Trump zakázal venezuelskou kryptoměnu Petro

0
(0)

Americký prezident Donald Trump vydal v minulém týdnu rozkaz, v němž zakazuje používání jakékoliv venezuelské kryptoměny, včetně rostoucí měny Petro. Důvodem je Trumpovo podezření, že se jedná o způsob obcházení sankcí, které Spojené státy Americké na Venezuelu v minulosti uvalily.

Donald Trump se za svou kariéru na postu 45. prezidenta Spojených států amerických proslavil mimo jiné například odstoupením od pařížské dohody či od dohody o transpacifickém partnerství. V posledních pár dnech způsobil pozdvižení také tím, že vydal příkaz zakazující používání jakékoli venezuelské kryptoměny. Zákaz se týká také měny Petro, která v pouhém předprodeji získala celkem 735 miliónů dolarů. Podle Donalda Trumpa se venezuelská vláda pomocí Petra pokouší obejít sankce, které na ní byly v minulosti uvaleny.

Kryptoměnou Petro proti ekonomické krizi

Petro je jakási venezuelská verze Bitcoinu, která se mimo jiné honosí tím, že je kryta největšími ropnými rezervami. Tedy těmi venezuelskými. Jedná se o první kryptoměnu, která byla vytvořena státem za účelem vyrovnání ekonomické krize, se kterou se Venezuela potýká. V předprodeji digitální měny Petro bylo vybráno na 735 miliónů dolarů. A ačkoliv Nicolás Maduro, prezident země, prohlásil, v návaznosti na ohlášení této nové kryptoměny, Venezuelu za světovou technologickou špičku, její obyvatelé se tak nejspíše necítí. Díky obrovské inflaci a nedostatku potravin musí stát hodinové fronty i na ty nejběžnější produkty.

Petro má být podle Madury způsobem, jak obejít sankce, které na jeho zemi uvalily Spojené státy Americké v rámci boje proti diktatuře ve Venezuele. Mimo jiné udělují také zákaz nákupu nových dluhopisů nebo uzavírat obchody s ropnou společností PDVSA, spadající pod státní správu.

A právě to se Donaldu Trumpovi nelíbí. Ve výkonném rozkazu, vydaném v pondělí 20.4, s okamžitou platností zakazuje veškeré transakce v USA související s venezuelskými digitálními měnami, mincemi, nebo tokeny vydané po 9.1.2018. Nezdráhá se označovat investici do těchto aktiv za přímou podporu venezuelské diktatury. Zákaz se vztahuje na všechny fyzické i právnické osoby, které podléhají jurisdikci Spojených států Amerických.

Platba Bitcoinem za lékařskou prohlídku? Ve Venezuele je to možné

Venezuela se však používání kryptoměn nebrání. Například Bitcoin a další digitální tokeny jsou již ve Venezuele široce používány, například jako zajištění proti hyperinflaci. Používá se také jako finanční prostředek, kterým lze platit prakticky za vše od návštěvy lékaře až po dovolenou. Vláda také slíbila, že Venezuelané budou moci používat mince v hodnotě 60 dolarů k placení daní a veřejných služeb. Avšak s venezuelskou minimální mzdou, pohybující se kolem 3 dolarů za měsíc, je nepravděpodobné, že se občané budou hrnout do nákupu velkých částek.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img