21.09.21 Technická analýza BTC/USD – prodejní tlak u 42 000 USD zesiluje

4.3
(10)
Ing. Jaroslav Jarolím
Ing. Jaroslav Jarolím
Šéfredaktor, vystudovaný ekonom, který našel zálibu v teoretické a investiční ekonomii. Zabývám se i technickou a fundamentální analýzou. Na webu mám na starost hlavně tvorbu analýz, vzdělávacího obsahu, zadávání úkolů a novinek. Téměř vše, co na Kryptomagazinu vyjde, mi projde pod rukama. Především se snažím, abychom čtenáře v klíčových investičních okruzích vzdělávali.

Bitcoin (BTC) svůj pokles od pondělní analýzy příliš nezastavil. Alespoň tedy z pohledu vyšších časových rámců. Na intradenních grafech je rozhodně znát, že jsou nakupující aktivní, ale jejich snaha nestačí. Z pohledu denního grafu rozhodně zvítězili medvědi a to na celé čáře.

Dnešek je tudíž velmi důležitý, protože v noci pokles pokračoval, takže jsme se krátce dostali i pod support 42 000 USD. Co se týká pondělního propadu na akciovém trhu, dle pre-marketu se pokles zastavil. Leč včerejší svíce je vážně dost bearish a hlavně má mohutné objemy.

Aktuální situace na 1D BTC/USD

Pro úplnost si stručně shrneme vývoj z posledních dnů. Cena v polovině minulého týdne prorazila S/R level 47 000 USD. Jednalo se samozřejmě o dílčí úspěch. Následně cena na úrovni konsolidovala, což nám říkalo, že se Bitcoin dost možná připravuje na odraz. Pak bychom se brzy dočkali otestování rezistenční konfluence kolem 52 500 USD.

BTC

Jak ale víme, včera došlo k selhání a Bitcoin se díky tomu propadl až k S/R levelu 42 000 USD. Za pouhý jeden den se BTC znehodnotilo o cca 10 %. V relativních číslech není uvedení údaj nic horentního, ale podoba samotné svíce v nás musí vzbuzovat obavy. Pondělní svíce se totiž zavřela v plné podobě. Spodní knot je takřka nijaký.

Popsané znamená, že prodejci včera trh s BTC úplně ovládli. Přesněji řečeno, intradenně bylo vidět, že se býci brání. Ale stejně jim to nestačilo. Prodejci je nakonec převálcovali, což není moc dobrý signál. Při pohledu na včerejší objemy lze konstatovat, že byly v kontextu bull runu lehce nadprůměrné. Tedy nic extrémního, ale určitě nebyly zanedbatelné.

Kurz dále otestoval křivku klouzavého průměru (MA 100). Reakce byla okamžitá. Cena se tak velmi rychle vrátila zpátky nad 42 000 USD. Zde se muselo sepnout dost stop lossů, což mnohé muselo pak zamrzet. V každém případě byl ale odraz na poslední chvíli očekávatelný. Jak jsem zmiňoval ve streamech a video analýzách, dle objemového profilu je celá ta oblast pod 42 000 USD jedna velká zeď.

Nyní je pro nás hodně důležité, jak zavře denní svíce. Potřebujeme zjistit, jak reálně na tom obě strany jsou. V případě, že denní svíce zavře zase v bearish podobě, je evidentní, že z pohledu vyšších časových rámců zcela vyhrávají prodejci. Pokud se však v grafu objeví hammer, či něco podobného, mělo by dojít alespoň k retracementu.

Indikátory

Denní RSI se propadlo pod 40 bodů. Jestli zde zůstane, bude to negativní signál. Na denním MACD to chvíli vypadalo, že přijde bullish cross, což logicky poslední propad zhatil.

Závěrem

Z intradenních grafů je očividné, že se nakupuje, ale pak býci stejně dostanou lidově řečeno přes hubu. Proto zase doporučuji si vyčkat na podobu denní close a pak se teprve rozhodnout, zda vám to za to stojí. Záleží samozřejmě i na měřitelné iniciativě býků – nákupní tlak.

Upozorňuji, že dnes a zítra má FOMC zasedání. A nejen oni, Japonská centrální banka též. Ve čtvrtek Anglická centrální banka. Tento týden je v tomto ohledu bohatý a bude to mít na trhy vliv.

POZOR: Žádné údaje v článku nejsou investiční radou. Analýza se nesnaží predikovat budoucí cenový vývoj. Slouží výhradně jako vzdělávací text, jak k trhu myšlenkově přistupovat. Před jakýmkoliv investováním proveďte vlastní research a analýzu, vždy obchodujete jen na své vlastní riziko. Tým kryptomagazin.cz důrazně doporučuje individuální zvážení rizik!

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.3 / 5. Počet hlasujících 10

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
20 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Pavel

Pokud tento proces postupného skomírání bitcoinu povede k tomu, že se na altcoiny začne nahlížet z hlediska jejich použitelnosti v běžném životě a od tohoto pohledu se bude odvíjet i jejich ohodnocení, tedy ne jak dosud od toho, co dělá právě bitcoin, pak mise splnila svůj účel.

Fanta

Tím skomíráním myslíte tu masivní adopci za poslední rok? 😉

Michal

No má pravdu v tom, že je úplně jedno, co se děje třeba na Ethereu. Může tam klidně přijít světově revoluční vynález, ale jestli Bitcoin klesne o 1%, tak Ethereum šuuuup o 5% dolů fundament nefundament.

