Nadace Ethereum buduje specializovaný bezpečnostní tým

5
(1)
Michaela Nocarová
Michaela Nocarová
Už od mala mě táhla technika a sci-fi. Studium IT mě dotáhlo až do světa kryptoměn, kde se pohybuji od roku 2014. Od té doby jsem se toho naučila již mnoho. A stále se mám co učit. Nejvíc mě na nich fascinuje, že spojují tolik světů dohromady a možnost svobodné volby. Bez hranic.

Nadace Ethereum vybuduje specializovaný bezpečnostní tým pro Ethereum 2.0, který bude studovat veškeré potenciální problémy s kybernetickou bezpečností a kryptoekonomikou v příští generaci Etherea.

Metody a cíle

Justin Drake, výzkumník ETH 2.0 v nadaci, oznámil zahájení náborového procesu na svém Twitteru.

Nadace se chystá najmout celou řadu profesionálů v oblasti zabezpečení a auditu, a to jak pro software, tak pro obecný model připravované aktualizace.

Mezi úkoly potenciálního týmu patří „fuzzing, bounty hunting, pager duty“, které se přímo týkají správy zabezpečení softwaru.

Vývojáři již zapojili do fuzzingu nadcházející klienty ETH 2.0. Úsilí vedl Sigma Prime, vývojáři Lighthouse založeného na Rustu.

Fuzzing je technika vyhledávání chyb, která zahrnuje dodávání odpadních dat do softwaru za účelem vyvolání nestandardní reakce. Mnoho chyb objevených dnes na webu je způsobeno nesprávnou hygienou vstupu, kde speciální typy vstupů mohou být interpretovány jako strojový kód nebo jednoduše způsobují nežádoucí chování. Fuzzing pomáhá najít tyto kritické body a aktualizovat kód, aby se zabránilo potenciálně katastrofickým chybám.

Bezpečnostní tým bude také provádět více teoretických prací o formálním ověřování algoritmů. Tento proces se bude snažit matematicky prokázat, že určitý algoritmus je bezpečný. Nadace také hledá odborníky na ekonomické modelování.

Zvyšování bezpečnosti

Po dokončení závěrečných fází přípravy na nultou etapu Etereum 2.0 se nyní klade velký důraz na zabezpečení sítě.

V nedávné době nadace zahájila specializované “útočné sítě” pro lovce odměn. Vývojáři hledají problémy před spuštěním mainnetu, aby zajistili hladký přechod.

Tento přístup se ukázal jako úspěšný, přičemž bylo potvrzeno několik potvrzených exploitů. Po úspěchu programu byla dnes spuštěna síť pro více klientů.

Spuštění testnetu Medalla, první, kterou komunita plně udržuje, je naplánováno v úterý. Poté, co byl před stanoveným termínem uzamčen požadovaný počet ověřovatelů.

Spuštění mainnetu bude následovat v blíže neurčeném termínu, kdy si vývojáři budou jistí stabilitou sítě.

Drake dříve předpokládal, že k tomu může dojít až v roce 2021, i když někteří, jako spoluzakladatel Etherea Vitalik Buterin, jsou pro zahájení letošního roku optimističtější.

Závěr

Bezpečnost je vždy velmi důležitá, u kryptoměn obzvlášť. Zatím to vypadá, že ETH 2.0 nám nabídne bezpečnost na vysoké úrovni.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasujících 1

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img