[Návod] Jak darovat kryptoměny k Vánocům? Vytvořit papírovou peněženku (paperwallet) je velmi snadné!

5
(2)
Kytka
Kytkahttps://kryptohodler.cz/
Člen týmu KM od začátku roku 2018. Zástupce hodlerské komunity, zakladatel webu KryptoHodler.cz. Autor se zaměřením na zajímavé novinky z kryptosvěta, propagátor finanční svobody a osobního rozvoje. Kytka je oddaný šiřitel "semínek" pozitivního přístupu k životu a snahy o změnu k lepšímu.

Vánoce se pomalu, ale jistě blíží a my jako správní kryptonadšenci začínáme přemýšlet o tom, zda letos neobdarujeme své přátele nebo rodinné příslušníky nějakou kryptoměnou. A jak už název článku napovídá, ideální volbou je pro tyto účely papírová peněženka. Samozřejmě vám tento článek poslouží i v případě, že si chcete vytvořit paperwallet pro sebe. Ukážeme si, jak si papírovou peněženku bezpečně a rychle vytvořit a máme pro vás i tip na to, jak lze Bitcoin (či jiné altcoiny) darovat opravdu originálním způsobem.

Důvěryhodnost papírových peněženek utrpěla – BitcoinPaperWallet obsahuje back door

Samozřejmě se nemusíte omezovat jen na Vánoce. Darovat Bitcoin je možné i při jakékoli jiné příležitosti, jako jsou např. narozeniny, výročí, či příchod nového člena rodiny na svět. Než však přikročíme k návodu, máme pro vás několik důležitých poznámek.

Několik rad úvodem

  • Tištěná peněženka je velmi náchylná na vodu či oheň, proto zvažte její zatavení do fólie nebo jiný způsob ochrany a také si můžete udělat více kopií, které rozmístíte na různá místa.
  • Nezapomeňte, že musíte vytvořit paperwallet pro vámi zvolenou kryptoměnu. Nelze tedy odeslat např. BTC na LTC veřejnou adresu nebo naopak! Nebyli byste první, kdo takto omylem spálil své kryptoměny.
  • Nepoužívejte jednu peněženku opakovaně, ale vždy si vytvořte novou, jakmile svůj privátní klíč někam zadáte. Na novou peněženku si pošlete svůj případný zůstatek ihned po provedení odchozí transakce.
  • Svůj soukromý klíč nikomu nesdělujte, nezapisujte si ho do počítače či mobilu a ani si nepořizujte fotky. Snažte se ho držet v bezpečí.

Více bezpečnostních zásad si přečtěte v tomto článku.

Jak darovat kryptoměnu

Nejprve zvolte, jakou kryptoměnu někomu věnujete. Mohli bychom uvažovat i o jiných kryptoměnách, ale vzhledem k tomu, že Bitcoin je přece jen nejbezpečnější a nejvhodnější pro dlouhodobé držení, tak jsme si ho vybrali a totéž doporučujeme i vám. Zejména ho upřednostněte tehdy, pokud jej chcete dát někomu, kdo ještě žádnou kryptoměnu nemá. BTC je zkrátka základ a jako dárek dobrá volba.

Vytvořte si paperwallet sami

Kryptoměnu nejprve nakoupíme, poté si vygenerujeme paperwallet, vytiskneme nebo přepíšeme veřejnou adresu a klíč, pečlivě zkontrolujeme a na veřejnou adresu odešleme zakoupené mince. Následně na webu https://www.blockchain.com/explorer zkontrolujeme, že BTC dorazil a můžeme zabalit a někomu darovat. V závěru článku vám ještě nabídneme tip na super tajný „pirátský poklad”.

Začít můžete tím, že půjdete na některou kryptoburzu, např. Coinbase (návod zde), a nakoupíte Bitcoin (popř. jiné kryptoměny). Darujte tolik, aby to odpovídalo vašim finančním možnostem a povaze dárku. Ideální je zvolit nějaké kulaté číslo, ale lze také do částky zakomponovat významné výročí či narozeniny, apod.

