Ethereum Sharding technologie se blíží! – Vitalik Buterin zveřejnil částečný Proof-of-Concept

0
(0)
Denisa Ogurcakova
Denisa Ogurcakova
Kryptoměny mi vždy přišly zajímavé a svět blockchainu doslova fascinující, proto jsem se o tomto tématu chtěla dozvědět více a zapojila se do týmu kryptomagazínu.

Veřejné blockchainy se v současnosti potýkají s jedním velkým problémem – zahlcení sítě. Největší nevýhodou těchto decentralizovaných databází je absence škálování. Ve zkratce, je jedno, o kolik vzroste výkon sítě, rychlost zpracování transakcí se nikdy nezmění. Je to kvůli tomu, že každý blockchain má na pevno určenou velikost bloku a block-time. V případě Etherea je to jeden ~ 25 kb blok jednou za 15 sekund.

Ethereum protokol při změně výkonu sítě (příliv a odliv minerů) automaticky upravuje obtížnost tak, aby se bloky negenerovaly příliš rychle, nebo příliš pomalu.

To je samozřejmě problém. Celý blockchain tak v pohodě položí i relativně jednoduchá aplikace. Jistě si ještě pamatujete na CryptoKitties – hru, ve které jste mohli křížit a posílat speciální kočičky.

Může vás zajímat: Život Vitalika Buterina

Hledání řešení

Vývojový tým Etherea tak již nějakou dobu hledá řešení. Jedním z těch slibnějších je takzvaný sharding, který zároveň řeší i problém s narůstající velikostí blockchainu. Shardovací protokol by podle Vitalika v budoucnu mohl vytvořit až 100 Shardů, přičemž by každý Shard byl přibližně stejně (nebo více) výkonný jako hlavní blockchain.

Na Twitteru byl uveřejněn částečný Proof-of-Concept takového systému spolu s ilustračním obrázkem, který znázorňuje blockchain tvořen dvanácti Shardy.

Technické detaily jsou na tento magazín příliš složité. Snažíme se spíše cílit na širší veřejnost. Každopádně, v případě zájmu doporučujeme přečíst si Vitalikův příspěvek na Redditu (kde najdete i Proof-of-Concept).

Problémy shardingu

Nejdůležitější součástí systému je “fork choice rule” – pravidlo, které bude definovat interakci Shardu s hlavním blockchainem. Je náročné nezvýšit rychlost blockchainu na úkor bezpečnosti. Při shardingu totiž nebude mít každý uzel sítě k dispozici celý blockchain a i transakce / smart-kontrakty již nebudou prováděny celou sítí najednou, což zvyšuje nebezpečí útoků.

Vitalik si od shardingu slibuje hodně. V budoucnu se díky němu zvýší propustnost sítě, uzly nebudou muset uchovávat celou historii transakcí a případné změny protokolů se budou jednodušeji testovat. Nebude totiž nutné zavádět je na celé síti, k tomu postačí jen jeden Shard.

Kryptomagazín YouTube se v poslední době pěkně rozjíždí. Dnes večer vydáme další video. Přihlaste se k odběru, ať ho nezmeškáte.

NAŠE NEJNOVĚJŠÍ VIDEO:

Přeloženo ze slovenského originálu, jehož autorem je Samuel Slavkovský.

Co číst dále?

[SERIÁL] KRYPTOCELEBRITY – (1. DÍL) VITALIK BUTERIN, ZAKLADATEL ETHEREA

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img