Průvodce pro začátečníky: Jak zajistit své kryptografické portfolio (1. díl)

2.7
(6)

Kryptoměnový trh nabírá na obrátkách a mnoho nových investorů do něj v poslední době vstoupilo, či se na tento krok chystá. Nejen jim je načase připomenout, že k minimalizaci rizik mohou využít celou řadu strategií. Vítejte u našeho průvodce zajištění v kryproměnách.

Mnoho kryptoměn dosáhlo v posledních týdnech nových historických maxim (ATH – all time high), přičemž objemy obchodů v průběhu roku prudce rostly. Kryptoměnový prostor zažívá svůj dosud největší býčí běh, a přestože se mnozí domnívají, že by tento cyklus mohl pokračovat ještě nejméně několik měsíců, mějte na paměti, budoucí pohyby trhu nelze předvídat.

Během vrcholů trhu může optimismus ovlivnit racionální rozhodování. Investoři mohou být v pokušení zdvojnásobit finanční páku nebo zanedbat (když ceny rostou) strategie řízení rizik, což může mít dramatické důsledky během poklesu.

Kryptoměnová myšlenka “HODL”, která prosazuje držení všech investic a nikdy je neprodávat, nemusí být pro každého tou úplně nejoptimálnější strategií. Pro ty, kteří chtějí na trhu s kryptoměnami uspět, existuje několik osvědčených strategií, které lze použít k zajištění portfolia.

Dollar Cost Averaging (průměrování nákladů)

Asi nejjednodušším způsobem, jak řídit riziko na trhu, je vybírat zisky. Prodej však s sebou nese i riziko. Příliš brzký odchod z trhu by mohl znamenat, že přijdete o obrovské zisky, pokud budou ceny i nadále stoupat. Zde přichází ke slovu oblíbená strategie “Dollar Cost Average (DCA)”. DCA spočívá v postupném nákupu (nebo prodeji) investičního aktiva, místo v jednorázovém vstupu či opuštění trhu. Metoda DCA je obzvláště užitečná na volatilních trzích, jako je trh s kryptoměnami.

DCA pomáhá zvládat nejistotu cenové akce; je užitečná pro rozhodování, kdy prodat. Místo aby se člověk snažil identifikovat vrchol býčího trhu, může jednoduše prodávat postupně, jak trh roste.

Mnoho úspěšných obchodníků tuto strategii v té či oné podobě uplatňuje. Někteří používají DCA k nákupu kryptoměn každý měsíc, zatímco jiní mohou provádět nákupy denně nebo týdně. Centralizované burzy, jako je třeba americká Coinbase, nabízejí nástroje pro automatické využívání strategie DCA.

Z historického hlediska jsou medvědí trhy kryptoměn těmi nejlepšími časy pro akumulaci aktiv. Naopak býčí trhy nabízely nejlepší dobu k prodeji. DCA se proto nejlépe využívá v případech, pokud se zohlední cyklická povaha trhu.

Pokračování příště…

Máte-li jakýkoli dotaz týkající se kryptoměn, neváhejte se přidat do naší diskuzní skupiny na Facebooku. Rádi vás také přivítáme na našem oficiálním discord serveru ZDE.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 2.7 / 5. Počet hlasujících 6

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img