Do Kwon přiznává, že se podílel na kolapsu společnosti Terra Network

3.2
(5)
Michaela Nocarová
Michaela Nocarová
Už od mala mě táhla technika a sci-fi. Studium IT mě dotáhlo až do světa kryptoměn, kde se pohybuji od roku 2014. Od té doby jsem se toho naučila již mnoho. A stále se mám co učit. Nejvíc mě na nich fascinuje, že spojují tolik světů dohromady a možnost svobodné volby. Bez hranic.

Pád čtvrté největší kryptoměny začal neohlášeným převodem prostředků mezi obchodními pooly v noci na 7. května. V poolu Curve tak vznikla nerovnováha na straně Luny. Tato anomálie mohla být napravena, protože se nejedná o zcela neobvyklý jev.

Ze špatné do horší situace

V tomto případě se však situace změnila ze špatné na horší a odepsala jeden z nejslavnějších kolapsů sítě v historii kryptoměn. Do Kwon v rozhovoru přiznal, že se domnívá, že uvnitř tohoto týmu byl krtek a rozhodující úder do sítě zasadil někdo zevnitř.

Během 13 minut po narušení likvidity někteří neznámí obchodníci prodali 200 milionů dolarů z UST. Tento trend pokračoval i následujícího rána, což zanechalo v obchodním poolu přetrvávající nerovnováhu a hodnotu UST rozkolísanou z 1 dolaru na 99 centů. UST ztratil svou vazbu na dolar, ačkoli rozpětí nebylo významné.

Luna May Mayhem

“Nálada na Twitteru se začala zhoršovat… A pak se začalo objevovat více lidí, kteří obchodovali proti poolu Curve,”

– vzpomíná Kwon na ráno po velkém obchodu, který odhalil nedostatek likvidity v ekosystému Terra Luna.

Kwon, který na Twitteru vystupuje pod přezdívkou @stablekwon, v reakci na koleno neslavně napsal na Twitter:

“Anon, mohl bys poslouchat krypto Twitter influencery o depeggingu UST po 69.. Nebo si můžeš vzpomenout, že jsou teď všichni chudí, a jít si místo toho zaběhat.”

Kwon se cítil bezmocný při zadržování útoku, protože jeho výkonný tým byl ve vzduchu a letěl do Singapuru na čtvrtletní schůzku v sídle společnosti Terraform. Kwon připustil, že načasování převodu finančních prostředků a nepřítomnost klíčových vedoucích pracovníků společnosti Terraform kvůli plánovanému oficiálnímu angažmá byly interní informace.

“Jediní lidé, kteří to věděli, byli zaměstnanci TFL….. Takže pokud se mě ptáte, zda byl v Terraform Labs krtek, tak asi ‘ano’,”

– řekl.

Vnitřní zranitelnost

Rozhovor se zabývá i dalšími otázkami, které jsou pro síť Terra Luna klíčové. Například algoritmické pegging UST-Luna, na rozdíl od stablecoinů podporovaných tvrdou hotovostí a proč lidé budou držet své dolary v UST, pokud není nic víc, byly otázky, které vedly síť vsadit velké na neživotaschopné Anchor Savings Protocol, který sliboval 20% roční výnosy.

To katapultovalo Terru do první ligy, ale slibovat 20% výnosy, zatímco banky dávaly jen 1-2 %, bylo neživotaschopné. Pro síť existovalo jediné řešení, které ji uchránilo před krachem – nepřetržitý přísun finančních prostředků do Kotvy prostřednictvím většího přijetí.

“Když anonymní obchodníci 7. května udeřili, zbývalo Anchor pouhých 45 dní, než bude potřebovat další finanční injekci. A protože se to celé odehrávalo na transparentním blockchainu, každý mohl vidět, že se tam na obzoru rýsuje konec cesty.”

Když jeden z členů komunity Terra v dubnu navrhl doplnění 1 miliardy dolarů, Kwon nesměle odpověděl: “To zní nízko.” Coinage přesně vystihl poslední okamžiky předtím, než se měl spustit největší pád v historii kryptoměn.

Závěr

Ve světě kryptoměn se jedná o velkou, bohužel ne šťastnou událost. Co myslíte, jaké informace se ještě dostanou na povrch?

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 3.2 / 5. Počet hlasujících 5

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
5 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
AjRep

Tyhle debilní strojový překlady byste si mohli odpustit.

Lhts

Mohli by použit alespoň DeepL. To funguje velice dobre.

anivarK

Názorná ukázka, jak lehké je potopit krypto !!!

Falešný guru Jára jede bomby, pseudonymů už má jako kočka životů ???

Hell

Není lepší nechat to anglicky? Vůbec tomu není rozumet, skoro.

Mamlasman

“Pro síť existovalo jediné řešení, které ji uchránilo před krachem – nepřetržitý přísun finančních prostředků” aha takže to byla přiznaná pyramida a všichni to věděli….

spot_img