Finanční krize na dohled? – Akciové trhy krvácejí a kryptoměny v noci zaznamenaly výrazný propad

0
(0)

Trh s kryptoměnami dnes v noci zaznamenal prudký pokles. Bitcoin klesl o 300 $, čož je přibližně 5 % jeho hodnoty. Některé altcoiny jsou na tom mnohem hůře. Ethereum balancuje na technické hladině 200 $ (-12 %), XRP je na 40c (-14 %), Bitcoin Cash se obchoduje za 450 $ (-12 %), IOTA za 50c (-13 %). Stabilnější altcoiny jako Monero, Dash, Binance Coin a Ethereum Classic padly v průměru o 8 %.

Pohled na trh s kryptoměnami je dnes skutečně nepříjemný. Je však vhodné dodat, že tento nepříznivý vývoj není izolovaný jen na digitální coiny. Právě naopak! Je pravděpodobné, že byl způsoben brutálním propadem na finančních trzích po celém světě.

Akciové indexy po celém světě padají

Ceny akcií prudce klesají. Akciové indexy S&P 500, Nasdaq Composite, DOW 30, Nikkei 225 postihl propad o tři až čtyři procenta. Jde o největší propad tohoto roku a v průběhu dne ovlivnil i akciové trhy v Evropě a Asii.

Momentálně je na tom nejhůře Asie. Čínský Shanghai Composite klesl o 5 %, tchaj-wanský TWSE o 6 %. Evropa je na tom o něco lépe. Hodnoty kurzů DAX, FTSE 100 a Stoxx Europe Index se snížily o 2-3 %.

Dow Jones index
1D Dow Jones index

Co způsobuje současnou nestabilitu finančních trhů?

Určit jasnou příčinu současného stavu je prakticky nemožné. Finanční trhy jsou velmi složité a působí na ně soubor různych faktorů. Rozhodně však nepomáhá současná politika USA a Trumpove tarify na dovoz surovin a výrobků do Ameriky.

Tyto změny rozpoutaly obchodní válku(trade wars). Americké firmy ve snaze vyhnout se těmto tarifům přesouvají výrobu do Asie a Evropy, obchod s USA upadá a to nemá dobrý vliv na byznys.

Kryptoměny

Akciové indexy sice ani zdaleka nepadly tak jako kryptoměny, ale nesmíme zapomínat, že trh s digitálními mincemi a tokeny je ještě velmi mladý a volatilní. Navíc, v posledních týdnech výrazně klesl volume, takže trh prudce reaguje na jakékoli větší obchody.

Podle nepotvrzených informací dnešní kryptotrh inicioval nečekaný prodej 300 Bitcoinů (cca 1,7 mil. dolarů) na burze Bitstamp. To aktivovalo větší množství stoploss příkazů umístěných pod krátkodobou trendline (světlozelená) a pokles zastavila až strednědobá trendline (tmavězelená).

4h BTC/USD - Bitfinex
4h BTC/USD – Bitfinex

Pohyb Bitcoinu, samozřejmě, nepříznivě ovlivnil i zbytek trhu. Pokles prozatím zastavila střednědobá stoupající TL. Pravděpodobně se nad ní ještě nějaký čas udržíme a v nejbližších dnech budeme mírně stoupat. O dalším osudu Bitcoinu rozhodne až otestování dlouhodobé klesající TL, která diktuje letošní korekci trhu.

Predikci vývoje trhu s kryptoměnami na nejbližší tři měsíce najdete v tomto přehledu trhu.

Naše nejnovější video

Tento článek je přeložen ze slovenského originálu, který pro vás připravil náš šéfredaktor Samuel S.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
1 Komentář
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Rawwen

Akciové trhy se dostaly pod tlak kvůli rostoucím výnosům u dluhopisů a známkám zpomalování růstu světové ekonomiky. Mezinárodní měnový fond (MMF) tento týden snížil odhady růstu světové ekonomiky pro letošní i příští rok a varoval před hrozbou eskalace sporů v mezinárodním obchodě. Šéfka MMF Christine Lagardeové navíc upozornila, že současné ocenění akcií je „extrémně vysoké“.

https://www.lidovky.cz/byznys/firmy-a-trhy/akcie-v-asii-a-evrope-navazaly-na-stredecni-propad-v-usa.A181011_183414_firmy-trhy_ele

spot_img