Charles Hoskinson kritizuje MMF za jeho komentáře proti kryptoměnám

5
(11)

Mezinárodní měnový fond (MMF) varoval rozvíjející se ekonomiky, že přijetí digitálních měn, pokud nebude řádně regulováno, může vyvolat “kryptonizaci” místních ekonomik. Podle MMF by kryptonizace mohla potenciálně narušit finanční stabilitu v rozvojových zemích, které digitální aktiva přijímají, a nejsou tak pro ně vhodnou investicí.

Varovná zpráva MMF

V nedávno zveřejněné zprávě o globální finanční stabilitě se můžeme dočíst:

“Přijetí kryptoaktiv a stablecoinů na rozvíjejících se trzích a v rozvojových ekonomikách by mohlo představovat výzvu pro makroekonomickou a finanční stabilitu těchto zemí”

MMF dále dodává, že s pokračujícím vývojem a růstem odvětví kryptoměn se nutně zvyšovala i rizika, která představují pro ekonomiky, přestože se zdá, že jsou “prozatím pod kontrolou”. Nové druhy rizik které se pravděpodobně objeví, by podle MMF měly pocházet ze stablecoinů a oblasti decentralizovaných financí (DeFi).

Jako jisté varovné znamení rizika nejen pro kryptoměnový trh, ale i pro celou globální ekonomiku MMF uvádí zejména nedostatečnou transparentnost rezerv, které stablecoiny kryjí. Zpráva varuje, že kolaps stablecoinů, které v poslední době zažívají velký růst, by mohl ovlivnit i další odvětví globálního finančního trhu.

Reakce Charlese Hoskinsona

Zpráva si vysloužila řadu reakcí důležitých lidí nejen z oblasti kryptoměn. Na výroky uvedené ve zprávě reagoval i zakladatel třetí největší blockchainové sítě Cardano – Charles Hoskinson. Hoskinson si rýpl do varování MMF. Uvedl, že MMF se pouze obává, že by mohl ztratit kontrolu nad globálními financemi, pokud se decentralizace stane hlavním proudem, a dodal, že naopak kryptoměny (v rozporu s varováním MMF) zachrání rozvíjející se ekonomiky před hyperinflací.

MMF se v minulosti již několikrát vyjadřoval na adresu kryptoměn. Když Salvador poprvé přistoupil k přijetí bitcoinu jako zákonného platidla, organizace zemi varovala, že by takový krok mohl způsobit vysoce nestabilní ceny komodit. Zdůraznila také zvýšené riziko, že aktiva v kryptoměnách budou použita v rozporu se zákony proti praní špinavých peněz a při financování terorismu.

Varování však prezidenta Bukeleho neodradily od toho, aby zákon skutečně prosadil a zavedl. Salvador přistoupil k zavedení zákona v září a dle vývoje posledních týdnů dal ostatním zemím důvod, aby jej chtěly následovat.

Závěr

Společně s tím, jak se trh a odvětví kryptoměn rozšiřuje, bude pravděpodobně čelit dalším třenicím ze strany regulačních orgánů a vlád. MMF již naznačil, že CBDC, proti kterým se ovšem ostře ohradili zarytí zastánci kryptoměn (včetně třeba Edwarda Snowdena), je pro ekonomiky přijatelným způsobem digitalizace. Osobně raději vždy dám přednost Bitcoinu…

Máte-li jakýkoli dotaz týkající se kryptoměn, neváhejte se přidat do naší diskuzní skupiny na Facebooku. Rádi vás také přivítáme na našem oficiálním discord serveru ZDE.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasujících 11

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img