Thajské banky mohou zakládat pobočky pro obchodování s kryptoměnami

0
(0)
Denisa Falta
Denisa Falta
Původem vystudovaná ekonomka, se zkušenostmi z bankovnictví, neziskovek a později s vlastním podnikáním. Přes sci-fi, zejména utopické a dystopické romány, jsem se dostala až ke kryptoměnám a blockchainu. Na nich mě fascinuje možnost sledovat v přímém přenosu to, co by dřív bylo považováno za sci-fi.

Thajsko pokračuje ve vytváření právního rámce pro kryptoměny. Zatím posledním krokem je nařízení thajské centrální banky (Bank of Thailand) pro banky ohledně obchodování s kryptoměnami

Zakládání poboček pro obchodování s kryptoměnami…

I když nadále platí pro thajské banky pravidlo, že s kryptoměnami nesmí obchodovat přímo, podle nejnovějšího nařízení z 1. srpna 2018 jim bude povoleno zakládat pobočky. Těm bude tato činnost, pod podmínkou dodržení určitých pravidel, povolena.

Mohlo by vás také zajímat: V Asii se otevírají nové burzy, lákají na nulové poplatky

Podle posledních zpráv ze země tak thajské banky  mohou nově založit pobočky a těm pak bude dovoleno vydávat digitální tokeny, poskytovat makléřské služby pro kryptoměny, provozovat kryptofirmy a investovat do kryptoměn.

…ale ne pro jednotlivce a veřejnost

Celé to má ovšem jeden háček. Zatímco banky mají nyní možnost zakládat pobočky zabývající se kryptoměnami, těmto pobočkám je zakázáno nabízet kryptoslužby  jednotlivcům a veřejnosti a mohou tak obchodovat pouze s jinými podniky, které jsou schváleny thajskou komisí pro cenné papíry a thajským úřadem pro pojišťovnictví.

Předchozí regulace v Thajsku

Letos v květnu vydala thajská vláda regulační rámec, který definuje kryptoměny jako “digitální aktiva a digitální tokeny”, a zahrnuje je pod kontrolu a správu thajské komise pro cenné papíry.

O tématu jsme také psali: Přehled regulací ve světě

Počátkem června odhalila centrální banka Thajska, že zvažuje zavedení “nového způsobu mezibankovního vypořádání” pomocí digitální měny vydané centrální bankou (CBDC). Podle banky by přijetí vlastní kryptoměny snížilo náklady na transakce a také by snížilo dobu transakce a ověřování “kvůli snadnějšímu procesu zprostředkování ve srovnání se stávajícími systémy”.

Již v červenci vydala thajská vláda nařízení o počátečních nabídkách mincí (ICO), a tak se stala jednou z prvních jurisdikcí na světě, která ICO umožnila fungovat v plně regulovaném prostředí.

Zdroj: Cointelegraph.com

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img