Blockchain jako nástroj pro zmírnění následků Brexitu

0
(0)

Je jasné, že řešení otázek Brexitu je velmi komplikované a dotkne se naprosto všech oblastí. Mezi jednu z těch nejsložitějších a nejvíce diskutovaných záležitostí  během rozhovorů mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií patří také otázka irské hranice. Současný ministerský kabinet ve vládě premiérky Teresy Mary Mayové se domnívá, že řešení tohoto palčivého problému by se mohlo skrývat v nových technologiích.

Britský ministr financí fandí blockchainu

Podle britského ministra financí, Phillipa Hammonda, je nejlepším způsobem, jak zajistit mezinárodní obchod přes irskou hranici poté, co Británie opustí EU, použití technologie blockchain.

“Máme zde novou technologii, která je nám k dispozici… Netvrdím o sobě, že jsem bůhvíjakým technologickým odborníkem, ale ta nejvíce zřejmá technologie, která se nám v tuto chvíli nabízí, je právě blockchainová technologie.”

Tyto slova uvedl Hammond ve své odpovědi pro zpravodajskou agenturu Reuters. Reagoval tak poté, co se jej reportér zeptal, jaká opatření se chystá vláda přijmout, aby zajistila co nejhladší pokračování obchodu i po Brexitu.

Mohlo by vás zajímat: Dubaj buduje vládu postavenou na blockchainu

Ostrov jménem Irsko

Severní Irsko je součástí Velké Británie. Irská republika je nezávislým státem a členem EU. Vzhledem k faktu, že se občané Spojeného království v celonárodním referendu před dvěma lety vyjádřili pro možnost odchodu z EU, existují nemalé obavy, že hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou by se vlastně stala vnější hranicí Evropské unie.

To by výrazně bránilo pohybu osob a obchodu na ostrově. Během vyvážených jednání o otázkách Brexitu došlo ke shodě v názoru, že se obě strany chtějí vyhnout “tvrdé” hranici a současně chtějí respektovat rozhodnutí o referendu.

Připomínáme, že blockchainová technologie není již pro britskou vládu žádnou novinkou. Velká Británie patří mezi státy, které se s ní aktivně seznamují a zkoumají její přínos. Například v srpnu ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že experimentuje s možností ukládat digitální důkazy do blockchainu jako součást plánů reforem Úřadu pro spravedlnost a soudní řízení (Her Majesty’s Courts and Tribunals Service – HMCTS). Tento úřad vznikl 1. dubna 2011 a snaží se mimo jiné o vytvoření bezproblémových a nezmanipulovatelných kontrolních mechanismů. K tomu se blockchain naprosto perfektně hodí.

Tip redakce: Internet pro každého aneb jak může blockchain pomoci Africe

Uchování archivních záznamů a bezpečnost potravin

Další britský veřejný subjekt, který zkoumá možnosti a potencionální využití blockchianové technologie je národní archiv. Ten v polovině letošního roku odhalil své smělé plány na ověření uložených dokumentů právě s použitím blockchainu.

Vedle HMCTS a Národního archivu byla tato technologie také testována vládní Agenturou pro potravinové standardy (Food Standards Agency). Ta je zodpovědná za ochranu veřejného zdraví ve vztahu k potravinám v Anglii, Walesu a Severním Irsku. V tomto konkrétním případě byla blockchainová technologie použita pro kontrolu hovězího masa na jeho cestě z jatek až na pulty obchodů. Agentura se navíc nechala slyšet, že plánuje v budoucnu rozšíření tohoto pilotního provozu i na další potraviny.

Doporučujeme i náš další článek: Austrálie pracuje na národním blockchainu a použije technologii od IBM

Závěr

Na tomto případě je dobře vidět, že technologie blockchainu má co nabídnout. Velmi vážně a seriózně se jí zabývají nejen banky, velké mezinárodní společnosti či burzy, ale i regulátoři a národní vlády. Už jen samotný fakt, že britská vláda blockchain veřejně zmiňuje a přemýšlí o jeho využití v souvislosti s odchodem Velké Británie z EU a zmírnění následků Brexitu, je pro tuto technologii skvělým vysvědčením a doporučením.

Naše nejnovější video:

Zdroj:
ccn.com

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img