Regulace kryptoměn je nutná pro všechny – pro ty špatné, ale i pro ty dobré

5
(4)

Jakou roli bude hrát regulace kryptoměn, jaký typ regulace je nutný a kdo bude kryptoměny regulovat? Tyto a další otázky se přenesly do diskusí na výročním zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) 2023 ve švýcarském Davosu. To se konalo v termínu 16. do 20. ledna a téma znělo “Spolupráce v roztříštěném světě (Cooperation in a Fragmented World)”.

Vedoucí představitelé vlád a podniků diskutovali o stavu světa a prioritách pro nadcházející rok. Diskutovalo se mimo jiné o technologii blockchain, kryptoměnách a také metaversu. Na fóru zazněla potřeba globální koordinace v oblasti regulace kryptoměn i potřeba úzké spolupráce vlád.

Regulace je pro dobro všech

Během panelové diskuse na téma “Nalezení správné rovnováhy pro krypto” na WEF 2023 promluvila Mairead McGuinnessová, komisařka pro finanční služby, finanční stabilitu a unii kapitálových trhů v Evropské komisi. Ta uvedla, že krypto regulace by měla být k dispozici i pro “dobré hráče”. Důvod je zřejmý, i oni mohou dělat chyby nebo může dojít k technickým problémům.

Podobně se vyjádřila už ve svém předcházejícím projevu:

Musíme vymýtit špatné subjekty, poskytnout ochranu spotřebitelům a zajistit finanční stabilitu a integritu trhu.

Prezident Světového ekonomického fóra v Ženevě Børge Brende pak zejména vyzdvihl pokrok fóra při uvolňování výhod hraničních technologií. Brende oznámil, že WEF zahajuje v Austinu (Texas, USA) činnost Centra pro důvěryhodné technologie, jehož cílem je podporovat odpovědnou výrobu a využívání nových technologií, včetně umělé inteligence (AI), strojového učení, blockchainu, virtuální reality (VR) a kvantových počítačů.

Zásadní problémy

Jedním z problémů, na který odborníci stále upozorňují, jsou protichůdné národní přístupy k regulaci kryptoměn. Některé jurisdikce se rozhodly pro přímé zákazy určitých kryptoaktivit, zatímco jiné zaujaly vstřícnější přístup.

Bo Li, náměstek výkonného ředitele MMF, ve svém projevu o regulaci kryptografického ekosystému z 9. prosince 2022 poznamenal, že poskytovatelé služeb v oblasti kryptoaktiv, kteří poskytují kritické funkce, by měli být licencováni, registrováni a autorizováni. Li nicméně uznal, že vývoj globálních standardů vyžaduje čas.

Mimochodem hlasování Evropské unie o nařízení o trzích s kryptoaktivy (MiCA) bude odloženo na duben 2023. Důvodem je překlad právního dokumentu do úředních jazyků EU.

Závěr

Vzhledem k tomu, že probíhají snahy o zavedení regulace kryptoaktiv, dá se očekávat, že dojde k větší koordinaci směrem k formulaci základního globálního regulačního rámce pro kryptoaktiva. Krom tohoto základního rámce mohou vzniknout varianty, které budou řešit specifické ekonomické, sociální, politické, technologické, právní a strategické ambice různých regionálních bloků a jednotlivých států.

Jsme nově také na sociální síti LinkedIn. Máte-li jakýkoli dotaz týkající se kryptoměn, neváhejte se přidat do naší diskuzní skupiny na Facebooku. Nezapomeňte se také připojit na náš oficiální discord server KRYPTOMAGAZIN CZ, kde naleznete další zajímavý obsah. Máme také Youtube kanál, kde můžete dát odběr, aby vám neuteklo žádné video nebo stream. Podporu nám můžete vyjádřit skrze Patreon ZDE.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasujících 4

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img