cenu akcií a způsobili tak obrovské ztráty prodejcům, kteří sázeli na pokles ceny.

GameStop
Zdroj: google.com

Palihapitiya se v jednom z posledních rozhovorů vyjádřil k této situaci a podle něj je dav uživatelů na subredditu schopen hrát úspěšně stejnou obchodní hru jako obří hedge fondy Wall Stretu. Pumpa akcií GameStop je jen jedním z těchto příkladů. Tradiční metody, které používají hedgeové fondy k zajištění zisku, se otřásly, neboť retailoví investoři si nacházejí své místo na trhu a navíc úrokové sazby se blíží nule.

“Myslím, že [scénář GameStop] dokazuje, že tento maloobchodní fenomén tu zůstane. Ve WallStreeBets je 2,7 milionu lidí. Myslím si, že jsou stejně důležití jako jakýkoli zajišťovací fond. Myslím si, že nejdůležitější věcí je, že ve světě nulových úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování nevím, jak lze provozovat typickou strategii zajišťovacích fondů a vydělávat peníze.”

Tento investor rizikového kapitálu dále poukázal na fakt, že zajišťovací fondy často navzájem kopírují své pohyby, což teď napodobila také “armáda uživatelů WallStreetBets”, a to byl ten hlavní důvod, proč byl short squeeze tak nekompromisní.

Melvin Capitals a Citron Research

Důvod, proč tato “válka” o akcie GameStop způsobila tolik bolesti a nevěřících pohledů velkých hráčů je ten, že do ní byly silně zapleteny (v pozici shortařů) společnosti Melvin Capitals a Citron Research, které byly nakonec donuceny většinu svých krátkých pozic se ztrátou zavřít. Odhadované ztráty se počítají v řádu miliard.

Dokonce se objevily zprávy, že Melvin Capitals je na pokraji bankrotu, což společnost důrazně odmítla. Pravdou ovšem je, že nakonec byli nuceni přijmout (aby se ze ztráty vzpamatovali) pomocnou ruku a finanční injekci ve výši dvou miliard dolarů od dalších dvou gigantů Wall Street (Citadel a Point72), což je něco naprosto nevídaného.

Citron Research se většiny svých short pozic začal zbavovat na ceně 90 USD za akcii a jeho zakladatel Andrew Left přiznal, že skončili se ztrátou 100 procent. Podle posledních zpráv již jeho firma nebude publikovat žádný výzkum, týkající se shortování cen.

Závěr

Rok 2021 je stále na svém počátku, ale nuda to určitě není. Už jsme stihli oslavit nové ATH na Bitcoinu a teď jsme byli svědky famózní výhry Davida nad Goliášem, která ukázala, že časy se mění. Je tady nová skupina lidí, kteří si ověřili, že mohou hrát naprosto vyrovnanou hru s velkými fondy a vyhrát. A ruku v ruce s tímto úspěchem přicházejí do WallStreetBets houfy dalších členů a s nimi další peníze. Kapitálový trh už nikdy nebude jako dřív.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.9 / 5. Počet hlasujících 14

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
13 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Jirka

Tímto způsobem by se mohlo obchodování uzdravit. Velcí manipulátoři si budou muset ubrat ze svého sousta.

Jan M.

Všechno je manipulace. I to, co provedli oni ze své skupiny na Redditu, je manipulace.

ppetr1

to bude jeste hooodne zajimavy 🙂
toto je treba vice sledovat nez nejake TA.

Jan M.

Nevidím důvod, proč v této pseudovýhře retailu nad institucemi vidět něco pozitivního. Co je špatného na hedge fondech vydělávajících na poklesech akcií firem? Mě osobně je úplně jedno, co lidi a firmy dělají se svými penězi. Co se týče opakování takovéto akce, možná už nikdy se to nebude opakovat, protože vydělat na tom mohou jen ti nejrychlejší a nejchytřejší. Ti, kteří rychle prodají akcie když jsou na vrcholu, jsou za vodou, zbylé mase zůstanou akcie se ztrátou. Někteří prý do toho vložili i 50 tisíc dolarů. Možná všechny své celoživotní úspory. Vidím tuto akci spíš jako symptom stále větší a větší levicovosti veřejnosti. Tentokát nenávidí zisky hedge fondů do té míry, že obětují své peníze na snížení jejich zisku, a příště budou hlasovat pro znárodňování, socialistické a environmentální programy za stovky miliard dolarů a další likvidaci zbytků kapitalismu. Což se už možná děje. Řekl bych, že skoro všichni z nich volí demokraty a hodně velká část z nich podporuje AOC.

ppetr1

neco na tom pravdy je.
jenze plusem je to, ze instituce uz nemohou pocitat s tim, ze budou skubat retail jak se jim zachce.
retail casem taky zjisti o cem je investovani.

kunděj

Me to tesi,ze taky jednou dostali pres drzku tyhle hedge fondy – a to od retailu.Pritom to byva vetsinou naopak,ze velci hraci vyjebavaji s retailem.

Poslední editace 3 let před přes kunděj
Franta

Jo budou se muset asi trošku umravnit, zisky nebudou mít možná už takové, dají si pozor příliš šortovat. Původní hedge fondy měly portfolio zabezpečeno tak, že pokud celý trh rostl, ztráta z krátkých pozic je anulována akciemi z dlouhých pozic a opačně. Blbý je když jim do toho retail hodí přes míru vidle. V současnosti ne u všech fondů je toto pravidlem, dnes hlavně bezostyšně spekulují, někteří manažeři v honbě za ziskem sázejí víc než by měli, všechno to většinou dobře vychází až do nějakýho kolapsu. Pak bohužel žadoní o peníze na pokrytí ztrát, no a FED jim rád vyjde vstříc tiskem dalších peněz. K těm už retail nemá přístup, resp. je až na konci potravního řetězce. Proto je ve finále tahle hra stejně namířena proti němu. Základní pravidlo totiž zní – ovce je třeba holit. Ale pokud si chtějí hrát na demokracii, měli by všem skupinám a jednotlivcům zajistit stejná práva! To je pak “čistý trh”.

Franta

Řekl bych, že skoro všichni z nich volí demokraty – je to možný, ale ve znaku mají Trumpa s přehazovačkou 🙂 Nasraní jsou všichni, hedge fondy si radši už nebudou třepit hubu, v čem mají pozice.

HonzaM

Ja v tom nevidim nic špatnýho. Pohlo se to a btc dostal novej impuls

ppetr1

spatne na tom je ,ze instituce bude zachranovat FED a jine centralni banky – potazmo danovy poplatnik.
retail nikdo zachranovat nebude – jen jim budou zvedat dane 🙁
bohuzel takto to ve skutecnosti chodi v celem svete.
dika za btc a ltc 🙂 – limitni mnozstvi minci.

Franta

Bohužel, ale jinak by holt společnost asi nefungovala. Blbý je, že už to moc přehání, aneb privatizace zisků a socializace ztrát, a tak se nůžky mezi bohatými a chudými rozevírají. Určitě jsou mezi nimi i relativně schopní lidé, ale … no nebudu tady zatím radši nic rozvíjet. BTC je limitní množství – to byl geniální nápad, ale Satoshi Nakamoto si všiml už v roce 2008 při hypoteční a poté celosvětové krizi, jak to FED řeší a to ho inspirovalo k vytvoření Bitcoinu.

spot_img