05.07.20 Technická analýza indexů S&P 500 a Nasdaq – Technologický index pořád strmě expanduje

5
(1)
Ing. Jaroslav Jarolím
Ing. Jaroslav Jarolím
Šéfredaktor, vystudovaný ekonom, který našel zálibu v teoretické a investiční ekonomii. Zabývám se i technickou a fundamentální analýzou. Na webu mám na starost hlavně tvorbu analýz, vzdělávacího obsahu, zadávání úkolů a novinek. Téměř vše, co na Kryptomagazinu vyjde, mi projde pod rukama. Především se snažím, abychom čtenáře v klíčových investičních okruzích vzdělávali.

Máme necelé dva týdny po poslední analýze na akciové indexy S&P 500 a Nasdaq composite, takže bych řekl, že je čas na update. Trh s futures kontrakty na S&P 500 evidentně téměř měsíc váhá, neboť na tomto trhu nedošlo z technického hlediska vůbec k žádnému posunu.

Respektive, situace se nezhoršila, ale ani nezlepšila. Jak ale mnohé z vás nepřekvapí, tak technologický index Nasdaq nepřestává expandovat. All time high je datováno na 2. července o hodnotě 10 419 bodů. Ovšem aktuální struktura trhu nám tak trochu napovídá riziko většího korektivního pohybu.

Aktuální situace na 4H TF indexu Nasdaq (futures)

Jak jsem nastínil v úvodu, tak na technologickém indexu Nasdaq se nerýsuje zrovna příznivá struktura trhu. Jedná se o bearish pattern rising wedge, takže tu máme zvýšené riziko, že po dokončení útvaru se kurz tvrdě vylije. Co se týče časového hlediska, tak prostoru vně patternu je dost minimálně na dva týdny.

Na druhou stranu se nám neustále tvoří vyšší low a vyšší high, což jednoznačně můžeme kvitovat. Máme tu moc hezky uptrend, který si udržuje svoji sílu. Až na ten rising wedge se tomu trhu dle price action nedá moc nic vytknout.

Ona je to teda solidní bublina, ale ta může prasknout klidně už zítra nebo až za rok. Člověk s tím musí akorát počítat a dle toho se držet nějaké strategie. Dokud ale nedojde k nějakému zásadnímu zvratu, tak je ten trend očividný.

Indikátory

Při vytvoření ATH byla hodnota indikátoru RSI nad 75 body, takže jsme se po strašně dlouhé době dostali na tomto časovém rámci nad těch hraničních 70 bodů. To ovšem nelze jinak než zase kvitovat jako významný úspěch.

Každopádně, momentum se dle pohybu křivky překlopilo a nejspíš bude následující týden ve znamení poklesu. Na MACD se momentum taky překlápí a potvrzení budeme mít asi hned po weekly open, protože se schyluje k bearish crossu.

Aktuální situace na 4H TF indexu S&P 500 (futures)

Co se týče indexu S&P 500, tak tady se rýsovala možnost v podobě tzv. 123 patternu. To je taková klasika využívaná obchodníky už snad 50 let, kterou dokáže zobchodovat i malé dítě. Nicméně, vzhledem k tomu, že tento týden došlo k breakoutu z toho zakresleného kanálu, tak s tímto útvarem už asi nelze počítat.

Ten breakout proběhl 1. července, ale hned vzápětí došlo k narušení toho velmi krátkého trendu, protože kurz projel zakreslenou trendovou čárou. Osobně z toho vyvozuji, že trh nadcházející týden nepůjde atakovat lokální high na cca 3 230 bodech.

Spíš bych to zase viděl na krátký pokles a pak zase odraz up od jedné ze zaznačených podpor. Zkrátka tu zatím nevidím moc velkou snahu pokračovat výš a tudíž si myslím, že na S&P 500 si na nové historické maximum ještě nějakou tu dobu budeme muset počkat.

Indikátory

Na RSI máme neúspěšný pokus o průraz skrze těch hraničních 70 bodů, což má za následek to překlopení setrvačnosti. V podstatě to potvrzuje moji úvahu, že v nově příchozím týdnu budeme klesat do doby, než dojde k odrazu na jedné ze zaznačených podpor. Indikátor MACD mi dává za pravdu, neboť tu máme čerstvě po bearish crossu.

Závěr

Z obou těchto indexů můžeme s jistotou konstatovat jednu věc. Akciové tituly technologických firem prostě lákají investory mnohem více, a to se samozřejmě promítne i do výsledné podoby struktur trhu, kdy rozhodně technologický index Nasdaq vede.

Když se podíváte na vyšším časovém rámci na historický price action z posledních let, tak zjistíte, že vývoj na S&P 500 a Nasdaq composite je na první pohled totožný.

Těch předešlých několik měsíců je vlastně docela velká anomálie, protože nám tu vznikl právě docela zásadní rozdíl, který lze identifikovat pohledem očí během několika sekund.

POZOR: Žádné údaje v článku nejsou investiční radou. Před jakýmkoliv investováním proveďte vlastní research a analýzu, vždy obchodujete jen na své vlastní riziko. Tým kryptomagazin.cz důrazně doporučuje individuální zvážení rizik!

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasujících 1

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img