15.03.23 Analýza BTC/USD – Proč BTC tolik rostl? Je růst u konce?

3.8
(10)
Ing. Jaroslav Jarolím
Ing. Jaroslav Jarolím
Šéfredaktor, vystudovaný ekonom, který našel zálibu v teoretické a investiční ekonomii. Zabývám se i technickou a fundamentální analýzou. Na webu mám na starost hlavně tvorbu analýz, vzdělávacího obsahu, zadávání úkolů a novinek. Téměř vše, co na Kryptomagazinu vyjde, mi projde pod rukama. Především se snažím, abychom čtenáře v klíčových investičních okruzích vzdělávali.

Bitcoin po téměř třídenním rally zřejmě narazil na větší překážku, což způsobilo v úterý podstatné sražení kurzu zpátky. Výsledkem tedy je, že úterní svíce nemá ani náhodou kladnou podobu. Je to medvěd jako řemen a díky tomu víme, že i nad 25 000 USD je dost silná nabídka, která je schopna poptávku absorbovat. Zas na druhou stranu, předešlé dny byly vskutku projev síly. A close zůstalo těsně pod 25 000 USD. Proto bych býky určitě neodepisoval.

Proč Bitcoin tak rostl? Meziroční inflace v USA je 6 %

Jak jistě víte, těch posledních zhruba sedm dnů bylo nesmírně bohatých na nové události. Začaly bankrotovat banky a dost možná to ještě neskončilo. Odpovědí Federálního rezervního systému je nový nástroj bank term funding program. Tomu se ihned začalo říkat skryté kvantitativní uvolňování. Proto taky Bitcoin reagoval agresivním růstem.

Zásadní rozdíl je ale v tom, že kvantitativní uvolňování je swap aktiv. Dochází ke směně na volném trhu. Zatímco tento nový nástroj je zajištěná půjčka s pozměněným oceněním kolaterálu, než je tržní cena. Fed jednoduše půjčí těmto bankám likviditu na vklady. A jako kolaterál si vezmou dluhopisy banky. A vkladatelé jsou zachráněni. Akcionáři ostrouhají. A vedení banky teoreticky taky. Ale ještě předtím si samozřejmě rozdají zlaté padáky.

Nesmíme zapomínat i na to, že mnozí zdrhali ze stablecoinů. Dokonce úprk do BTC oznámila burza Binance. Což má samozřejmě obrovskou váhu na tak malém trhu s kryptoměnami. A včera byla zveřejněna celková inflace, která v meziročním podání opětovně klesla. A to z 6,4 % na 6 %. Žádné překvapení to ale nebylo. Respektive zveřejněná data byla v souladu s očekáváním. Zatímco jádrová inflace klesla mírně. Fed má pořád hodně práce.

Bitcoin úterní svíci zavřel v medvědí podobě

Kurz bitcoinu včera prorazil S/R pásmo okolo 25 000 USD a růst poté pokračoval až do těsné blízkosti rezistence kolem 27 000 USD. Bitcoin v blízkosti rezistence svůj růst zastavil. A zhruba večer začalo postupně docházet ke stažení kurzu zpátky do blízkosti 25 000 USD, kde se kurz bitcoinu i zastavil. Nedošlo tedy vyloženě ke stažení kurzu pod hladinu. Osobně sleduji na nižších časových rámcích, že se trh nyní snaží tu úroveň využít jako support.

Jenomže úterní svíce nevypadá pro Bitcoin vůbec dobře. Navíc objemy jsou velmi nadstandardní. Tudíž šlo o velký prodejní tlak. Medvědi projevili zase sílu. Kdo by riskoval a v takové situaci nakupoval? Když vidíte, že býci nakonec dostali zase výprask. Úterní svíce je opravdu nejvíce medvědí za letošní rok. Je proto rozumné zůstávat maximálně opatrný. Prim nyní hraje, jestli kupci aktuální úroveň ubrání. Jestli ne, trh může velmi rychle celé to rally smazat.

