CryptoKitties: Virtuální kočka za cenu nového Porsche

0
(0)

Kočky. Patří mezi nejoblíbenější a nejroztomilejší domácí mazlíčky, které si lidé pořizují. Kočky jsou rovněž velmi oblíbené na internetu. A podle všeho však také v kryptosvětě. Slyšeli jste již o CryptoKitties?

Nejprve si řekneme, co vlastně ony kryptokočky jsou. Jedná se o blockchainovou videohru, ve které může hráč kupovat a vyměňovat s ostatními hráči virtuální kočky. Co se oblíbenosti týče, tak můžeme stručně říct, že si tato hra velmi rychle získala celkem početnou hráčskou základnu. Pouhých několik dní po spuštění CryptoKitties utratili totiž hráči za virtuální kočky a koťata více než jednu miliardu dolarů. Projekt byl tak úspěšný, že v době spuštění zpomaloval celou Ethereum síť, na které hra běží.

Mohlo by vás zajímat: Gigant Baidu konkuruje projektu CryptoKitties

K čemu CryptoKitties slouží – Není lepší pořídit si skutečnou kočku?

Možná si říkáte, že blockchain by šel využít i k lepším věcem, nebo že je určitě mnohem lepší si pořídit kočku skutečnou. CryptoKitties však slouží především jako jakási demonstrace blockchainu a jeho potenciálu. Má poukazovat na jeho možnosti využití pro účely obchodování a zajištění digitálního majetku. Podle bílé listiny, tedy takzvaného “white paperu“, se tvůrci snaží uživatelům ukázat, co všechno blockchain dokáže. Kryptokočku si sice, na rozdíl od té skutečné, nepohladíte, ale spoustě lidem může rozšířit obzory ohledně fungování a využití blockchainu.

Každá kryptokočka je vesměs token. Ty jsou postaveny podle standardu ERC-721 a oproti tokenům postavených na známém ERC-20 se liší v tom, že jsou unikátní a nelze je zaměnit. Každá virtuální kočka, kterou si hráč zakoupí, má ve svém kódu zapsány různé unikátní vlastnosti jako fenotyp a genotyp.

Tip redakce: 10. výročí od publikování Bitcoin whitepaperu – přečtěte si jej!

Virtuální zvíře za cenu luxusního auta

CryptoKitties však nyní k sobě přitáhly zrak celého světa díky obdivuhodné transakci, která se ve hře uskutečnila. Podle webu CNET se totiž našel někdo (s přezdívkou Rabono), kdo za jednu virtuální kočku zaplatil 600 ETH, což činí úctyhodných 172 000 dolarů. Tedy asi tolik, kolik stojí Porsche 911. Jen pro představu, běžně se za CryptoKitties platí kolem 60 dolarů.

Tato, poněkud drahá, kryptokočka nese jméno Dragon a jedná se o v pořadí 896775. kryptokočku v řadě. Co je na ní tak zvláštního? Těžko říct. Její popis totiž není nikterak významně odlišný od těch ostatních. V popisu sice stojí, že v mladších letech pokousala nějakou Rebeccu Black, ale prý z toho již vyrostla. Nyní si užívá šmírování sousedů.  Prakticky se tedy jedná o celkem typickou kočku. Tak proč je její cena v přepočtu téměř 4 milióny českých korun? To nám nejspíš prozradí jen její, s největší pravděpodobností velmi šťastný, majitel.

Dragon tak svou cenou předčila nyní již druhou nejdražší kočku ve hře. V prosinci minulého roku se jednalo o teprve osmnáctou virtuální kočku v řadě a prodala se za 253 ETH, v té době šlo o částku téměř 110 000 dolarů. Její cena se však dá ospravedlnit tím, že se jednalo o jednu z prvních generací. Ty mladší bývají totiž levnější. Podle společnosti CryptoKitties tak musel majitel, vystupující pod přezdívkou Rabano, mít k této kryptokočce nějaké osobní spojení.

Nabízíme další článek o netradičním využití blockchainu Etherea: Aukce obrazu Andyho Warhola proběhne na Ethereum blockchainu

Závěr

CryptoKitties jsou velmi zajímavým projektem, který má lidem zábavnou formou ukázat možnosti a potenciál blockchainu pro obchodování. A jak je známo, ve světě obchodu a kryptoměn jsou lidé občas ochotni “protočit” velmi vysoké částky. Ve světě kryptokoček, tedy ve hře CryptoKitties, se však jedná o poněkud ojedinělou částku. Uvidíme, jak dlouho bude trvat, než Dragona předčí ještě dražší virtuální mazlíček. Ale je určitě dobře, když se podaří pomocí této hry rozšířit povědomí a znalosti o blockchainu.

Zdroj:
blokt.com

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img