Z Coinbase Pro (dříve GDAX) odešlete BTC na veřejnou adresu peněženky bez poplatků. (Jak ji vytvořit si hned řekneme.) To vám tuto část usnadní, protože nebudete muset odečítat poplatky a riskovat, že se něco pokazí a do peněženky nepřijde přesná (kulatá) suma.

Jak vytvořit papírovou peněženku (paperwallet)

Druhým krokem je bezpečná offline tvorba papírové peněženky. Paperwallet je psaná nebo tištěná forma zálohy kombinace veřejné adresy a privátního klíče. Kdo vlastní privátní klíč, vlastní i kryptoměny, které jsou na dané veřejné adrese uzamčeny na blockchainu vybrané kryptoměny.

My použijeme generátor z webu https://walletgenerator.net/, ale sami si snadno najdete i jiné možnosti s jiným designem. Jen se vždy ujistěte, že se jedná o ověřený web. Samotný postup bude velmi podobný.

Vstupte na stránku walletgenerator.net a klikněte na „download this website from Github” – do počítače se vám stáhne složka zabalená v zipu.

Vypněte internet (důležité!), připojte tiskárnu, otevřete staženou složku „WalletGenerator.net-master.zip” a spusťte soubor „index.html”.

Nyní se vám ve vašem prohlížeči otevřel open source paperwallet generátor offline, díky čemuž bude tvorba peněženky bezpečnější. Jezděte myší po monitoru, dokud odpočet nedojede až do 0.

Rozklikněte si záložku „Paper Wallet”. Vpravo nahoře si zvolte pro jakou kryptoměnu chcete peněženku vytvořit. Stránka se chlubí 197 podporovanými kryptoměnami, bohužel jsou to většinou úplně neznámé shitcoiny. Pokud chcete, můžete si zvolit také heslo, ale není to nutné. O něco níže vpravo již vidíte tlačítko „Print” (tisk).

Jakmile máte peněženku hotovou, můžete kliknout na „Print” a peněženku si vytisknout. Doporučujeme udělat alespoň dvě kopie, které schováte na různá místa. Místo tisku můžete také použít paměťovou kartu nebo papír.

Až budete hotovi, přejděte na jinou stránku a poté si ze svého prohlížeče vymažte nedávnou historii vč. mezipaměti a pak vypněte (restartujte) počítač i tiskárnu.

Peněženku si dobře uschovejte a dodržujte bezpečnostní pravidla uvedená v tomto a dalších článcích. Pro vyšší bezpečnost můžete použít čistý OS, nové nezavirované PC a tiskárnu. Pokud jste extrémně paranoidní, můžete po vytvoření peněženky vše pečlivě rozbít kladivem a následně zakopat. Protože by to však bylo neekologické, zkuste raději vymazat mezipaměť prohlížeče i tiskárny, popř. tiskárnu nadále používejte pouze s vypnutým internetem.

Originální dárek

Nyní se zaměřme na to, jak kryptoměny darovat kreativním a originálním způsobem. Samozřejmě můžete použít obyčejnou obálku nebo dárkové balení, do kterého paperwallet zabalíte. Proč ale nedarovat vkusnou drobnost, která obdarovanému zároveň poslouží coby nenápadný úkryt privátních klíčů s darovanými Bitcoiny?

Zvolit lze jakýkoli předmět, který bude dlouhodobě umístěn někde na poličce nebo třeba na zdi. Ideálně něco drobného a nenápadného, jako jsou hodiny, zarážka na knížky, nebo třeba obrázek. Pokud se navíc rozhodnete použít kovový předmět a kvalitní trvanlivý lakový fix nebo do něj adresu a klíč rovnou vyryjete, můžete docílit velmi odolného výsledku. Klíč se však snažte co nejvíc ukrýt, aby ho někdo náhodně neobjevil.

Pirátská loď – hledání pokladu!

Inspirovat se také můžete třeba tímto tipem. Zakupte dva obrázky s nějakým pěkným motivem nebo rámečky, do kterých vložíte rodinné fotky či vlastní výtvory apod. My jsme zvolili motiv pirátské lodi.

