Víte jak doopravdy funguje e-mail? Bitcoin je dnes tam, kde byl e-mail v roce 1984

0
(0)
Denisa Falta
Denisa Falta
Původem vystudovaná ekonomka, se zkušenostmi z bankovnictví, neziskovek a později s vlastním podnikáním. Přes sci-fi, zejména utopické a dystopické romány, jsem se dostala až ke kryptoměnám a blockchainu. Na nich mě fascinuje možnost sledovat v přímém přenosu to, co by dřív bylo považováno za sci-fi.

E-mail je protokol (Simple Mail Transfer Protocol), přesto si posíláme e-maily, jako by byly dopisy. Jsou to dopisy nebo ne? Čteme je jako dopisy, ale jsou digitální. Můžeme je  vytisknout, ale budou pak více “skutečné” než kdyby byly v digitální podobě? Zbaveny své podstaty, je to jen pár jedniček a nul. Znamená to, že je e-mail méně skutečný než dopis?

Víte, jak e-mail funguje?

Můžete odpovědět “Ano, napíšete dopis, pošlete ho a jste hotovi!”. To ale není, jak e-mail funguje doopravdy.

Doopravdy totiž posílání e-mailů funguje následovně:

To vypadá docela komplikovaně, co? Představte si, že se to pokoušíte vysvětlit někomu, kdo se předtím nikdy nedotkl počítače. Podívejme se zpět do roku 1984 a uvidíme, jak to tenkrát vysvětlili.

Až do devadesátých let, kdy internetový prohlížeč umožnil komukoli, aby měl e-mailový účet a adresu, byly všechny tyto věci stejně cizí, jako je nyní pro většinu lidí technologie Bitcoinu a Blockchainu. Počítače byly tak drahé, že pouze bohatí měli své vlastní a domácí internetové připojení bylo pomalé a neohrabané. E-maily nebyly dokonce považovány za oficiální způsob komunikace. Každý používal nějaké falešné jméno.

Dnes zasíláme e-mail jedním prstem z malého superpočítače, který by v roce 1984 stál asi 32 milionů dolarů (přepočteno podle výkonu), s neomezeným úložištěm v cloudu. Používáme e-mail, aniž bychom přemýšleli o tom, jak funguje, protože se stal základním nástrojem. Prostě to funguje.

Je 1984 pro Bitcoin

Bitcoin je protokol (Bitcoin), přesto posíláme Bitcoiny, jako by to byly peníze. Jsou to peníze, nebo ne? Transakce probíhají jako s penězi, ale jsou digitální. Můžeme je  vytisknout, ale budou pak více “skutečné” než kdyby byly v digitální podobě? Zbaveny své podstaty, je to jen pár jedniček a nul. Znamená to, že je Bitcoin méně skutečný než hotovost nebo peníze na účtu v bance?

Víte, jak funguje Bitcoin?

Můžete odpovědět “Ano. Použijte Bitcoin peněženku, pošlete peníze a jste hotovi!” To ale není, jak Bitcoiny fungují doopravdy.

Doopravdy totiž Bitcoiny fungují následovně:

jak funguje bitcoin

To vypadá docela povědomě, co? Vysvětlení technologie Bitcoinu a blockchainu vypadá dnes stejně, jako v roce 1984 vysvětlování e-mailu, protože je to stejné.

Adopce Bitcoinu a blockchainu je dnes jen kolem 1%. Podívejte se na to, jak dlouho trvala adopce nové technologie u jiných vynálezů.

Bitcoin a blockchain jsou tam, kde byl e-mail v roce 1984. Lidé se stále bojí Bitcoinu, myslí si, že je nebezpečný a používají ho jen zločinci na dark webu. Aplikace samy o sobě jsou stále neohrabané a pro průměrného uživatele internetu příliš komplikované. Kryptoburzy bývají často hacknuty, a v průmyslu je spoustu podvodů.

Závěr

Přijetí této nové technologie je teprve na začátku. Bude se to ale zlepšovat, nejprve velmi pomalu, pak najednou rychle a nakonec budou kryptoměny něco naprosto běžného, co bude používat každý, bez přemýšlení o tom, jak to vlastně funguje.

Zdroj: Decentralize.today

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img