Akcie Nvidia vs. Bitcoin, která investice bude z dlouhodobého hlediska dominovat?

5
(1)
Šimon Černík
Šimon Černík
Velký fanoušek Bitcoinu, filmový nadšenec, student vysoké školy v Brně, tvůrce audiovizuálního obsahu.

Akcie společnosti Nvidia a Bitcoin jsou dvě aktiva, která v prostředí investičních příležitostí vynikají svým potenciálem a volatilitou.

Obě mají za sebou dramatické vzestupy a pády, které mezi investory vyvolaly debaty o jejich udržitelnosti a budoucím růstu. Cílem tohoto článku je prozkoumat výkonnost a potenciál každé z nich. S pomocí dat rozhodneme, které aktivum by mohlo v dlouhodobém horizontu dominovat.

Porozumění akciím Nvidia

Společnost Nvidia Corporation (NASDAQ: NVDA), známá především svými výkonnými grafickými procesory (GPU), rozšířila svůj vliv daleko za hranice her.

Její vstup do oblasti umělé inteligence, datových center a automobilových technologií ji vynesl na pozici klíčového hráče v několika rozvíjejících se odvětvích.

Akcie společnosti zaznamenaly značný růst, zejména proto, že umělá inteligence a strojové učení se staly ústředním prvkem technologického pokroku.

Společnost v posledním čtvrtletí vykázala 20% nárůst tržeb. Příčinou je rostoucí poptávka v segmentech her a profesionální vizualizace. Podle údajů společnosti Finance Charts akcie společnosti Nvidia letos zatím vzrostly o téměř 54 %. Tím se zařadily mezi 10 nejvýkonnějších akcií ve svém oboru.

Prozkoumejte akcie Nvidia na platformě XTB

Analýza směřování bitcoinu

Nejznámější kryptoměna je symbolem volatility a velkolepých výnosů. Od svého vzniku v roce 2009 BTC trvale překonává výkonnost mnoha tradičních investičních aktiv, včetně akcií, dluhopisů a drahých kovů. Přesto cena bitcoinu zažívá značné výkyvy.

Poté, co koncem roku 2021 dosáhla historického maxima, čelila prudkému poklesu v souvislosti s obavami ohledně regulace a stability trhu.

Na přelomu let 2023 a 2024 však tato přední kryptoměna opět začala nabírat na síle v souvislosti s optimismem kolem potenciálního schválení spotového Bitcoin ETF.

Dne 14. března bitcoin zaznamenal nové historické maximum na úrovni 73 750 USD. Poté však zaznamenal ztráty na hodnotě v důsledku rostoucích geopolitických konfliktů a zvyšující se opatrnosti investorů.

Akcie Nvidia vs. Bitcoin a jejich srovnání

Akcie Nvidia a Bitcoin představují dvě značně odlišné příležitosti s jedinečnými riziky a odměnami. Pro jejich lepší srovnání je však důležité vzít v úvahu několik faktorů, včetně volatility a rizika, tržního potenciálu a návratnosti investice.

1. Volatilita a riziko

Ačkoli jsou aktiva známá svou volatilitou, akcie společnosti Nvidia se opírají o pevný obchodní základ, což je činí pro mnoho investorů lehce pochopitelnějšími. Hodnota bitcoinu má jak ekonomický, tak i filosofický přesah, který vyžaduje vzdělanost v oboru. Proto je edukace klíčovým rozdílem mezi akciovým trhem a investicemi do bitcoinu.

Výkonnost společnosti Nvidia je úzce spjata s poptávkou po produktech a inovacích v technologických odvětvích. Hodnota bitcoinu je přirozeně velmi kolísavá. Pokud investor do bitcoinu vstupuje na trh s bitcoinem bez této informace, může být zaskočen. Oba investiční produkty jsou však ovlivnitelné regulacemi, geopolitickými událostmi a makroekonomickými zprávami.

Stojí za zmínku, že volatilita bitcoinu je jednou z jeho nejcharakterističtějších vlastností, což z něj činí pro investory rizikové aktivum.

2. Tržní potenciál

Expanze společnosti Nvidia na trh umělé inteligence a deep learningu představuje jasnou cestu k růstu. Zejména s rostoucím uplatněním těchto technologií v různých odvětvích.

Stejně tak schválení spotových Bitcoin ETF ze strany regulačních orgánů je silným signálem přijetí bitcoinu v rámci tradičního finančního systému.

Regulatorní razítko zvyšuje legitimitu bitcoinu jakožto legitimního investičního aktiva. Dále posiluje důvěru investorů, zejména mezi institucionálními a konzervativními investory, kteří mohli s nad investicemi do kryptoměn váhat kvůli jejich neregulované povaze.

3. Návratnost investice

Návratnost investice do bitcoinu byla v minulosti mimořádná, zejména pro brzké investory. Extrémní návratnost investic do bitcoinu značně převyšuje tradiční aktiva, jako jsou akcie a zlato.

Pro představu, návratnost investice do indexu S&P 500 představuje za 14 let 313 %. Zlato se za stejné období zhodnocovalo v průměru o 107 % ročně nad úrovní inflace. A Bitcoin za posledních 14 let dominoval se zhodnocením 2 100 000 000 %.

Shrnutí

Rozhodnutí, zda jsou lepší investicí akcie společnosti Nvidia nebo Bitcoin, závisí na toleranci k riziku, investičním horizontu a víře v určitý technologický pokrok.

Při pohledu do budoucnosti se zdá, že akcie společnosti Nvidia jsou připraveny zajistit trvalý růst díky perspektivním produktům a službám. Bitcoin je sice potenciálně lukrativní, ale nese s sebou rizika, která mohou konzervativnější investory odradit.

Nvidia nabízí tradičnější investici do rychle rostoucí společnosti, zatímco bitcoin představuje rizikovější, ale potenciálně lukrativnější sázku na revoluční finanční technologii.

Investujte do bitcoinových ETF na platformě XTB

Zdroje:

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasujících 1

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img