Jak na NFT bez šílených poplatků sítě – BSC vs. ETH

4
(6)
Dariusz Matuszyński
Dariusz Matuszyński
Jsem zakladatelem portálu Kryptomagazin.cz, o kryptoměnách na české scéně nebylo prakticky nic, a tak jsem se rozhodl to napravit. Mám rád myšlenku decentralizace, trochu toho cypherpunku a kryptoanarchie. Krypto odvětví je můj svět, kde se denně pohybuji a pracuji, nemohu to tedy již nazvat koníčkem nebo zálibou. Rád vás na vašem kryptomagazínu vždy uvítám :)

Jistě jste zaznamenali, že NFT (non fungible token) je stále více populární. NFT obrázky se prodávají za miliony dolarů, je toto odvětví vhodné i pro běžné smrtelníky? Ano!

Těžko si představit, že za obrázek na blockchainu (jpeg, gif) někdo zaplatí miliony, realita je však taková, že několika umělcům se jejich malůvky opravdu za tyto ceny daří prodávat.

Ty nejdražší kousky se zatím prodávaly na ETH síti

Ethereum a jeho platforma Opensea je největším marketem NFT a těší se obrovské návštěvnosti.

beeple-opensea

Ano ceny které vidíte nejsou v dolarech ale ETH. Pokud tedy máte stovky Etherů, můžete si koupit nějaký kousek od Beeple (asi nejúspěšnější autor). Jeho nejdražší dílo se zatím prodalo za 69 mln USD. Zalistování jeho díla při ceně 1 USD dokonce způsobilo kolaps tržiště.

NFT na ETH se prodraží

Kdo z vás zkoušel nějakou tu transakci na ETH v poslední době, asi bude vědět o čem bude řeč. Ano, jsou to přemrštěné poplatky. Každé potvrzení transakce na ETH stojí desítky dolarů, a v případě mintování (vložení vašeho obrázku) na blockchain se jedná hned o několik potvrzení. Spálíte tak třeba 50-100 USD abyste vůbec svůj kousek vystavili, člověk který si jej bude chtít koupit zaplatí dalších 50-100 USD. Bariéra vstupu je zde obrovská.

Pro bohaté asi žádný problém, ale pro běžné smrtelníky mi přijde, že ETH začíná ztrácet smysl (alespoň prozatím právě kvůli vysokým poplatkům). Jediné proč by člověk mohl zavírat oči při každém kliku za 50 USD je maximální decentralizace, ano toto je její cena. Potřebuje ji ovšem začátečník, který si che krypto jen osahat nebo dělat obchody za stovky USD? Ne.

Binance chain (BSC) vs. Ethereum (ETH)

BSC ETH
Spíše centralizované – 20 nodů Plná decentralizace
Jedna transakce za 0.3 USD Jedna transakce za 30 USD
Transakce trvá 3 vteřiny Transakce trvá 5-10 minut
V počáteční fázi rozvoje Velmi rozvinutá infrastruktura
BSC vs. ETH

Než se dostaneme k NFT je třeba si říci proč je BSC vhodnou volbou pro ty, kteří nemají desítky nebo stovky tisíc USD, ale chtěli by si osahat NFT, yield farming, staking a další funkcionality na blockchainu. Prostě se zapojit do moderního finančního světa s menšími objemy.

Nízké poplatky, rychlé transakce, funkční aplikace, swapy (směna kryptoměn), hry, půjčování peněz apod… To vše dělá BSC velmi přístupným a stále více oblíbeným řešením, které začíná ETH šlapat na paty. Volume (objem) transakcí má nyní dokonce BSC několikanásobně vyšší než ETH, a je to právě díky jeho použitelnosti a nízkým poplatkům.

NFT na BSC – jak na to

Nejprve potřebujete mobilní peněženku nebo metamask (PC/mobil). Nejjednodušším řešením pro začátečníky je stáhnout is peněženku Safepal (iOS i Android), Trustwallet – na Android, Trust na iOS je bohužel osekaná, uložit si seed jak se patří a rovnou můžete začít.

Binance smart chain – BSC

Pokud na Binance smart chain BSC posíláte krypto, všechny kryptoměny zde zasílejte výhradně přes protokol BEP 20, dejte si pozor abyste tam neposílali něco jiného. Síť BSC používá na své poplatky BNB, budete tedy potřebovat zaslat nějaké to BNB na svou peněženku, třeba ten založený Safepal. Pokud žádné BNB nemáte, bude potřeba si jej nejdříve koupit na Binance. Pokud byste ještě zde neměli účet, můžete se registrovat přes náš link s 20% slevou na poplatky (doživotně).

Jakmile jste koupili a poslali BNB (BEP20) na Safepal peněženku, můžete začít. Oblíbenými NFT markety na BSC jsou třeba Bakeryswap, zde si můžete i vystavit vlastní NFT (mint artwork)

nebo si jen nějaké koupit/prodat, začínají se zde objevovat i známější umělci. Vzhled platformy ovšem pokulhává.

Druhým a již hezkým NFT tržištěm je Treasuryland, zde si však prozatím nemůžete vystavit své vlastní vytvořené NFT jako na Bakeryswap, ovšem můžete zdejší NFT nakupovat a zase je na této platformě i prodávat. Pozn: Na Safepalu se mi zde zatím do této platformy moc nedaří připojit, zadal jsem tedy seed do metamasku a Treasueralnd obsluhuji s něj…

Pro ty, kteří již mají trochu praxe není třeba se více rozepisovat jak na to, pokud by zde bylo více nováčků, kteří potřebují návod krok za krokem, napište nám do komentáře, bude-li velká odezva, připravíme jej pro vás obratem.

Dnes se budu účastnit také Webináře o NFT na Binance YouTube, tak se klidně přijďte podívat, vše si tam ukážeme. Odkaz na YouTube event zde, začínáme v 17:00 a dorazí i přažský umělec Martin Fischer jehož díla se prodávají za statisíce 🙂

Zajímá vás toto téma? Mám se o tom příště rozepsat více, třeba o oblíbeném Pancakeswap a dalších projektech na BSC?

Mohlo by vás zajímat:

Co je Metamask a jak funguje

Co je Binance smart chain a jak funguje

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4 / 5. Počet hlasujících 6

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
2 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
bkf1
Hodnocení článku :
     

“Zajímá vás toto téma? Mám se o tom příště rozepsat více, třeba o oblíbeném Pancakeswap a dalších projektech na BSC?”

Ano určitě, rád si to přečtu…

Poslední editace 3 let před přes bkf1
navinav
Hodnocení článku :
     

Výborný článok. Viem, že je to náročné na čas ale bolo by fajn, ak by ste tie články o nových projektoch písali ako pre úplných nováčikov, ktorí sa v novom projekte zatiaľ nepohybujú. Aby ste u nich v danej téme nepredpokladali nejaké hlbšie znalosti. Články budú možno trochu dlhšie ale kvalitnejšie a oslovia širšie publikum, ktoré si nebude musieť zháňať dodatočné informácie inde. Ak budú ľudia vedieť, že všetko k danej téme nájdu prehľadne na jednom mieste, tak sa sem iste budú aj v budúcnosti vracať. Verím, že kryptonadšenci, ktorí sa už v danom projekte pohybujú k tomu budú zhovievaví.

spot_img