Neodmítáte peníze? /1. část

5
(2)
Kytka
Kytkahttps://kryptohodler.cz/
Člen týmu KM od začátku roku 2018. Zástupce hodlerské komunity, zakladatel webu KryptoHodler.cz. Autor se zaměřením na zajímavé novinky z kryptosvěta, propagátor finanční svobody a osobního rozvoje. Kytka je oddaný šiřitel "semínek" pozitivního přístupu k životu a snahy o změnu k lepšímu.

Možná si teď říkáte, co je to za hloupost. Kdo by je odmítal, že? Přesto to někteří lidé skutečně, ať už vědomě či podvědomě, dělají. V tomto článku se budeme věnovat tomu, proč to dělají a (ve druhé části) proč by to dělat neměli.

Předesílám, že zde nebudu rozlišovat mezi klasickými fiat penězi a kryptoměnami. Jestliže odmítáte fiat peníze a chtěli byste žít pouze na bitcoinu či altcoinech, tak vám do toho nebudu mluvit. Na rozdíl od aktuálního postoje některých institucí se já osobně domnívám, že kryptoměny penězi jsou. Jestli mám pravdu ale ukáže až čas.

Proč by někdo odmítal peníze

Jedna z častých příčin odmítání peněz je, že jsme se to v dětství naučili od rodičů či jiných osob v našem okolí, které na nás mají vliv. Někteří lidé často říkají, že peníze nejsou důležité, že na nich nezáleží, nebo dokonce že jich k životu není potřeba. To možná kdysi dávno skutečně platilo, ale dnes to v žádném případě neplatí. Moje prababička, podle vyprávění starších členů rodiny, říkávala tuto větu:

„Narodila jsem se chudá a chudá taky umřu.”

Máte nebo měli jste ve svém okolí někoho, kdo mluvil podobně? Pokud ano, možná jste slyšeli argumenty typu důležitější je charakter, peníze si do hrobu nevezmeš, kdo nekrade, ten nikdy nezbohatne atd.

Dobří lidé

Hodně opravdu velmi dobrých lidí a skvělých osobností bohužel odmítá peníze. Říkají, že jsou pro ně důležitější jiné věci, poukazují na chronické lakomce a vydřiduchy a sami se často až hrozí peněz. Vlastně je i chápu. Když pomyslíte kolik škody někteří lidé kolem sebe v honbě za penězi napáchali, tak není divu, že to vyvolává odpor zejména u dobrých lidí. Především pro vás jsem se rozhodl napsat tento článek.

Důvody a výmluvy

Důvodů pro odmítání peněz může být samozřejmě celá řada. Někdo je třeba spokojený chudý. Vědomě se tak rozhodl a ví co dělá. Chce zasvětit život vyšším cílům (např. náboženství), nebo chce mít jednoduše klid. Nezajímá ho, co si o tom myslí ostatní. Pokud mu to tak vyhovuje a je šťastný, tak proč ne.

Daleko častější je však lenost, strach z neúspěchu a neupřímnost k sobě samému. Změnit své myšlení a začít vědomě pracovat na zvyšování příjmů a budování finanční svobody je bezesporu těžký a časově náročný úkol, při kterém je potřeba pevná vůle a ochota zdravě riskovat. To je zřejmě ten důvod, proč hodně lidí raději volí zůstat tam, kde jsou.

Takoví lidé často lžou sami sobě i svému okolí, bojí se co by na to řekli jejich známí, kdyby neuspěli a neumí se rozhodnout. Často se na něco vymluví a vám řeknou, že na světě jsou přece důležitější věci, než peníze. To je bezesporu pravda, ale není to celá pravda.

Pokračování ve druhé části.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasujících 2

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
1 Komentář
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Rob

To jsem zvědav na další díl. Já bych slovo peníze rozebral i lingvisticky. Mnohdy to napoví. Sám patřím k těm, kdo často říká, že jsou důležitější věci, než peníze. A stále za tím stojím. Nicméně měna zásadně vylepšuje výměnný obchod a proto si myslím, že kvalitní měna, která není založena na lži, je velmi důležitá pro lidstvo, ikdyž ne nejdůležitější.

spot_img