Hledá se Satoshi Nakamoto aneb Kdo je otec Bitcoinu

0
(0)

Pokud milujete detektivní nebo tajemné příběhy, jistě vám neuniklo, že i v krypto-světe existuje několik záhad, které čekají na své odhalení. Jednou z těch největších je identita Satoshi Nakamota. Jedná se o jméno, případně pseudonym osoby nebo skupiny osob, které stojí za vznikem Bitcoin protokolu. Kdo patří mezi žhavé kandidáty na tvůrce jedné z nejzajímavějších technologických inovací poslední dekády?

Celá řada kandidátů

Za dobu existence Bitcoinu bylo již vysloveno mnoho jmen (např. vizionář Elon Musk, který sám tuto domněnku vyvrátil) nebo konspiračních teorií (např. teorie o vytvoření Bitcoinu americkou vládou, která ho ve skutečnosti ovládá). Některá jména jsou méně pravděpodobná, zatímco u jiných je určitá možnost, že by mohly mít něco společného se jméno Satoshi Nakamoto, o poznání větší. Mezi tři nejčastěji skloňované a možné tvůrce Bitcoinu patří:

Mohlo by vás zajímat: Satoshi Nakamoto údajně píše knihu o počátcích Bitcoinu

Michael Clear

Michael Clear je irský počítačový vědec s bohatými zkušenostmi s kryptografií i ekonomií. Je spoluautorem teze o využití peer-to-peer technologií a v roce 2009 byl najat bankou AIB (Allied Irish Banks) pro vytvoření softwaru určeného pro obchodování s měnami. Ohledně jeho možného alter ega se kdysi nechal slyšet:

„Nejsem Satoshi Nakamoto, ale i kdybych byl, neřeknu vám to.“

To je odpověď, která není úplně přesvědčivá, a tak Michael Clear stále zůstává jedním z horkých kandidátů považovaných za možné tvůrce Bitcoinu.

Hal Finney

Bohužel již zesnulý expert na kryptografii, historicky druhý uživatel Bitcoinu hned po Satoshi Nakamotovi. Byl členem tzv. komunity Cypherpunk (seskupení odborníků na internetovou bezpečnost vzniklé na konci 80. let, jehož hlavním cílem je pomocí kryptografie provádět pozitivní změny v sociálním i politickém životě). Je známo, že měl jako jeden z mála přímý kontakt na Satoshiho Nakamota. Jako vývojář měl zkušenosti s tvorbou systému proof-of-work (způsob kterým uživatel platebního systému dokládá hodnotu platebního prostředku pomocí provedené práce). V roce 2014 podlehl amyotrofické laterální skleróze (ALS). Jeho tělo bylo zmraženo s nadějí budoucího oživení a vyléčení.

Této legendě se věnuje článek: Hal Finney – Příjemce historicky první bitcoinové transakce

Nick Szabo

Otec smart kontraktů, počítačový vědec a kryptograf, Nick Szabo. Stejně jako Hal Finney je i on členem hnutí Cypherpunk. V roce 1998 vyvinul mechanismus pro digitální měnu Bit Gold. Ačkoliv se tato kryptoměna nikdy neprosadila, vytvořila základ pro svého přímého nástupce, kterým je Bitcoin. Mnoho lidí si myslí, že právě on se skrývá za jménem Satoshi Nakamoto. Jednak díky jeho značným znalostem kryptografie a počítačových věd a také díky jeho práci, jejíž výsledkem byl právě Bit Gold. Samotný Nick Szabo svůj poddíl na vývoji Bitcoinu popírá.

Více informací o osobnosti Nicka Szabo se dozvíte zde.

Závěr

Za vývojem Bitcoinu může být jedinec nebo skupina lidí. Ať je to tak či onak, rozhodnutí nezveřejňovat svoji pravou identitu je logické. Už jenom proto, že podle některých zdrojů může osoba / skupina vlastnit kolem 1 000 000 Bitcoinů. Bezpečnostní rizika spojená s prozrazením pravého jména tvůrce, by byly zkrátka příliš vysoké a nesouvisely by pouze s výší majetku. Už jen z tohoto důvodu bude pravé jméno Satoshi Nakamota možná ještě dlouho velkou neznámou.

Zdroj:
blockchain.wtf

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img