Další rekord pro Ethereum – sedm po sobě jdoucích dní záporné emise

5
(4)

Ethereum podniká první nesmělé kroky směrem k plné deflaci poté, co si připsalo sedm po sobě jdoucích dní záporné emise. I když se nemusí jednat o opakující se trend, jde jistě o zajímavý náhled do budoucnosti toho, co síť čeká.

Ethereum – Sedm dní v řadě

Na pozadí působivých cenových výkonů a rostoucí poptávky zaznamenává Ethereum (ETH) další zajímavý milník: 7 dní deflační emise v řadě. To znamená, že v tomto časovém rámci bylo zničeno více Etherea, než kolik ho bylo vytvořeno těžbou.

Základní kameny pro zavedení deflace položil hard-fork London zavedením mechanismu spalování. Od jeho zavedení bylo spáleno Ethereum v hodnotě více než 3 miliardy dolarů a údaje společnosti Ultrasound Money ukazují, že denně je spáleno cca 15 000 ETH, vzhledem k současným cenám se tedy bavíme o hodnotě přibližně 60 milionů dolarů. Analytická data WatchTheBurn pak ukazují, že rozdíl mezi mírou spalování a čistou emisí činil (v době psaní článku) mínus 8 000 ETH za posledních sedm dní.

ETH burn
Zdroj: https://watchtheburn.com

Svou roli v současném trendu u tohoto aktiva mohou hrát i ceny plynu (gas). V posledních týdnech došlo k drastickému nárůstu jeho ceny do té míry, že průměrné transakční náklady v síti přesáhly 50 USD.

“Vzhledem k aktuální emisi PoW (4,5 %) se deflační ETH neočekávalo”

-sdělil Anthony Sassano, spoluzakladatel EthHubu na serveru The Daily Gwei. Přechod na ETH 2.0 je naplánován na rok 2022, ale i tak se podlě něj jedná o vzácný pohled do budoucnosti tohoto aktiva.

Ethereum tak pokračovalo ve svém působivém výkonu z října, kdy prudce vzrostlo a dosáhlo nového historického maxima 4 638 dolarů. Tržní kapitalizace druhé největší kryptoměny činí 536 miliard dolarů, zatímco 24hodinový objem transakcí vzrostl o 23,08 % a ustálil se na 18 miliardách dolarů (údaje platné v době psaní článku).

Budoucnost

Až se Ethereum 2.0 stane skutečností, přinese něco víc než jen deflační tlak. Analytická společnost Ultrasound předpovídá, že po dokončení přechodu se nabídka Etherea může snižovat až o 2 % ročně.

V tuto chvíli Ethereum nemá stanoveno celkové množství mincí a jeho cirkulující nabídka je na úrovni 118 187 792 ETH. (Oproti tomu BTC má ve svém kódu stanoveno celkové množství mincí na 21 000 000).

Aktuálně jsou přípravy na dosažení Ethereum 2.0 v plném proudu. Upgrade Altair byl úspěšně spuštěn a míra optimismu pro bezproblémový přechod ve vývojovém týmu v Řecku stoupá.

Závěr

Ethereum 2.0 také znamená přechod z Proof-of-Work na Proof-of-Stake, což výrazně sníží úroveň spotřeby energie sítě. Všeobecně se očekává, že v rámci řady funkcí, které do sítě přijdou, se výrazně sníží poplatky za plyn.

Máte-li jakýkoli dotaz týkající se kryptoměn, neváhejte se přidat do naší diskuzní skupiny na Facebooku. Rádi vás také přivítáme na našem oficiálním discord serveru ZDE.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasujících 4

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img