(FUD) Americké úřady rozhodují o budoucnosti Etherea

0
(0)

Americké regulační úřady se začaly zabývat otázkou, zdali lze některá kryptoaktiva, coiny či tokeny, považovat za cenné papíry, a to včetně Etherea. CFTC a SEC se údajně mají sejít právě dnes 7. května, aby tuto záležitost vyřešily. V článku se podíváme na možné výsledky těchto jednání a jaký mohou mít dopad.

UPDATE: Podle nejnovějších informací se nejedná o oficiální jednání SEC a CFTC. V článku jsou tedy probírány možné východiska každodenních debat mezi regulačními úřady a jejich dopad na vývoj Etherea.

“Ethereum není cenina,” říká spoluzakladatel nadace Ethereum.

Ethereum se v poslední době ocitlo v jakési regulační šedé zóně, a to díky jeho samotnému vzniku. Nadace Ethereum získala peníze v tehdy jednom z prvních ICO obchodů a vybráno bylo na 18 miliónů dolarů. Podle úřadů by však měly být ICO zaregistrovány u Komise pro cenné papíry a burzy spojených států amerických (SEC), jelikož splňují kritéria takzvaného Howleyho testu. Znamenalo by to, že coiny či tokeny, které vznikly z ICO, by mohly v budoucnu spadat do kategorie cenin, z čehož plynou důsledky především pro obyvatele a investory ze Spojených států amerických.

Josef Lubin, tedy spoluzakladatel nadace Ethereum, však s tímto tvrzením nesouhlasí. A na stejnou stranu se staví i bývalý vlivný regulátor Gary Gensler, podle nějž Ethereum v současné době nesplňuje kritéria pro to, aby se jednalo o cenný papír a aby bylo nutné jeho prodej registrovat u SEC. Fakt, že je v současné době Ethereum těženo, by podle Genslera mohl také pomoct.

Mohlo by vás zajímat: SEC prošetřuje desítky kryptoměn

Možné scénáře a jejich vliv na cenu ETH

To bychom měli jakýsi úvod do situace. Otázkou nyní je, v jaké míře se toto téma probírá a kdy dojde k nějakému závěru. Podle deníku Wall Street Journal se mají dnes 7. května sejít úřady SEC a CFTC, aby tuto záležitost probrali. Pravděpodobnější je však to, že tyto úřady tento problém diskutují dennodenně během běžných mítinků. O oficiálním jednání se spíše nejedná. Nicméně stále je to téma, které kryptosvětem cirkuluje. Ať už to dopadne jakkoliv, s jistotou lze říct, že to ovlivní cenu Etherea na burze. Pojďme se tedy podívat na možná východiska této situace.

ETH je cenina = panika, prodej, krach ? Nemusí to být tak horké.

Jedním z možných výsledků jednání je, že se oba úřady shodnou, že Ethereum lze brát jako ceninu a budou jej klasifikovat jako cenný papír. V takovém případě by vznikla nejistota ohledně jeho budoucího vývoje a lze odhadovat, že se řada lidí rozhodne svých ETH tokenů zbavit. Podle uživatele cypherblock na síti reddit.com by v takovém případě mohlo dojít i ke krachu trhu.

Značný dopad může toto rozhodnutí mít na obyvatele Spojených států amerických, kteří by s ETH rádi obchodovali. Pokud by nebyli vedeni americkými úřady jako oficiální investoři, pak by k takovému obchodu neměli přístup. Z ETH by se stala neregistrovaná cenina, se kterou mohou obchodovat pouze úřadem akreditovaní investoři.

Dlouhodobý vliv na Ethereum však zdaleka nemusí být nijak katastrofický. Přeci jen, kryptoměny jsou postaveny na decentralizaci, jakkoliv sporné může toto tvrzení u Etherea býti. Rozhodne-li se hlava Etherea, že rozhodnutí amerických úřadů bude ignorovat, pak bude ETH existovat i nadále. Pokud však budou burzy nuceny zaregistrovat se u amerických úřadů, aby mohli s ETH obchodovat i obyvatelé spojených států, pak je více než pravděpodobné, že jeho cena klesne.

ETH není cenina.

Druhou možností je, že úřady rozhodnou, že Ethereum není cenný papír. V takovém případě by podle webu Medium mohlo dojít k jeho pumpování. Na druhou stranu se nemusí stát nic a tohle vše vyšumí.

Je ale možné, že ačkoliv nebudou úřady považovat současné Ethereum za ceninu, mohou však udělit nadaci pokutu za nezaregistrování prvotního ICO prodeje. Taková možnost by se dala považovat za jakousi zlatou střední cestu. Aneb vlk se nažere a koza zůstane celá.

Závěr: O technologii budoucnosti rozhodují zákony z minulosti.

Budoucnost Etherea tedy v současnosti drží v rukou dva významné regulační úřady. Jaký bude jejich výsledek, lze zatím pouze odhadovat, a je nepravděpodobné, že jejich závěr bude oznámen ihned po jednání. Na vyjádření si nejspíš budeme muset ještě chvíli počkat.

Mezitím se však můžeme nad současnou situací trochu zamyslet. Regulační úřady, které vedou lidé, kteří kryptoměnám prozatím příliš mnoho nerozumí a spíše se jim moc nezamlouvají, rozhodují na základě zákona o cenných papírech z roku 1933 o technologii 21. století. Nezní to absurdně ?

Nejlepším výsledkem by samozřejmě bylo rozhodnutí, že Ethereum nelze klasifikovat jako ceninu. Vzhledem k postoji regulačních úřadů lze však čekat, že nebudou chtít tuto situaci ponechat bez postihu. V takovém případě lze očekávat, že nadace Ethereum dostane pokutu a samotné Ethereum zůstane regulátory nepolíbeno. Alespoň prozatím. Rozhodnou-li úřady, že Ethereum je cenina a pro obchodování s ní je třeba být jako občan Spojených států amerických zaregistrován u příslušných úřadů, octne se řada lidí v bodě, kdy nebudou vědět, co mají dělat. V rukou budou totiž najednou držet nelegální ceniny.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
3 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
N.O.H.A.

Napadlo vás,že by to nemusela být pravda?Četli jste nějaké oficiální oznámení?Na stránkách SEC žádná taková konkrétní informace není….

spot_img