Zisky těžařů bitcoinu se propadají

0
(0)

Poté, co se těžaři těšili rekordním ziskům během nedávného půlení bitcoinu, čelí nyní prudkému poklesu ceny za hash.

Průměrný příjem, který těžař získá za provedený hash, známý jako hash price, dosáhl nejnižší úrovně od října 2023. Podle kryptoanalytické společnosti CryptoQuant klesla cena za hash z téměř 0,12 USD na začátku dubna na 0,07 USD po halvingu. V den půlení dosáhla maxima 0,19 USD.

Halving bitcoinu snížil odměnu těžařů za vytěžený blok z 6,25 na 3,125 BTC, zatímco provozní náklady na jeho vytěžení zůstaly stejné. Generální ředitel společnosti CryptoQuant, Ki Young Ju, odhadl, že náklady na těžbu jednoho bitcoinu pomocí Antminer S19 XP se po halvingu zvýšili ze 40 000 na 80 000 USD.

Navzdory snížení odměny zůstala celková míra hashování (tzv. hash rate) bitcoinové sítě stabilní, což naznačuje, že těžba BTC je při současných cenách bitcoinu stále zisková. Ačkoli je ještě příliš brzy na to, abychom viděli nějaké dlouhodobé dopady halvingu na hashrate, zdá se, že těžaři provádějí operace stejnou rychlostí jako před půlením,” poznamenala ve své zprávě společnost CryptoQuant.

V den půlení dosáhly transakční poplatky v poměru k celkovým příjmům těžařů rekordní úrovně. Transakční poplatky představovaly v den halvingu 75 % celkových příjmů, což činí zhruba 80 milionů dolarů. Od té doby klesly na zhruba 35 %.

Zatímco tyto faktory svědčí o stabilitě, dlouhodobé dopady na hash rate a celkovou aktivitu těžařů se ještě mohou změnit. V minulosti se v obdobích po halvingu stávalo, že těžaři opouštěli trh kvůli vysokým provozním nákladům. Faktory, jako je cena bitcoinu a změny v nákladech na elektřinu, budou pravděpodobně hrát v těžební činnosti zásadní roli.

Zaregistrujte se na Binance skrze tento odkaz a získejte 10% slevu na obchodní poplatky

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img