Podle analytiků Bloomberg bude bitcoinové ETF v USA spuštěno již v říjnu

5
(2)

Eric Balchunas a James Seyffart, interní analytici ETF společnosti Bloomberg, zveřejnili v úterý ve své poznámce investorům informaci, že ke schválení bitcoinového ETF ve Spojených státech dojde pravděpodobně již letos během měsíce října.

Ve své předpovědi vychází z toho, že nedávné stažení ethereového ETF, které provedly společnosti ProShares a VanEck by mohlo být indikátorem, že se věci v Komisi pro cenné papíry (SEC) dávají do pohybu. Odborníci na ETF očekávají, že regulační orgány schválí několik ETF najednou, aby žádný z fondů nezískal nespravedlivou výhodu nad ostatními.

„Rychlé stažení návrhů pro ETF futures na ethereu společnostmi VanEck a ProShares je dobrým znamením pro potenciální schválení ETF bitcoinových futures, vzhledem k tomu, že SEC umožnila těm, kdo podali žádost, zůstat aktivní. Zahájení by mohlo přijít již v říjnu a my věříme, že SEC by jich měla povolit několik najednou, aby nikdo nezískal nespravedlivou výhodu”

Ve Spojených státech dlouho očekávané ETF

Naděje pro investory, kteří dlouhodobě požadují schválení ETF Komisí pro cenné papíry v USA se tak znovu obnovuje. SEC již dlouho pracuje na jeho schválení a to i přes zklamání některých jeho členů. Jednou z nich je v kryptokomunitě dobře známá a oblíbená komisařka Hester Peirceová (“Crypto Mom”), která je dlouhodobým zastáncem virtuálních měn a opakovaně poukazuje na fakt, že bitcoinové ETF již dávno v USA mělo být schváleno.

Uznává také, že existují nejasnosti, které může vyřešit pouze SEC tím, že umožní bitcoinovým fondům obchodovat na regulovaných trzích. Komisařka považuje neochotu Komise schválit krypto-ETF za nefér vůči tomuto odvětví.

Cítí, že neschopnost SEC poskytnout „bezpečný přístav“ investorům a inovátorům v odvětví kryptoměn by v konečném důsledku mohla toto odvětví vytlačit z USA. Pro zemi by to byla obrovská ztráta, protože by tím přišla i o příjmy, které toto odvětví vytváří.

Komise pro cenné papíry

Na druhé straně příběhu pak stojí předseda SECu Gary Gensler, který doufal, že právě on přinese příznivý obrat v postoji komise ke kryptoměnám. Zatím k tomu ovšem ke zklamání mnohých nedošlo. Mimochodem právě Gensler se zapsal poměrně kontroverzně svým postojem, že SEC potřebuje více pravomocí k regulaci kryptoměnového průmyslu z důvodu lepší ochrany spotřebitelů.

I když on osobně silně cítí, že průmysl potřebuje jasná pravidla, aby skutečně dosáhl svého plného potenciálu, Komise při poskytování těchto pravidel není zatím příliš nápomocná. Z poslední doby můžeme připomenout třeba advokáta Jeremyho Hogana, který ve sporu SEC proti Ripple požádal o jasné odpovědi na své otázky, ale odpověď od předsedy SEC nedostal.

Takové situace tvoří součást jádra problémů, které mají kryptoměnoví zastánci se SEC. Komunita kupříkladu chce, aby SEC jasně vysvětlila, které kryptoměny považuje za cenné papíry a které nikoli. Cynthia Marshall, která je výkonnou ředitelkou NBA klubu Dallas Mavericks se ve svém tweetu obrátila na SEC s prosbou, aby Komise přijala jasná pravidla, neboť komunita touží po dodržování pravidel, která ovšem nebyl nikdo schopen jasně definovat.

Závěr

Bitcoinové ETF ve Spojených státech je věc, ke které se upírají zraky mnoha investorů a členů kryptoměnové komunity a dá se očekávat, že v případě jeho schválení by pozitivně reagovala i cena Bitcoinu. Uvidíme, jestli budou mít v Bloombergu pravdu a jeho schválení se v říjnu skutečně dočkáme.

Mimochodem, dnes jsme spustili nový Discord server – těšíme se na vás na adrese:  https://discord.gg/nhZyesJQwc

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasujících 2

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img