[PŘEHLED TRHU] Po každém růstu následuje korekce • Je čas naučit se pořádně obchodovat

0
(0)
Dariusz Matuszyński
Dariusz Matuszyński
Jsem zakladatelem portálu Kryptomagazin.cz, o kryptoměnách na české scéně nebylo prakticky nic, a tak jsem se rozhodl to napravit. Mám rád myšlenku decentralizace, trochu toho cypherpunku a kryptoanarchie. Krypto odvětví je můj svět, kde se denně pohybuji a pracuji, nemohu to tedy již nazvat koníčkem nebo zálibou. Rád vás na vašem kryptomagazínu vždy uvítám :)

Trh s kryptoměnami v posledních devíti měsících Hodlerům nefandil. Většina kryptoměn ze svého ATH klesla o 80 – 90 %, v případě Bitcoinu je to „pouze” 70% pád. Lidé, kteří naskočili na kryptovlnu začátkem roku, to mají opravdu těžké. V klesajícím trhu se těžko vydělává, ale jde to! Šikovní obchodníci využívají volatilitu kryptoměn a v kombinaci s pákou (max 10x) a shorty vydělávají na pohybech oběma směry.

Tyto přehledy píšu proto, že chci čtenářům Kryptomagazínu přiblížit dění na trhu. Představuji tu různé scénáře, které mi dávají smysl a občas sdílím i vlastní obchody. Ne vždy se mi to vyplatí (viz shitstorm v komentářích zde), ale rozhodně se nenechám odradit.

Věřím, že tyto přehledy nabízejí přidanou hodnotu, ale je třeba ji umět využít. Na burze platí, že každý obchoduje sám za sebe. Ať už čtete tyto články, analýzy na Trading11, nebo máte zaplacené signály, v konečném důsledku jste na všechno sami a v klesajícím trhu se bez kvalitní strategie a znalostí o tradingu daleko nedostanete. Proto je velmi důležité, naučit se v první řadě obchodovat.

V opačném případě doporučuji HODL (na několik let), resp. odchod z trhu s tím, že vstoupíte až po otočení trendu. Snažit se nakoupit na dně a prodat na vrcholu je z dlouhodobého hlediska nemožné. O tom trading není! (Pozn. redakce: Lze však nákupy a prodeje za účelem hodlování rozložit.)

Disclaimer: Tento článek nelze považovat za investiční poradenství. Slouží pouze k vytvoření denního přehledu a představení různých scénářů možného vývoje trhu. Jednotlivé díly si mohou protiřečit. Pro profesionální rady založené na technické analýze navštivte prosím web Trading11.com.

Po každém růstu následuje korekce

Poslední dva dny nám kryptoměny překvapivě pěkně rostly. Vše hezké však jednou končí a trh si již žádal nějakou korekci.

Bitcoin

Na 1H grafu se za poslední dva dny zformoval křehký uptrend. RSI indikátor však za posledních 24 hodin klesal. Vznikla tak divergence, která ukázala na možnost menší korekce. Té jsme se nakonec ráno okolo 8 dočkali a Bitcoin jakoby z ničeho nic klesl o 250 $. Navíc i samotné RSI ukazovalo, že je překoupený. Technická analýza však na tak malém timeframe často nefunguje, takže pozor na to!

Altcoiny tento pohyb následovaly a vymazaly tak zisky vytvořené za posledních 24 hodin. Podle stránky coincap.io je řada altů dokonce v mínusu. Bitcoin se drží na nule. Pomalu však stoupá a nás zajímá hlavně hodnota 6500 $. Já osobně si myslím, že nakonec ještě vystoupá na 6800 $ a dalšího velkého dumpu se dočkáme až po otestování této technické hladiny.

Velmi kvalitní článek o RSI naleznete zde. Možná vás bude zajímat i Stochastic RSI.

Ethereum

Ethereum v posledních dnech zaznamenává docela slušné volume. Naposledy se tolik obchodovalo na přelomu 2017/2018, když rostlo na své současné ATH. Bohužel, tentokrát jsou vysoké objemy na burzách spojené s výprodeji. Přispělo k tomu mimo jiné i vyjádření Vitalika Buterina, který prý „nevylučuje kolaps Etherea.” Mnoho obchodníků tento výrok nepochopilo a v důsledku toho začala panika. Momentálně se pohybujeme na hladině 200 $ a jak řekl René z Trading11, je to jen „hluboký nádech před dalším propadem.”

Pohled na dlouhodobý graf ceny Etheru je žalostný. Tato kryptoměna stále hledá dno. Zatímco Bitcoin se pouze výjimečně podívá pod 6000 $, Ethereum podobně silnou úroveň jednoduše nemá.

Můžeme si všimnout, že Ethereum je uzavřeno v jakémsi klesajícím trojúhelníku. Tato formace má název Klesající Klín (Falling Vedge) a konkrétně v tomto případě z dlouhodobého hlediska signalizuje obrat trendu. Nakupovat Ethereum doporučuji až po breakoutu z této formace (nesnažte se trefit dno). Pokud chcete vědět, jak obchodovat formaci Falling Vedge, doporučuji nastudovat si tento článek.

Pokud máte zájem o technické analýzy dalších altcoinů, doporučuji toto.

Rekordmani z TOP100

Nakonec se podívejme na vítěze a loosery předchozího dne.

Nejziskovější altcoiny

Nejztrátovější altcoiny

Přeloženo ze slovenského originálu, který pro Kryptomagazín napsal Samuel S.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img