FED: Bitcoin má hypotetickou hodnotu 1 800 USD

0
(0)
Denisa Falta
Denisa Falta
Původem vystudovaná ekonomka, se zkušenostmi z bankovnictví, neziskovek a později s vlastním podnikáním. Přes sci-fi, zejména utopické a dystopické romány, jsem se dostala až ke kryptoměnám a blockchainu. Na nich mě fascinuje možnost sledovat v přímém přenosu to, co by dřív bylo považováno za sci-fi.

Federální rezervní banka v San Franciscu vydala zprávu o volatilitě ceny Bitcoinu a jejím dopadu na to, zda má být Bitcoin klasifikován jako měna, cenný papír nebo komodita.

Je Bitcoin měna, cenný papír nebo komodita?

Joost van der Burgt, autor zprávy a poradce pro fintech pro Federální rezervní banku v San Franciscu, potvrzuje, co řekli již mnozí před ním: Bitcoin rozšiřuje vlastnosti všech tří tříd aktiv. Nicméně, podle jeho závěrů má Bitcoin takové vlastnosti, které ho řadí do kategorie komodit více, než do ostatních kategorií.

Jeho závěr není nijak překvapivý: Bitcoin není směňován za zboží téměř vůbec. Burgt říká, že Bitcoin postrádá odpovídající hodnotu, která je klíčovou součástí výměny za zboží.

Jako cenný papír už je na tom Bitcoin lépe, ale ne příliš. Cenné papíry jsou buď nákupy dluhů nebo podílů ve společnosti. Bitcoin nespadá ani do jedné z těchto kategorií, protože nevytváří úroky, dividendy ani kapitálové zisky.

Jako komodita se však Bitcoin chová podobně jako zavedené komodity, například zlato a ropa, přinejmenším podle Burgta. Ačkoli tvrdí, že Bitcoin nemá vnitřní hodnotu, poukazuje na to, že těžba je klíčem k tomu, aby hodnota vznikla, což je hodnota, která odpovídá zhruba 1 800 USD za minci.

“Ačkoli Bitcoiny nemají žádnou skutečnou vnitřní hodnotu, z hlediska komoditního ocenění můžeme odhadnout hypotetickou hodnotu založenou na výrobních nákladech. Nedávné odhady týkající se energie, nezbytné na těžbu jednoho Bitcoinu profesionálními energeticky účinnými těžebními soupravami, se při těžbě v Číně (kde se těží 80 procent v současné době těžených Bitcoinů) stanovují na zhruba 1 800 USD.

Mohlo by vás zajímat: Je těžba Bitcoinu skutečně tak energeticky náročná?

Závěr

Zprávu lze brát i pozitivně v tom smyslu, že FED už přiznává Bitcoinu nějakou hodnotu, na rozdíl od dob minulých, kdy finančníci tvrdili, že má hodnotu nulovou.

Naše nejnovější video:

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

ZdrojCCN.com
Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img