Veřejnou adresu napište tenkým permanent makerem (či jiným vhodným fixem, který časem nevybledne) na zadní stranu rámečku (obvykle dřevotřísková destička). Privátní klíč rozdělte na dvě stejně dlouhé části a každou z nich pečlivě zapište, tentokrát však z vnitřní strany. Ujistěte se, že nápis neprosvítá skrz motiv obrázku.

Na vnitřní stranu destičky uvnitř rámečku, kde jste klíč napsali, můžete nalepit list papíru (ideálně rovnoměrně potištěného tmavým tiskem), čímž docílíte, že se ke klíči nikdo nedostane, aniž by neprolomil tuto „pečeť.” Lepidlo či oboustrannou lepicí pásku pochopitelně nanášejte pouze na okraje, aby klíč zůstal čitelný. Pokud se vám to zdá příliš zastaralé, můžete použít paměťové karty.

Díky tomu, že nemusíte nic tisknout, ještě víc zvýšíte bezpečnost tvorby peněženky, protože se nemusíte obávat uložení tisku v paměti tiskárny apod. Dbejte však na pečlivost při zápisu každého znaku, protože máte jen jeden pokus a výsledek samozřejmě několikrát pečlivě překontrolujte! První znak privátního klíče můžete napsat trochu větší, aby bylo zřejmé, která část je začátek.

Obrázky sestavte a je hotovo! Nyní máte zajímavý dárek, který zároveň ukrývá klíč k pokladu. Tajemství znáte jen vy a obdarovaný, kterému do balíčku s dárkem nezapomeňte přibalit mapu pokladu, aby věděl kde má klíč hledat, jak ho použít k odemknutí mincí a kolik se jich uvnitř ukrývá. Připište i doporučení, aby poklad nechal náležitě dlouho ležet v úkrytu, dokud jeho cena pořádně nestoupne.

Již brzy najdete na Kryptomagazínu článek, který bude sloužit obdarovanému jako návod k darované kryptoměně. Jakmile ho dokončíme, bude k dispozici na našich stránkách.

Závěr

Darovat kryptoměny není složité a díky paperwallet to zvládne každý. Nemusíte se držet jen běžné tištěné verze, ale můžete trochu popustit uzdu své fantazii. Když k ukrytí privátního klíče použijete nějaký dekorativní předmět, lze vytvořit skutečně originální a zároveň hodnotný dárek, který potěší.

Při jeho tvorbě buďte obzvlášť opatrní a pečliví, aby vámi obdarovaná osoba svůj „pirátský poklad” skutečně nalezla tam, kde jste ho v dobré víře ukryli. Nemusíte se držet našeho kreativního řešení. Zkuste sami vymyslet něco originálního. Budeme rádi, když se s námi o své nápady podělíte do komentářů pod tímto článkem.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasujících 2

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
4 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Miroslav
Hodnocení článku :
     

Ďakujem za návod

Vladimír

PŘED DVĚMA ROKY JSEM ZALOŽIL PENĚŽENKU A VLOŽIL DO NÍ MONERO.MÁM VYTISKNUTOU VEŘEJNOU ADRESU.NYNÍ POTŘEBUJI ZJISTIT SOUČASNÝ ZŮSTATEK ALE PO DVOU LETECH JSEM ZAPOMNĚL JAKÝ JE POSTUP PRO TENTO PŘÍPAD.DĚKUJI ZA RADU.VL.

Pavel

Rozhodně nedoporučuji používat stránku walletgenerator.net
Autor stránky vám dříve nebo později ukradne peníze, protože si ukládá váš soukromý klíč.
Přečíst si o tom můžete v tomto článku Medium
Odpojení od internetu vám podle mě nepomůže, protože vám “vygeneruje” předem nachystaný klíč. Relativně bezpečná by měla být stránka bitaddress.org – na Githubu v ní od roku 2016 nikdo nenašel vážnější chybu.

igo
Poslední editace 2 let před přes igo
spot_img