Závěrem

Ty poslední dny byly pro Bitcoin neskutečně poháněné emocemi. Zase jsem všude na sociálních sítích viděl bull run, do halvingu neprodám, brzy lambo, apod. Však to znáte. A poté přijde rychle vystřízlivění. Dle mého čerstvý vzestup kurzu bitcoinu není nijak fundamentálně opodstatněný. Finanční systém je nestabilní, inflace zůstává na vysokých úrovní a úrokové sazby určitě ještě porostou.

Jsem nově i na Linkedinu, kde sdílím některé své postřehy a nejlepší články. Směle mě tam můžete sledovat.

Máte-li jakýkoli dotaz týkající se kryptoměn, neváhejte se přidat do naší diskuzní skupiny na Facebooku. Nezapomeňte se také připojit na náš oficiální discord server KRYPTOMAGAZIN CZ. Máme taky Youtube kanál, kde můžete dát odběr, aby vám neuteklo žádné video nebo stream.

POZOR: Žádné údaje v článku nejsou investiční radou. Analýza se nesnaží predikovat budoucí cenový vývoj. Slouží výhradně jako vzdělávací obsah, jak k trhu myšlenkově přistupovat. Před jakýmkoliv investováním proveďte vlastní research a analýzu, vždy obchodujete jen na své vlastní riziko. Tým kryptomagazin.cz důrazně doporučuje individuální zvážení rizik

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 3.8 / 5. Počet hlasujících 10

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
7 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Darth Karel

Celá PA mi přijde jak po invazi na Ukrajinu….

Michal Novák
Hodnocení článku :
     

Také se vždycky bavím komentáři.. “jdme pro Lamba”, “pumpujeme na 40, 50, 60, 100k”, “nový bull run” apod. Titulky na YT “Urgent”, “This is huge”, “last chance”. Za mě je na bullrun moc brzo, každopádně neviděl bych BTC na 12k, ale ani na 30k. Jo a reakce na můj komentář mám u sardele.. 😄

Pandrhola & Trautenberk & Krkovička

Na druhou stranu se to nekonečně dlouho plácat mezi 15 a 25k taky nemůže, protože se kupující i prodávající jednoduše vyčerpají objemy půjdou do kopru. Takže nakonec těch 12k a nebo 30k prostě nastat musí.

Fantom

Tak čistě teoreticky se to plácat mezi 15k a 25k může vážně hodně dlouho. Ale věčně asi opravdu ne. Pořád je ale docela velká šance, že bude 30k i 15k 🙂

Libor

Teoreticky ale aj prakticky môže BTC oscilovať v hocijakom pásme donekonečna. Stačí ak na “trhu” budú fungovať iba marketmakeri a žiadny bežný trade retail a takmer už žiadny hodler. Zároveň títo marketmakeri budú aj ťažiť všetky nové BTC. Potom môžu cenu držať a oscilovať napr, aj okolo 1 000 000 USD / BTC. Nikto normálny už pri tejto cene nekúpi BTC ale ani nikto ho nebude mať na predaj. A tí, čo sa pokúsia hrať na derivátoch BTC hru na long a short skončia skôr či neskôr na zmanipulovaných stop loss resp.margin call. Jediné čo k tomu potrebujú je, aby ich nikto nereguloval, boli vzájomne dohodnutý / kartel /, mali k dispoziícii dostatok voľného USD fiatu / prípadne si vyrobia nejaký nekrytý stable coin niečoUS /, mali svoju sieť kryptobúrz a mali veľa BTC / to je prakticky vyrobené z ničoho – 10 000 BTC za dve veľké pizze /. Nasadia na burzové manipulácie AI a môžu si vyložiť nohy na stôl a môžu sa veselo zabávať na TA krypto analýzach na internete a hláškach guru BTC vizionárov.

Fantom

Tak tohle je samozřejmě možné, ale i pro aktéry této “hry” by bylo výhodnější aby v rámci zachování zdání tržního prostředí občas posunuli ceny mimo uvedené pásmo. 🙂

Jari

Jasně, jenže ten retail a ti hodleři tu furt sou a furt dokupujou a trejdujou… A nevím proč by toho měli nechat když bude BTC za bambilion.

spot_img