Poslední editace 2 let před přes Michal
pietro

Jaký dává smysl řešit pohyby v řádu jednotek procent u aktiva, jehož volatilita se běžně pohybuje ve stovkách procent ročně?

Tomáš

Jak vypadá volatilita ve stovkách procent? Chapů růst o 100% u poklesu je to horší 🙂 Tom2

Fantom

Jestli je tohle pravda, tak se bohužel žádná adopce krypta zatím nekoná.

pietro

Zřejmě má na mysli to, že BTC od loňského roku stoupnul na ceně cca o 1000%.. 🙂

Poslední editace 2 let před přes pietro
Fantom

To je kouzlo procent. Když aktivum stoupne o 10.000% a potom klesne o 99,9% tak přijdeš téměř o všechno. A u většiny coinů to tak bohužel bude.

Fantom

Hm, masivní adopce.. . Já vidím jen obrovský růst ceny jehož důvodem je spekulace a reálnou adopci moc ne. Zase tak moc často se s BTC neplatí a to je jeho původní účel. Ne držba v portfoliu investic. Až ho banky budou budou nabízet spolu se stavebkem, životkem a akciovým investičním fondem, tak to bude teprve adopce.

Petr

Vnímám to podobně. Spíš bych řekl, že právě masivní spekulace překáží adopci.

Vlastimil

Přesně je to spekulativní růst, který neměl s reálnou adopci moc společného.
Jak rostlo třeba CARDANO, které se reálně nepoužívalo a reálně neumělo ani nějaké funkce, až nedávno přišly smart kontrakty, a najednou byla spekulace že ADA bude za 10 dolarů, co tohle jako je?? Už chápete rozdíl mezi adopci a spekulací. Vím že trhy mají snahu předbíhat dopředu reál, ale někdy jsou ta očekávání přehnaná a musí se korigovat, nakonec to bude asi i zdravý, pak ty coiny půjdou sebrat za pakatel.

Petr 2
Hodnocení článku :
     

Prodejní tlak bude minimálně i zitra pokud dnes půjdem lehce nahoru , za prve čína otevírá tento týden až ve středu což ji minul zatim pondělní vyplach ( akcie) a hádám že i ve středu v noci se dozvíme co bude s q4 . Pokud ho ukončí a nevěřím že i zvednou urokovou sazbu to jsem taký říkal že prvně zastavíme q a poté půjdou sazby nahoru ( bylo to zde vyvraceno) ale k věci pokud zastaví q čekám do pátku možná i víkend výplach . A doufám i dobré možnosti nákupů. Otázka je jen zda trh nepotahne výprodeje menší ale delší dobu . Pro trh by bylo lepší silný výplach a do vánoc up.
Bohužel akciový trh je pořáď vysoko a potáhne dolů i krypto.

kubik

Akcie dolu moc nepusti,rok 2007-8 je tak velkej strasak ze si to nikdo nelajzne,i kdyby meli amici spustit tiskarny na plny pecky a vsechny za to skoupit.

Vlastimil

Oni taky nemůžou furt tisknout do nekonečna, ta exponenciála na akciovém indexu musela trošku prasknout, inflaci taky nelze hnát do hyperinflace. Neříkám tím, že by chtěli opakovat roky 2008 a dál, ano z takového velkého zchlazení se poučili, ale určitá korekce je třeba, možná nebude tak velká ani ještě teď, před vánoci přeci jen je blbý něco udělat. Možná příští rok, možná pokud by jen vypukla panika, černá labuť, ale jinak víceméně souhlas. Tiskárna bude furt, to se jím zalíbilo, jen už budou tisknout trošku méně. Ale skoro vůbec, nebo pomalu jako v minulé krizi už ne. Neboj, vědí co mají dělat, aby to uřídili. Něco co se rozjelo ze 100 na 200 nejde okamžitě zastavit, má to setrvačnost, a taky je lepší brzdit pomalu, a není dobrý zastavit na nule, ale třeba na 80, aby ekonomika dál běžela.

Vlastimil

Nic nekupuj, je brzo. Pokud tedy nejsi swingový obchodník.

kubik

Jak vyjedeme nad 43 260 tak dalsi zastavka je na 65000

Velryba

Proč zrovna 43 260?

Michal

Pozoruji, že lidé často šermují naprosto náhodnými čísly 😀 Ne jenom tady, ale obecně při rozboru grafu. Každý vytahuje nějaké cifry, které jsou při pohledu na graf úplně náhodné.

Fantom

Hm, měl napsat že další zastávka je na 65381 🙂 Ale někdy je to zajímavé. Například při víkendovém propadu se cena na chvíli zastavila na Binance na krásném čísle 44.444 usd, nešla pod a naopak se odrazila. Průraz přišel až o několik hodin později. Možná to nebyla úplně náhoda. Pro většinu Asiatů je číslo 4 nešťastné – symbolizuje a vyslovuje se jako “smrt”, některé hotely nemají 4 a 14 patro. Mohl to být i tak trochu “zlý vtip”.

Poslední editace 2 let před přes Fantom
kubik

Jestli jste vcera sledovali graf,tak se o 43 000…. dlouho bojovalo,je to sr uroven,okolo ktere se urci smer kam to pujde,kdyby to jelo jeste hodne dolu nebo by to neprejelo,tak je to v haji

spot_img