Krize dluhového stropu USA – býčí, nebo medvědí zpráva pro bitcoin?

4.9
(10)

Spojené státy dosáhly svého dluhového stropu 31,4 bilionu dolarů a docházejí jim peníze. Jak zdůraznila ministryně financí Janet Yellenová, dluhový strop musí být zrušen do 1. června. V opačném případě země riskuje, že nesplní své dluhové závazky vůči držitelům státních dluhopisů.

Patová situace v jednáních o zvýšení dluhového limitu americké vlády dolarů udržuje trhy v nejistotě. Někteří analytici se postavili proti konsenzu a varují, že případná dohoda může být pro kryptoměnový trh zprávou medvědí.

USA (znovu) dosáhly dluhového limitu

Spojené státy dosáhly 19. ledna svého zákonného dluhového limitu ve výši 31,4 bilionu dolarů. To přinutilo ministerstvo financí zavést mimořádná opatření a snížit zůstatek na všeobecném účtu státní pokladny (TGA), aby vláda mohla fungovat.

Podle společnosti MacroMicro se zůstatek TGA snížil ze zhruba 500 miliard USD na začátku února na 68 miliard USD minulý týden. Podle Goldman Sachs se hotovostní zůstatek ministerstva financí pravděpodobně začátkem června sníží na minimálně požadovaných 30 miliard USD. To znamená, že přibližně do té doby musí být dosaženo dohody o dluhu. Jinak hrozí katastrofální platební neschopnost.

To také znamená, že jakmile bude dluhový limit zvýšen, bude se ministerstvo financí snažit svůj hotovostní zůstatek vydáváním státních dluhopisů obnovit. To může ze systému vysát likviditu a vyvolat tlak na růst výnosů dluhopisů, protože zvýšená emise by měla tendenci tlačit ceny dolů a zvyšovat výnosy. A bitcoin (BTC) je známý tím, že se pohybuje opačným směrem, než výnosy dluhopisů.

Případná dohoda by tak mohla eliminovat velkou ekonomickou nejistotu. Ovšem aktiva jako bitcoin, která nemají žádnou vazbu na reálnou ekonomiku a jsou silně závislá na fiat likviditě, by ve skutečnosti mohla utrpět. Noelle Achesonová, autorka newsletteru Crypto Is Macro Now, k tomu uvádí:

Emise dluhu za účelem doplnění pokladny bude mít opačný efekt. Peníze se přesunou z hotovosti a rizikových aktiv do amerických státních dluhopisů. Zejména když výnosy těchto nástrojů vzrostou, aby vyrovnaly nárůst nabídky. To by mohlo být špatné pro bitcoin a zlato, jejichž cena teoreticky klesá, když výnosy rostou (prostředí vysokých výnosů nebývá dobré pro aktiva, která nic nevynášejí). Navíc emise většího objemu amerického vládního dluhu by zvýšila veřejné výdaje. To by bylo dobré pro ekonomiku, a dále by oddálila pravděpodobnost snížení sazeb.

Závěr

Trh se zatím shoduje na tom, že platební neschopnost by byla pro americkou ekonomiku a globální finanční systém katastrofou. Odborníci mluví o padajících akciových trzích, ztrátě milionů pracovních míst a pádu ekonomiky do recese.

Podobnou situaci jsme viděli během covid krachu v březnu 2020, kdy se bitcoin propadl o více než 50 %. Jinými slovy, bitcoin zůstává do značné míry rizikovým aktivem citlivým na likviditu.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.9 / 5. Počet hlasujících 10

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img