08.05.21 Technická analýza XAUUSD (zlato) – zlato zcela vyniká, konec dlouhé korekce?

0
(0)
Ing. Jaroslav Jarolím
Ing. Jaroslav Jarolím
Šéfredaktor, vystudovaný ekonom, který našel zálibu v teoretické a investiční ekonomii. Zabývám se i technickou a fundamentální analýzou. Na webu mám na starost hlavně tvorbu analýz, vzdělávacího obsahu, zadávání úkolů a novinek. Téměř vše, co na Kryptomagazinu vyjde, mi projde pod rukama. Především se snažím, abychom čtenáře v klíčových investičních okruzích vzdělávali.

V týden staré analýze na zlato (XAAUSD) jsem ukázal, že žlutý kov má výbornou příležitost prorazit, čímž by se jednak vytvořily nové býčí signály a jednak by se také potvrdily ty dřívější. A skutečně jsme se dočkali, a díky tomu zlato vypadá excelentně. Zítra a v pondělí se zase budeme asi věnovat altcoinům, ale zatím musí stačit včerejší analýza na altcoinový a shitcoinový index.

Krátkodobě zvýšená inflace stačí?

Každopádně to zatím vypadá, že moje logika nad trhem zlata je správná. Nevěřím totiž, že se bude dařit udržovat vyšší inflace delší dobu jak 2 až 3 měsíce. Tedy za předpokladu, že v rychlosti neschválí druhý fiskální stimul. Každopádně nějaké 2 – 3 měsíce s vyšší inflací úplně stačí, aby se na trhu se zlatem vytvořilo dostatečně silné momentum.

I když pak výrazně klesne, trh samozřejmě zareaguje opožděně. Tudíž zlato může zcela bez problémů do podzimu letošního roku stoupat na ceně. Tedy za předpokladu, že se nic dramaticky na trzích nezmění. Podmínky nejsou samozřejmě statické, ale dynamicky se vyvíjející. Pokud dojde třeba na akciovém trhu k panice, bohužel i zlato by tím utrpělo. Držitelé kontraktových pákových pozic se v risk off prostředí z trhu raději stáhnou.

Aktuální situace na 1W TF XAUUSD (zlato)

zlato

Začneme tedy s týdenním grafem, kde jsme necelé dva týdny konsolidovali pod klíčovým levelem 1 786 USD/unce. Taková konsolidace pod rezistencí jasně znamená, že se dočkáme druhého pokusu o průraz. Druhého pokusu jsme se skutečně dočkali a byl grandiózně úspěšný. Týdenní svíce zavřela jako impulsní, což jsme na trhu se zlatem od listopadu neměli.

Samotný průraz je díky tomu zcela důvěryhodný a zatím price action nasvědčuje tomu, že trh chce po dost dlouhé době opravdu nahoru. Za další je velmi důležité, že kurz zase zavřel dost daleko nad EMA 55. Tudíž další významný signál, že zlato chce nahoru. Takže close svíce nelze vůbec nic vyčíst, ale ještě není úplně vyhráno.

Trh musí konečně zlomit zakreslenou downtrendovou strukturu, což logicky nepůjde bez průrazu horní stěny klesajícího kanálu. Jestli se řečené povede, dovolil bych si tvrdit, že ta dlouhotrvající korekce je na 90 % u konce. Leč jak neustále opakuji, na finančních trzích není nic jistého. Na to je potřeba pořád myslet.

Z technického hlediska navíc hraje žlutému kovu do karet, že se na S/R levelu 1 678 USD/unce vytvořil obratový pattern Dvojité dno. Takové struktury fungují jako nosné pilíře pro začátek (staro)nového uptrendu. Trh se má zkrátka o co opřít. A když všichni takovou tržní strukturu v grafu vidí, hned si dvakrát rozmyslí, zda si proti trhu vsadí. Naopak býci pak mají mnohem snazší rozhodování.

Indikátory

MACD má vcelku čerstvě po bullish crossu a díky impulsní svíci v grafu, víme, že se signál uplatňuje. Na RSI se drží pozitivní setrvačnost a nabírá dokonce sílu. Jestli se to trhu skutečně povede udržet, jdeme nahoru. Ovšem zásadní pro nás bude reakce na hraničních 70 bodů.

Aktuální situace na 1D TF GC1 (futures na zlato)

Na trhu s futures na zlato můžeme mnohem podrobněji sledovat celý vývoj. Můžeme vidět, že tvorba Dvojitého dna vlastně znamenala i generování akumulační rovnováhy na dně korekce. Po dokončení došlo k breakoutu skrze S/R pásmo 1 770 USD/unce, což trh velmi brzy využil jako odrazový můstek pro pokračování v expanzi. Kromě toho se zde vytvořila nová, ale menší rovnováha.

A nakonec jsme se dočkali druhého průrazu, kdy čtvrteční svíce excelovala. Páteční svíce už tolik bullish není, ale není určitě bearish. Hlavně se povedlo cenu zavřít na S/R pásmu 1 830 USD/unce. Proto očekávám, že se dočkáme zase jakési konsolidace, možná nové rovnováhy, a pak trh bude chtít prorazit horní stěnu kanálu. Následující dny budou proto pro trh nesmírně důležité.

Indikátory

Co se týče indikátorů, ty jsou též dost bullish. Na denním RSI ve mne vzbuzovala obavy medvědí divergence, ale nakonec se ji podařilo zcela zneplatnit. To je naopak silný býčí signál. Bohužel na histogramu MACD je divergence pořád k vidění a může se tudíž uplatnit.

Závěrem

Zlato je v současnosti nesmírně silné a můžeme v grafu pozorovat, že ta pozitivní setrvačnost každým týdnem sílí. Osobně jsem dost zvědavý na inflační data za duben, kterých bychom se měli brzy dočkat. Jakmile budou data dostupná, zmíním je samozřejmě i v nadcházející analýze.

POZOR: Žádné údaje v článku nejsou investiční radou. Před jakýmkoliv investováním proveďte vlastní research a analýzu, vždy obchodujete jen na své vlastní riziko. Tým kryptomagazin.cz důrazně doporučuje individuální zvážení rizik!

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img